Yleisimpien syöpien varoitusmerkit – puolet Suomen syöpäpotilaista sairastuu johonkin näistä neljästä

2:39

Niistä noin 30 000 ihmisestä, jotka vuosittain sairastuvat Suomessa syöpään, noin puolella diagnoosina on joko rinta-, eturauhas-, suolisto- tai keuhkosyöpä. Lue alta, millaisia oireita nämä neljä yleisintä syöpää voivat aiheuttaa.

Yllä olevalla videolla näytetään, millaisista luomista ei tarvitse huolestua.

Kunkin syövän kohdalla esitellään juuri sille tyypillisiä oireita. Valitettavasti taudin alkuvaiheessa oireita ei useinkaan ole tai ne ovat huomaamattomia. Samanlaisille oireille voi olla myös monia muita syitä.

Tyypistä riippumatta mikä tahansa syöpä voi levitessään ja etäpesäkkeitä lähettäessään aiheuttaa esimerkiksi yleiskunnon laskua, väsymystä, patteja, luusto- ja vatsakipuja, ruokahaluttomuutta ja tahatonta laihtumista.

1. Rintasyöpä

Niistä noin viidestä tuhannesta naisesta, joilla todetaan Suomessa vuosittain rintasyöpä, noin puolet on yli 60-vuotiaita, neljännes 50–59-vuotiaita ja neljännes 25–49-vuotiaita. Alle 40-vuotiaiden rintasyövät ovat sairastuneiden kokonaismäärään nähden harvinaisia: puhutaan joistakin kymmenistä tapauksista. Alle 25-vuotiaita on sairastuneissa vuosittain vain muutama.

Kaikkein yleisimmin nainen saa tiedon rintasyövästä seulontamammografian jälkeen ilman, että mitään oireita on sitä ennen huomattu.

Kyhmy rinnassa

Rinnassa voi tuntua monenlaisia muhkuroita, joista läheskään kaikki – itse asiassa suurin osa – eivät ole vaarallisia. Silti juuri kyhmy on rintasyövän yleisin oire. Toisinaan kyhmy löytyy rinnan sijaan kainalosta.

Kipu tai pistely rinnassa

Itse rintasyöpäkyhmy ei yleensä arista tai kipuile, mutta joskus sairastuneen rinnassa tuntuu yleisesti jonkinlaista kipua, pistelyä, kuumotusta tai muita tuntemuksia.

Ihomuutokset

Näkyvä merkki rintasyövästä voi olla esimerkiksi sisään vetäytynyt nänni, nännipihan ihottuma tai rinnan koon tai muodon muuttuminen. Rinnan punoitus ja turvotuskin voivat johtua rintasyövästä, mutta useimmiten tällaisten oireiden taustalla on rintarauhasen tulehdus.

Nännierite

Naisen jommastakummasta nännistä voi vuotaa rintasyövän takia kirkasta tai veristä nestettä. Verinen neste on kaikkein hälyttävintä. Sen sijaan vihertävän, rusehtavan, keltaisen tai molemmista nänneistä valuvan eritteen taustalla on todennäköisemmin jokin muu syy.

2. Eturauhassyöpä

Joka vuosi eturauhassyöpädiagnoosin saa viitisen tuhatta suomalaismiestä. He ovat enimmäkseen yli 70-vuotiaita, mutta selvä hyppäys tapausmäärissä tapahtuu jo 55 ikävuoden jälkeen. Alle 40-vuotiaan miehen sairastuminen eturauhassyöpään on erittäin harvinaista.

Virtsaamisvaivat

Eturauhassyöpä saattaa ilmoittaa itsestään vessassa niin, että virtsaa ei juuri tule tai sitä tipottelee katkonaisesti – ja siitä huolimatta vessassa pitää ravata öisinkin. Virtsaaminen saattaa myös sattua, ja kun virtsaa tulee, siinä voi näkyä verta.

Oireet ovat hyvin samanlaisia kuin eturauhasen hyvänlaatuisessa liikakasvussa, joka vaivaa niin ikään vanhenevia miehiä.

Selkäkipu

Levinneenä eturauhassyöpä voi aiheuttaa eritoten alaselkäkipua. Kiputuntemuksia voi olla myös muualla selässä, lantiossa ja lonkissa.

3. Suolistosyöpä

Suolistosyöpään sairastuu joka vuosi noin kolme tuhatta suomalaista. Tapaukset yleistyvät koko ajan, erityisesti nuorilla, vaikka sairastuneista enemmistö on edelleen reilusti yli 60-vuotiaita.

Ulostamis- ja vatsavaivat

Suolistosyöpä voi aiheuttaa niin ummetusta, ripulia kuin veriulostetta. Veri voi näkyä joko kirkkaana ulosteen pinnalla tai ulosteen muuttumisena väriltään tummaksi, mustanpuhuvaksi.

Koostumukseltaan uloste voi olla limaista tai hyvin niukkaa ja nauhamaista. Joskus ulostetta ei ulostamistarpeesta huolimatta tule ollenkaan, joskus jää tunne, että jotain jäi vielä kuitenkin tulematta.

Muita mahdollisia oireita ovat vatsan turvotus ja kouristelu, pahoinvointi ja oksentelu.

Vaivoja ei välttämättä osata ottaa vakavasti, koska niitä ilmaantuu pikkuhiljaa niin, että ajan kuluessa tilanteeseen tottuu ja siitä tulee ”normaalia”.

Anemia

Jatkuvasta suoliston verenvuodosta voi seurata anemia eli yleistä heikkoa oloa, väsymystä, huonontunutta rasituksensietoa ja huimausta. Moni suolistosyöpätapaus löytyy, kun aletaan selvitellä syytä alhaiseen hemoglobiiniin.

4. Keuhkosyöpä

Jopa 90–95 prosenttia keuhkosyöpään sairastuvista on yli 50-vuotiaita. Suurin osa heistä on edelleen miehiä, mutta samalla, kun miesten diagnoosit ovat vähentyneet, naisten diagnoosit ovat lisääntyneet.

Enemmistö keuhkosyöpätapauksista löydetään muista syistä otetuista röntgenkuvista.

Yskä

Ensimmäinen keuhkosyövän oire on noin puolella potilaista yskä. Luonteeltaan yskä on pitkittynyttä, jatkuvaa ja pahenevaa. Se saattaa olla niin rajua, että henkeä ahdistaa.

Erityinen hälytysmerkki on yskösten mukana ulos tuleva veri – silloin tulisi aina hakeutua nopeasti lääkäriin.

Hengitys- ja äänioireet

Yskän ohella toistuvat keuhkokuumeet voivat antaa syyn epäillä keuhkosyöpää. Myös äänen käheys, hengityksen vinkuminen ja nielemisvaikeudet ovat mahdollisia merkkejä. Kipua voi tuntua rintakehällä tai hartiaseudulla, ja erityisesti selällään maatessa saattaa ilmetä vaikeuksia hengittää.

Lähteet: Kaikkisyovasta.fi, Terveyskirjasto, Miesklinikka.com, Suolistosyopa.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja