Taapero sai vakavan tulehduksen kylpylelusta, olisi voinut menettää näkönsä toisesta silmästä – yhdysvaltalaisäiti varoittaa: "Ei niiden puhdistaminen yksinkertaisesti onnistu"

Miksi"tyttöjen ja  poikien leluista"pitäisi jo luopua? Asiantuntija vastaa 2:41
Miksi pitäisi luopua "tyttöjen ja poikien leluista"? Asiantuntija vastaa.

2-vuotias yhdysvaltalaispoika sai vakavan infektion likaisesta kylpylelusta. 

Yhdysvaltalainen kolmen lapsen äiti Eden Strong julkaisi 21. syyskuuta Facebookissa päivityksen, jossa kertoi, että hänen 2-vuotias poikansa Baylor oli ollut vähällä menettää silmänsä likaisen kylpylelun takia. Plainfieldissa, Illinoisissa asuva Eden antoi myöhemmin tapahtuneesta haastattelun CBS 2 Chicago -sivustolle

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kyseinen kylpylelu oli sellainen, joka puristettaessa ruiskuttaa vettä. Eden kertoo tyhjentäneensä nämä lelut vedestä jokaisen kylvyn jälkeen ja putsanneensa niitä säännöllisesti puhdistusaineella. Hän kertoo myös tutkineensa, onko niissä mahdollisesti hometta. Hän kertoo, ettei ollut tajunnut, että niiden sisällä voisi silti kasvaa bakteereita.

Silmä punoitti ensin hieman

Eräänä päivänä Baylor ruiskutti itseään lelulla silmään. Hoitaja kertoi siitä Edenille, joka oli myös kotona. Eden huomasi, että pojan silmä oli hieman punainen. Hän ajatteli sen ärtyneen jotenkin eikä pohtinut asiaa sen kummemmin.

Illalla Eden huomasi, että silmä oli muuttunut entistä punaisemmaksi. Edenin aviomies vei Baylorin ensiapuun. He olettivat, että pojalle oli iskenyt silmän sidekalvon tulehdus.

Lääkärit olivat samaa mieltä. Poika sai lääkkeeksi silmätippoja. Eden päätti vielä myöhemmin antaa hänelle toisen annoksen tippoja. Hän uskoi, että poika paranisi nopeammin.

Eden kävi katsomassa Baylorin vointia yön aikana. Jonkin ajan päästä hän huomasi, että pojan silmä oli entistä punaisempi ja turvonnut. Poskelle oli levinnyt punaista ihottumaa.

Eden oli netin avulla selvittänyt, että Baylorilla saattaisi olla kehittymässä ihonalaisen sidekudoksen tulehdus. He lähtivät uudelleen ensiapuun. Lääkäri oli samaa mieltä ja poika sai antibioottikuurin yöllä puoli kolmen aikaan. He pääsivät myöhemmin kotiin.

Pelättiin, että pojalta lähtisi näkö

Kun Baylor aamukuudelta heräsi, Eden huomasi, että tilanne oli pahentunut entisestään. Pojan silmä oli niin turvonnut että valkoista aluetta silmästä ei edes näkynyt. Baylorille oli noussut myös kova kuume. Suunniltaan oleva Eden pelkäsi, että Baylor menettäisi näkönsä. He lähtivät jälleen sairaalaan.

Baylorille alettiin saman tien sairaalassa antaa suonensisäisesti antibiootteja. Pojalle tehtiin myös CT-skannaus, jolla tarkistettiin, olivatko hänen verkkokalvonsa kunnossa. Selvisi, että Baylorille oli kehittynyt vakava ihon sidekudoskerroksen tulehdus, joka oli levinnyt kasvoihin ja molempiin silmiin. 

Edenin mukaan seuraava viikko kului pelonsekaisissa tunnelmissa.

– Sanottiin, että pahempaan kuntoon menneestä silmästä voisi mennä näkö. Onneksi kuitenkin hänen silmänsä parantuivat.

Kylpylelu aiheutti infektion

Syyksi infektiolle paljastui tuo nimenomainen kylpylelu, joka ruiskuttaa vettä. Eden kertoo, että tämä selvisi hänelle myöhemmin.

– Tuollaiset lelut eivät koskaan tyhjene vedestä kokonaan ja niiden sisällä voi kasvaa bakteereja.

Varoitus muille vanhemmille

Baylor toipui täysin. Kyseisen tyyppisillä leluilla hän ei enää kylvyssä ollessaan leiki.

Edenillä onkin varoituksen sana sanottavana muille vanhemmille: hän toivoo, että kaikki heittäisivät kylpylelut menemään.

– Ei niiden puhdistaminen yksinkertaisesti onnistu. Minulla ei ole näyttää mitään homeista lelua, koska yhdessäkään niistä ei näkyvää hometta. Bakteereja ei pysty näkemään.

Eden kertoo, että ei halua mainita nimeltä leluja valmistavaa yritystä. Hänen mielestään kyseessä on kuitenkin hyvä firma, joka vain valmistaa ongelmallisia leluja. Eden kertoo lähettäneensä lelun firmalle tutkittavaksi. Hän ei ole vielä saanut sieltä mitään vastausta.

Jos haluat kokeilla kylpylelujen puhdistamista, kokeile näitä vinkkejä.

Bakteerista johtuva silmäluomen ihon tulehdus

Todennäköisesti Baylorilla oli preseptaaliselluliitti, silmäluomen märkäinen sidekudostulehdus. Terveyskirjaston mukaan kyseessä on silmäluomen ihon tulehdus, jossa myös ihonalaiskudos on tulehtunut. Se johtuu yleensä bakteerista, usein streptokokista.

Preseptaaliselluliitti oireilee silmäluomen ja silmää ympäröivän ihon turvotuksensa. Silmän ja luomen alueella voi tuntua kipua. Luomea ei välttämättä voi sulkea ja se voi muurautua umpeen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat