Syötkö päivällisen liian myöhään? Tähän se johtaa

Se, mitä syöt, vaikuttaa olennaisesti siihen, lihotko. Mutta entäpä se, milloin syöt? Tuoreen tutkimuksen mukaan sillä on merkitystä.

Northwesternin yliopiston tutkimuksen mukaan myöhään syöminen altistaa ylimääräisille kiloille. Tutkimuksessa selvisi, että jos nauttii päivällisen vasta iltakymmeneltä, tulee todennäköisesti syöneeksi päivän aikana 248 kilokaloria enemmän kuin aiemmin illalla syövät.

Jos siis syöt usein ulkona iltaisin ystävien kanssa tai odotat elokuvan alkavan televisiosta ennen kuin aloitat ateriasi, kiloja saattaa kertyä. Kyse ei ole kuitenkaan vain ajoituksesta.

– Aterian ajoitus itsessään ei johda painonnousuun, mutta joillain valinnoilla, joita teemme myöhään syötyämme, on vaikutusta, kertoo ravintofysiologi Erin Palinski-Wade.

Myöhäisestä päivällisestä ikävä kierre

Ensinnäkin, mitä myöhemmin syöt, sitä kauemmin luultavasti on edellisestä ateriastasi. Siihen mennessä, kun saat ruokalistan käteesi tai lämmität uunia, oletkin jo hyvin nälkäinen ja sorrut todennäköisesti syömään aivan liikaa.

Myöhään syöminen vaikuttaa myös unenlaatuun. Nukut huonommin, kun vatsasi on ihan täynnä. Aamulla herätessäsi oletkin väsynyt, kiukkuinen ja turvonnut etkä luultavasti ole innostunut aamiaisen syömisestä. Niinpä jätät aamupalan väliin ja tilalle saat vähäistä energiaa ja mielitekoja, joten sorrut ahmimaan myöhemmin.

Paras aika päivällisen syömiselle on ainakin kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa – tai jopa aikaisemmin. Koska aina ei voi kuitenkaan syödä aikataulun mukaan – saatat jäädä ylitöihin tai saat yllättäen päivälliskutsun myöhäisillalle –, kannattaa tehdä joitain varotoimenpiteitä. Syö jotain pientä ja terveellistä ennen myöhäistä päivällistä, niin et saavu ruokapöytään nääntymäisilläsi ja ahmimiselle alttiina. Harkitse myös tilaavasi ravintolassa hieman vähemmän kuin yleensä, jotta aamulla herätessäsi sinun olisi nälkä ja pystyisit aloittamaan päivän terveellisellä aamiaisella.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat