Tämä tekijä altistaa sydänsairauksille, vaikka kolesteroli olisi kurissa

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Tunnetko riskitekijät? Videolla kerrotaan, mitkä asiat altistavat pitkäaikaissairauksille.

Suuret triglyseripitoisuudet liittyvät ateroskleroottisiin muutoksiin ja verisuonten tulehdukseen myös potilailla, joiden sydän- ja verisuonitautiriski on pieni. Yhteydet havaitaan riippumatta potilaan LDL-kolesterolin tasoista, Journal of the American College of Cardiology -lehden julkaisema tutkimus osoittaa.

Tutkimukseen osallistui 3 800 keski-ikäistä, joille tehtiin monipuoliset kuvantamistutkimukset vuosina 2010–2014.

Verrattuna muihin potilaisiin lievät ateroskleroottiset plakit olivat kolmanneksen yleisempiä osallistujilla, joiden veren triglyseridipitoisuus oli yli 1,7 mmol/l. Heillä oli myös todennäköisemmin verisuonten tulehdusta. Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja.

Yhteys havaittiin potilailla, joiden LDL-kolesterolitasot olivat korkeat, mutta myös osallistujilla, joiden LDL-kolesteroli oli normaalitasolla.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne vahvasti viittaavat triglyseridien altistavan sydän- ja verisuonitaudeille jo suhteellisen pienillä pitoisuuksilla ja potilailla, joiden sairastumisriski on LDL-tasojen perusteella pieni.

Tunnetko nopeaa hoitoa vaativat merkit? Videolla kerrotaan, miten aivoinfarkti ja ohimenevä aivoverenkierron häiriö eli TIA oireilevat.

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat