Suomalaisrauhanturvaajat valvovat Libanonissa "sinistä linjaa", josta Israel pelkää uuden rintaman avautuvan – "Tavoitteena välttää eskalaatio"

Suomalainen kriisinhallintajoukko Libanonissa (SKJL) käsittää noin 200 suomalaista rauhanturvaajaa. 

Israel on kertonut pysäyttäneensä Libanonin puolelta Israeliin pyrkiviä tunkeutujia, ja Hamasin hyökkäyksen jälkeen pelko toisen rintaman avautumisesta konfliktissa on ollut olemassa. 

Niin sanotulla sinisellä linjalla Israelin rajalla toimivat YK:n UNIFIL-operaation rauhanturvaajat ovat saaneet toistaiseksi jatkaa tehtäviään rauhassa. 

SKJL:n komentaja, everstiluutnantti Markku Puustinen kertoo, että YK:n rauhanturvaajat ovat havainneet sunnuntaina useita raketteja ammutun Libanonin puolelta Israelin hallussa olevien Golanin kukkuloiden suuntaan, ja Israelin vastanneen tykistötulituksella.

– Kaikki suomalaiset ovat kunnossa ja omissa tehtävissään. UNIFIL pitää tiiviisti yhteyttä viranomaisiin sinisen linjan molemmin puolin. 

– Tavoitteena on säilyttää tilanne vakaana ja välttää eskalaatio. UNIFIL:illa on hyvä tilannekuva ja tilannetta seurataan tiivisti koko ajan, Puustinen kertoo.

UNIFIL-operaation keskeisimpiin tehtäviin kuuluvat Libanonin ja Israelin välisen sinisen linjan valvonta sekä Libanonin asevoimien ja muiden viranomaisten tukeminen sekä paikallisväestön avustaminen. 

– Otamme vallitsevan turvallisuustilanteen huomioon kaiken toiminnan suunnittelussa. Suomalaisten rauhanturvaajien tukikohdan suojarakenteet, panssaroidut ajoneuvot ja henkilökohtainen suojavarustus ovat palvelusturvallisuuden näkökulmasta hyvällä tasolla, Puustinen kuvailee.

SKJL ei Puustisen mukaan arvioi, miten tilanne tästä eteenpäin kehittyy, mutta kuvailee Etelä-Libanonin turvallisuustilannetta herkäksi ja nopeita muutoksia mahdollisiksi. 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat