Suomalainen Aurora meni saunaan Los Angelesissa ja järkyttyi

Suomalainen Aurora yritti nauttia löylyistä kuntosalilla Los Angelesissa, mutta löylyn heittäminen olikin kielletty.

Aurora Parssinen jakoi TikTok-tilillään lokakuun alussa videon, joka saa monet suomalaiset pyörittelemään päätään epäuskoisena.

Helsingistä kotoisin oleva Aurora, 29, muutti Los Angelesiin vuonna 2017, sillä hänen miehensä on sieltä kotoisin.

Los Angelesissa hän kuitenkin törmäsi paikallisella kuntosalilla hyvin hämmentävään tulkintaan suomalaisesta saunasta ja siitä, miten saunassa tulisi käyttäytyä.

Harvia Finland Oy:n tuoteryhmäpäällikkö Arto Harvia kertoo MTV Uutisille, että vaikka saunominen kasvattaa suosiotaan ulkomailla, kiukaan käyttöohjeisiin ei aina perehdytä riitämiin.

Saunassa täydessä treenivarustuksessa

TikTok-videollaan Aurora kertoo, miten itse sujahti kuntosalin saunaan pyyhkeeseen verhoutuneena, mutta "kanssasaunojat" istuivat tai treenasivat lauteilla täydessä treenivarustuksessa kenkineen päivineen. 

– Ihmiset olivat todella epäileviä ja katsoivat minua kummallisesti, kun olin pyyhe päällä. Täällä alastomuus on "kummallista" tai "tabu", eli minulle ei tullut mieleenkään mennä alasti saunaan, joten pyyhe päällä tuntui oikealta vaihtoehdolta, Aurora kertoo sähköpostitse.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä. Auroran videota on katsottu jo liki miljoona kertaa TikTokissa.

Mikä kummallisinta, kiukaan päällä oli lappu, jossa kiellettiin heittämästä kiukaalle vettä, sillä se aiheuttaisi sähköiskun.

– Olen törmännyt täällä tähän monella eri kuntosalilla, eli tämä on yleistä, että saunassa ollaan vaatteet päällä. Kylpylöissä ihmiset ovat yleensä alasti, pyyhe tai uimapuku päällä, mutta valitettavasti en ole ikinä törmännyt Los Angelesissa saunaan, jossa saa heittää vettä kiukaalle, Aurora kertoo.

Aurora paljastaa yrittäneensä etsiä saunasta löylykippoa ja -kauhaa, mutta kunnioittaneensa kuitenkin paikallisia sääntöjä, eikä ajatellut heittävänsä löylyä, vaikka mieli olisi tehnyt.

Auroran kokemusten mukaan "suomalaiset saunat" ovat juuri tällaisia kuivia huoneita ilman löylyn tuomaa kosteutta. Jos kaipaa kosteampaa saunomista, tarjolla on höyrysaunoja, jotka eivät Auroran mukaan ole kuitenkaan suomalaiselle tarpeeksi kuumia.

Ulkomailla vääränlainen käsitys kiukaan turvallisuudesta

Harvia Finland Oy:n tuoteryhmäpäällikkö Arto Harvian mukaan kiukaiden mukana toimitettavassa käyttöohjeessa ohjeistetaan kiukaan käyttöön yksityiskohtaisesti aina kiuaskivien ladonnasta saunahuoneen lämmittämiseen ja löylynheittoon.

– Ulkomailla tosiaan saattaa törmätä tuohon kieltoon, ettei kiukaalle saa heittää vettä. Tämä johtuu usein siitä, ettei kiukaan käyttöohjeisiin ole perehdytty ja sitä pidetään sen vuoksi vaarallisena sähkölaitteena tai saunaan ei ole tehty viemäröintiä tai on olemassa joku muu syy, joka ei liity itse saunaan tai kiukaaseen, Harvia kommentoi. 

Harvian mukaan monesta paikasta löytyy kuitenkin saunojen ulko- tai sisäpuolelta yleinen ohjeistus saunomiseen.

Toisinaan myös kotikäyttöön tarkoitettuja kiukaita löytyy julkisista ammattikäyttöön tarkoitetuista saunoista ja lisäksi kuluttajat saattavat tilata verkosta heidän asuinalueelleen sopimattoman kiukaan, joka ei ole paikallisten määräysten mukainen. Myös vastoin asennusohjeita asennettuja kiukaita on tullut vastaan, jotka oikeasti ovat vaarallisia käyttää, Harvia kertoo.

Harvian mukaan maailmalla ollaan kuitenkin entistä enemmän tietoisia saunomistavoista, mikä on vähentänyt tapauksia, joissa veden heitto kiukaalle on kielletty.

Yleinen kokemus saunomisesta Yhdysvalloissa

Aurora Parssisen mukaan Los Angelesissa saunoihin suhtaudutaan enemmän luksuksena kuin Suomessa.

– Valitettavasti Los Angelesissa ei oikeastaan ole saunakulttuuria, ja saunakokemukseni täällä ovat hyvin samanlaisia, mitä kuvailin videollani. Saunasta on tullut täällä kyllä iso wellness-trendi, ja monet puhuvat varsinkin somessa saunasta, Aurora kertoo.

–  Saunoja löytyy kylpylöistä ja saleilta, mutta ihmisillä ei oikein ole tietoa, miten saunassa käyttäydytään varsinkaan suomalaisesta näkökulmasta. 

Tämän takia Parssinen onkin kertonut kaikille tutuilleen suomalaisesta saunaetiketistä sekä siitä, kuinka tärkeää saunominen on Suomessa

– Kysyin myös salilla, miksi saunassa ei saa heittää löylyä, mutta vastaus oli, että se on vaarallista. Ymmärsin siinä tilanteessa, että turha kysyä tai sanoa mitään muuta, Parssinen sanoo. 

TikTok-videon kommenttien perusteella monilla ihmisillä on kuitenkin samanlaisia kokemuksia saunomisesta Yhdysvalloissa.

– Monet suomalaiset, mutta myös amerikkalaiset, norjalaiset, virolaiset ja ruotsalaiset olivat kauhuissaan. Jotkut yhdysvaltalaiset kommentoivat ja myönsivät, että he menevät saunaan vaatteet päällä, elektroniikan kanssa ja treenaavat saunassa. Kokemukseni on siis selkeästi yleinen täällä!

Katso myös: Hyvien löylyjen salaisuus – sauna-asiantuntija tyrmää tyypillisen virheen

Hyvien löylyjen salaisuus – sauna-asiantuntija tyrmää tyypillisen virheen 14:58
Huomenta Suomessa vieraana Suomen Saunaseuran sauna-asiantuntija Hannu Saintula.

Lue myös:

    Uusimmat