Näin ällöttävää bakteerivettä sinunkin lapsesi saattaa hörppiä: Kumiankan sisältä paljastui mustaa mönjää, hometta, hiivaa ja mikrobeja

4:20
Tukes avasi käytössä olleen kylpyankan ja tutki, mitä sen sisältä löytyy. "Ruumiinavaus" ei ole kaunista katseltavaa.

Tiedätkö mitä lastesi kylpylelut sisältävät? Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) teki leluille "ruumiinavauksen" ja sisältä paljastui mustaa mönjää, joka koostui homeista, hiivoista ja aerobisista mikrobeista.

Tukesin ylitarkastaja Asta Koivisto sai idean kylpylelujen tutkimuksesta, kun hänen omien lastensa ahkerassa käytössä ollut kylpylelu purskautti nenästään veden sijasta mustaa "hyvinkin epämääräisen näköistä mönjää".

– Kyllä siinä alkoi kiinnostamaan, että mitäköhän tämä mahtaa olla ja mitä nämä ovat syöneet, Koivisto kertoo. 

Kuten artikkelissa olevalla Tukesin kuvaamalla videollakin näkyy, viattoman näköisen kumiankan ruumiinavaus ei ollut kaunista katseltavaa. Likaisen veden lisäksi lelun sisällä ja sisäpinnoilla oli mustaa töhnää.

Sisällä ainakin homeita, hiivoja ja mikrobeja

Tästä kiinnostuneena Tukes testasi neljällä kylpylelulla mitä kaikkea niiden sisään kertyy puolenvuoden aikana. Lelut olivat ihan tavallisessa käytössä, mutta niitä hoidettiin ja säilytettiin eri tavoilla. 

Neljästä kylpyankasta kaksi tyhjennettiin jokaisen käyttökerran jälkeen ja kaksi nostettiin vain kuivumaan.

Moniin ankkoihin kertyi puolenvuoden aikana jonkin verran kasvustoa ja tätä epämääräistä mustaa mönjää.

– Laboratoriotestien perusteella niistä löytyi ainakin homeita, hiivoja ja aerobisia mikrobeja, Koivisto kertoo tuloksista.

Kaikkien neljän ankan aerobiset mikrobit ja hiivat olivat koholla. Yhteen ankoista oli myös kertynyt hometta. Kyseinen ankka oli vain nostettu kuivumaan ilman erillistä tyhjentämistä.


Kylpylelut voivat siis olla melkoisia bakteeripesäkkeitä. Niistä ei Koiviston mukaan kuitenkaan ole lapsille välitöntä hengenvaaraa.

– Sitä voi ajatella, että tällaiset vain lisäävät lapsen vastustuskykyä, mutta tokihan siellä on omat riskinsä riippuen siitä, mitä bakteereja sinne on päässyt kasvamaan.

Pienet lapset laittavat leluja suuhunsa ja suihkivat vesisuihkuja toisten kasvoille ja se voi aiheuttaa Koiviston mukaan infektioriskiä. Koivisto mainitsee esimerkkinä silmätulehduksen.

Koivisto huomauttaa, että vaikka testissä olleista leluista ei löytynyt minkäänlaisia ulostejäämiä, niin niitäkin leluihin saattaa kertyä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja