Tämä tärkeä vitamiini voi pienentää syöpäkuoleman riskiä – vaikutukset havaittavissa kolmessa vuodessa

Muistathan D-vitamiinin? 5:43
Videolla kerrataan, miksi D-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa, että D-vitamiinilisän käyttö kolmen vuoden ajan pienentää syöpäpotilaiden riskiä kuolla sairauteensa. Samankaltaisia tutkimustuloksia on saatu aiemminkin.

Michiganin osavaltionyliopiston tutkijat huomasivat Journal of Clinical Oncology -tiedejulkaisussa esitellyssä tutkimuksessaan, että syöpäpotilaat, jotka söivät D-vitamiinilisää vähintään kolme vuotta, elivät todennäköisemmin pidempään kuin D-vitamiinilisää käyttämättömät syöpäpotilaat. D-vitamiinilisän käyttö näyttää siis vähentävän syöpäkuoleman riskiä.

Tutkimus ei kuitenkaan todistanut, että D-vitamiini suojaisi syöpään sairastumiselta.

Yhdysvaltalaistutkijat kirjoittavat, että syöpä on amerikkalaisten toiseksi yleisin kuolinsyy. Myös Suomessa syöpä on edelleen toiseksi yleisin kuolinsyy, vaikka sairastuneiden ennuste on koko ajan parantunut, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossakin elämänsä vaiheessa.

D-vitamiini näyttää pienentävän syöpäkuolleisuutta

Tutkimusta varten yhdysvaltalaistutkijat perehtyivät yli 79 000 syöpäpotilaasta kerättyihin tietoihin, joissa verrattiin D-vitamiinilisän ja lumelääkkeen käyttöä vähintään kolmen vuoden ajalta. Potilaista 78 prosenttia oli naisia. Tutkijoiden mukaan vitamiinilisän ja plasebon vaikutuksen ero syöpäpotilaiden kuolleisuuteen oli tilastollisesti merkittävä, 13 prosenttia.

Vuonna 2018 julkaistussa tutkimuksessa saatiin samankaltaisia tuloksia. Yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että D-vitamiinilisän syönti vähensi syöpäkuolemia 25 prosentilla. Toisaalta toinen viime vuonna julkaistu tutkimus totesi, että D-vitamiinilisät eivät ehkäise syöpään sairastumista eivätkä vähennä syöpäkuolemia.

Lisää tutkimuksia aiheesta tarvitaan.

– Voimme sanoa ainoastaan, että vitamiinilisää pitää käyttää vähintään kolme vuotta, jotta vaikutuksen huomaa, tutkimusta johtanut Tarek Haykal sanoo yliopiston tiedotteessa.

Haykal toivoo, että lääkärit suosittelisivat potilailleen enemmän D-vitamiinia. Vitamiinilisän haittavaikutukset ovat pienet, ja D-vitamiinin vähäinen saanti voi aiheuttaa terveyshaittoja.

Lue myös:

    Uusimmat