Mainos

Suomessa on entistä vähemmän susilaumoja

Suomen susikanta vaikuttaa pienentyneen, kertoo Luonnonvarakeskuksen eli Luken väliarvio. Viime vuoden marraskuussa Suomessa arvioitiin olevan 22–43 susilaumaa, tämän vuoden lokakuussa 23–28.

Tutkimusjohtaja Vesa Ruusila Lukesta korostaa, että arvio on alustava. Lopullinen arvio susien määrästä tehdään metsästyskauden jälkeen eli ensi maaliskuussa.

Lisäksi on mahdollista, että Suomeen on muodostunut uusia susilaumoja, joita ei ole vielä havaittu.

Viime kevään arvion mukaan Suomessa eli tuolloin noin 200–235 sutta. Susi on luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi.

Maa- ja metsätalousministeriössä arvioidaan, että suden metsästyslupakäytäntöä on muutettava. Neuvotteleva virkamies Sami Niemi kertoo, että ensi vuodeksi on tarkoitus asettaa pyyntikatto susien kokonaiskaatomäärälle.

– Tavoitteena on, että pyydystetään nuoria susia ja jätetään lisääntyvät alfaurokset ja -naaraat rauhaan, sanoo Niemi.

Niemen mukaan viime ja tänä vuonna kokeiltu suden kannanhoidollinen metsästys on huomattavasti vähentänyt salametsästystä.

Ongelmaksi muodostuu se, että vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla ja poliisin määräyksestä kaadetut sudet tulevat kannanhoidollisen metsästyksen lisäksi. Siksi susia on tänä vuonna kaadettu enemmän kuin ministeriö lupia myöntäessään ennakoi.

Elokuusta 2015 elokuuhun 2016 tiedossa olevia kuolleita susia oli kertynyt 78. Luvussa ovat mukana ammutut, liikenteessä kuolleet ja kuolleina löydetyt sudet.  

1:06

2:05

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja