Suomeen vyöryvät Siperian pakkaset vaikuttavat myös autoihin: "Kannattaa miettiä, onko käynnistäminen järkevää"

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen purevasta pakkasesta maan etelä- ja keskiosiin. Kovien pakkasten aikaan myös oman auton käyttämiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen antaa viime hetken vinkit, ennen kuin pakkaset vyöryvät tienkäyttäjien niskaan.

– Jos pakkanen huitelee 25–30 asteen lukemissa, kannattaa miettiä, onko oman auton käynnistäminen edes järkevää. Voi olla parempi ottaa jokin muu kulkuneuvo kuten taksi tai mennä julkisilla, Vesalainen toteaa.

Mikäli omalla autolla täytyy kovista pakkasista huolimatta ajaa tai lämpötila pysyttelee kuitenkin reilusti miinuksen puolella, tulee ajomatkaan valmistautua hyvissä ajoin.

– Ajastin on syytä virittää illalla niin, että auto ehtii lämmetä sopivasti ennen liikkeellelähtöä. Polttoainekäyttöisen lisälämmittimen voi myös käynnistää usein puhelimella tai kaukosäädöllä.

Älä jätä kokonaan ajamatta

Vaikka oman auton käyttöä kovilla pakkasilla kannattaa välttää, ei autoa saa kuitenkaan jättää viikkotolkulla seisomaan pakkasen armoille.

– Autolla tulisi ajaa ainakin pari kertaa viikossa selkeästi pidempi rupeama. Mikäli käytetään polttoainetoimista lisälämmitintä, pitää autolla ajaa aina selkeästi pidempään kuin sitä on lämmitetty, Vesalainen kertoo.

Tämä johtuu Vesalaisen mukaan siitä, että auton kylmä akku ei vastanota virtaa. Tästä syystä tulisi myös välttää ajamasta pelkästään lyhyitä pätkiä.

– Jos autolla ajetaan kovilla pakkasilla vain lyhyttä matkaa, virtaa kyllä kuluu akusta, mutta laturin tilalle tuottamaa uutta virtaa ei kyetä varastoimaan sinne. Lopulta akun varaustila on niin alhainen, ettei auto enää käynnisty.

Klo 20:46: Täsmennetty haastateltavan toista sitaattia.

***

2:27

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja