Sydäntaudeista löytyi erikoinen yhteys: Tämä suurentaa miehen sairastumisriskiä

Vaimon sydänsairaus suurentaa miehen sairastumisriskiä, kertoo japanilaistutkimus.

Japanilaistutkimuksen mukaan miehen riski sairastua vakavaan sydän- ja verisuonitautioireeseen on suurentunut, jos hänen vaimonsa sairastaa sydän- ja verisuonitautia. Naisen riskiin miehen sairaus ei vaikuta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 14 000 naimisissa olevaa miestä ja naista, joiden puolisot sairastivat sydän- ja verisuonitautia. Heitä verrattiin 55 000 terveeseen, joiden puolisot olivat terveitä.

Keskimäärin kahdeksanvuotisen seurannan aikana riski sairastua sydänoireeseen oli suurentunut potilailla, joiden puoliso sairasti jo sydän- ja verisuonitautia.

Käytännössä riski ei suuri

Käytännössä riski ei ollut kuitenkaan kovin suuri, sillä seurannan aikana tämä tarkoitti noin 2 lisätapausta tuhatta yksilöä kohden. Lisäksi riski rajoittui vain miehiin, ja oli noin puolitoistakertainen verrattuna miehiin, joiden vaimoilla ei ollut sydän- ja verisuonitautia.

Tutkijat kaipaavat vielä lisätutkimuksia, joissa tulokset voidaan varmistaa. Myös ilmiön taustalla oleva mekanismi olisi hyvä selvittää, jotta sairastumisia voitaisiin ehkäistä.

Tutkimus julkaistiin Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes -lehdessä.

Katso myös: Uusi verianalyysi lupaa paljastaa sydämen iän ja riskin sairastua kansantauteihin – MTV:n toimittaja testasi:

MTV:n toimittaja testasi: Uusi verianalyysi lupaa paljastaa sydämen iän ja riskin sairastua kansantauteihin 6:10

Katso myös: Koronapandemian yhteydessä on puhuttu "perussairauksista" eli pitkäaikaissairauksista. Mutta mistä syystä niin sanottuihin perussairauksiin ylipäätään sairastutaan?

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat