Tanska tuomassa syyrialaiselta leiriltä 19 tanskalaislasta ja kolme äitiä – lasten radikalisoitumisen riski Syyriassa on arvioitu suureksi

0:54
Keskuspoliisi vahvisti joulukuussa kahdesta al-Holin leiriltä saapuneesta naisesta aloitetun esiselvityksen.

Tanskan hallitus aikoo tuoda Syyriassa sijaitsevilta leireiltä maahan 19 lasta ja kolme äitiä. Asiasta kertoi Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod tiedotustilaisuudessa.

Tanskalaismediaan etukäteen levinneiden tietojen mukaan kolmella maahan tuotavalla äidillä on Tanskan kansalaisuus. Maahan tuotavista lapsista 14 on saapuvien naisten lapsia.

Viisi muuta lasta halutaan tuoda maahan ilman leireille jääviä äitejään.

Mediatietojen mukaan näillä äideillä ei ole Tanskan kansalaisuutta, mutta heitä yhdistää Tanskaan esimerkiksi entinen oleskelulupa. Näiden viiden lapsen tuonti Tanskaan vaatii äitien lupaa, jota ei ole vielä saatu.

Kyseessä on huomattava suunnanmuutos hallitukselta, jonka pääministeri Mette Frederiksen oli useita kertoja vakuutellut, että Tanska ei ole noutamassa omia kansalaisiaan takaisin Syyrian leireiltä.

– He ovat jättäneet Tanskan ja lähteneet osaksi Islamilaista valtiota (äärijärjestö Isis). Lapset ovat kamalissa oloissa, mutta meidän näkemyksemme mukaan se ei tarkoita sitä, että ihmiset, jotka ovat kääntäneet selkänsä Tanskalle, tulisivat takaisin, Frederiksen kommentoi vielä muutama kuukausi sitten.

Päätökseen on arveltu vaikuttaneen muun muassa Tanskan poliisitiedustelun tekemä selvitys, jonka mukaan lasten radikalisoitumisen riski Syyriassa on suuri, mikä voi johtaa turvallisuusuhkiin Tanskalle.

Poliisin mukaan lapsia ei ollut mahdollista tuoda maahan kokonaan ilman äitejään. Lapsista vanhimpien kerrotaan olevan 12-vuotiaita. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja