Suosittu drinkki luultua vaarallisempi? Ei kannata sekoittaa alkoholiin

Terveysasiantuntijoiden mukaan alkoholia ja energiajuomia ei kannattaisi sekoittaa keskenään.

Terveysasiantuntijat varoittavat alkoholin ja energiajuomien yhdistämisestä, sillä näiden kahden aineksen yhteisvaikutuksesta on olemassa ristiriitaisia tutkimustuloksia. Energiajuomien on osoitettu peittävän alkoholin vaikutusta, jolloin ihminen sortuu juomaan helposti enemmän. Liiallinen juominen voi johtaa kovan päihtymistilan lisäksi muun muassa nestehukkaan ja muihin terveysongelmiin.

Australian Deakinin yliopiston psykologian professori Peter Millerin mukaan energiajuomien ja alkoholin yhteisvaikutusta on tutkittu liian vähän ja jo olemassa olevat tutkimukset voivat olla valheellisia.

– Tutkimuksia ovat rahoittaneet energiajuomavalmistajat ja niissä on tutkittu ainoastaan pieniä alkoholiannoksia yhteen energiajuomatölkkiin. Se ei vastaa todellisuutta, Miller muistuttaa.

Tilastolliset tutkimukset ovat osoittaneet energiajuomia alkoholiin yhdistävien juovan todennäköisesti enemmän, muuttuvan juodessa aggressiivisemmiksi, loukkaantuvan helpommin sekä ajamaan todennäköisemmin autoa päihtyneenä. Ruotsissa energiajuomien ja alkoholin runsas yhteiskäyttö on yhdistetty jopa neljän nuoren kuolemaan. Virallista syy-seuraus -suhdetta ei kuitenkaan ole tutkimuksissa pystytty osoittamaan.

Evira ei suosittele

Energiajuomapohjaiset drinkit ovat tuttuja myös Suomen baareista. Suosituimpien juomasekoitusten joukkoon kuuluvat muun muassa Virtanen, Jekkupommi ja Kossubattery. Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ei suosittele energiajuomien nauttimista alkoholin kanssa.

– Energiajuomien ja alkoholin yhteiskäytön haitallisuudesta on olemassaon vain vähän tutkimustietoa, mutta suositeltavaa se ei ole. Kofeiinipitoisuutensa takia energiajuomat lisäävät nesteen poistumista elimistöstä, ja myös alkoholi vaikuttaa samansuuntaisesti. Jos juo runsaasti sekä energiajuomia että alkoholia ja lisäksi vielä liikkuu aktiivisesti, esimerkiksi tanssii, saattaa muodostua vakava nestehukka.

Lähteet: Daily Mail, Evira

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja