Näin lasten synnynnäinen immuniteetti päihittää aikuisten hankitun vastustuskyvyn taistossa koronaa vastaan – uudesta löydöstä toivotaan apua rokotekehitykseen

26-vuotias amerikkalaisnainen sairastui koronaan - kertoo karmeasta kokemuksestaan 3:11
Toisinaan nuoretkin sairastuvat vakavasti koronaan. Videolla 26-vuotias amerikkalaisnainen kertoo karmeasta kokemuksestaan.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan lasten synnynnäinen immuniteetti koronavirusta kohtaan on parempi suoja kuin aikuisten hankittu immuniteetti.

Koronaviruksen on havaittu aiheuttavan lapsilla pääsääntöisesti lieviä tautitapauksia. Tutkijat ovat olleet ymmällään ilmiöstä, jonka syyksi on arvioitu esimerkiksi lasten erilaista immuunijärjestelmää. Nyt yhdysvaltalaiset tutkijat ovat saaneet vahvistusta tälle teorialle.

Arvostetussa Science Translational Medicine -tiedelehdessä ilmestyneessä tutkimuksessaan Yalen yliopiston ja Albert Einstein Collegen tutkijat esittävät, että lasten synnynnäinen immuunijärjestelmä erittää enemmän kahta tiettyä molekyyliä kuin aikuisten immuunijärjestelmä. Tutkijat uskovat, että tämä voi suojata lapsia vakavalta covid-19-taudilta.

Lasten synnynnäinen immuunivaste suojelee covidin aiheuttamalta keuhkosairaudelta

Löydökset perustuvat covid-19-tautiin todennetusti sairastuneilta potilailta otettuihin veri- ja solunäytteisiin. Potilaista 60 oli aikuisia ja 65 alle 24-vuotiaita. Nuoret koronapotilaat selvisivät taudista huomattavasti paremmin kuin vanhemmat sairastuneet, vaikka otantaan kuului myös lapsia ja nuoria, joilla oli diagnosoitu vakavaan koronavirusinfektioon liittyvä uudentyyppinen hyperinflammatorinen oireyhtymä MIS-C.

Tutkijat huomasivat, että mitä nuorempi potilas oli, sitä enemmän hänen elimistössään oli interleukiini 17A:ta sekä interferoni-gammaa. Interleukiini 17A auttaa immuunivastetta reagoimaan virukseen infektion varhaisessa vaiheessa. Interferoni-gamma puolestaan hillitsee viruksen jakautumista.

Kyseiset molekyylit ovat osa synnynnäistä immuunijärjestelmää. Koronavirukseen sairastuneilla aikuisilla voimakas puolustusreaktio oli seurausta hankitusta immuniteetista. Liian voimakas immuunivaste voi laukaista elimistössä sytokiinimyrkyksi kutsutun tulehdusreaktion, joka ennakoi keuhkoihin kehittyvää akuuttia hengitysvajausoireyhtymää eli ardsia.

Myös MIS-C-oireyhtymään sairastuneilla lapsilla kahta molekyyliä oli enemmän, mutta heidän immuunivasteessaan oli myös ominaisuuksia, jotka liittyvät aikuisten vakaviin tautitapauksiin. Kuitenkin MIS-C-potilailla oli harvoin vakavia keuhkovaurioita, jotka ovat yleisiä aikuisten vakavissa koronatapauksissa.

Tutkimuksen mukaan lasten vahva synnynnäinen immuunivaste suojaa heitä covid-19-taudin aiheuttamalta vakavalta keuhkosairaudelta.

Synnynnäinen immuniteetti käynnistyy minuuteissa

Tutkijat teoretisoivat, että tiettyjen immuunivasteiden tehostaminen voisi olla hyödyksi lääke- ja rokotekehityksen kannalta.

Synnynnäinen eli luontainen immuniteetti on elimistön puolustuksen nopea ensilinja, joka voi käynnistyä minuuteissa, luonnehtii Terveyskirjasto. Synnynnäisen immuniteetin toiminta ei riipu koetusta vihollisesta vaan on aina samanlainen. 

Hankittu immuniteetti on elämän varrella ja rokotteissa kohdattujen vieraiden mikrobien muokkaama lisäsuoja. Hankitun immuniteetin käynnistyminen vie päiviä, ja se suuntautuu vain jo viholliseksi tunnistettua rakennetta vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat