Kannattaako saunominen treenin jälkeen? Tutkimuksesta uutta tietoa – vaikutusta etenkin huonokuntoisiin

Jaakko kyhäsi kaverinsa kanssa kokoon käsittämättömän saunan Koskenkorvalla 0:24
Katso videolta, miltä näyttää lehtikeräyssäiliöön rakennettu sauna!

Uusi suomalaistutkimus esittää uuden hyvän syyn yhdistää liikunta saunomiseen. Saunominen treenin jälkeen näyttää nimittäin lisäävän liikunnasta saatuja sydänhyötyjä.

Liikunta itsessään on hyväksi sydämen ja verisuonten terveydelle, ja myös säännöllisellä saunomisella on havaittu olevan samanlaisia vaikutuksia. Mikäli mielii saada parhaat sydänhyödyt irti liikunnasta, kannattaa treenin päätteeksi suunnata saunan lauteille.

Jyväskylän liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehty tutkimus nimittäin kertoo, että liikunnan ja saunomisen yhdistäminen parantaa kestävyyskuntoa ja laskee verenpainetta sekä kolesterolitasoja vähentäen valtimotautien riskiä.

Valtimotaudit ovat merkittävä kansansairaus Suomessa.

Saunominen tehostaa liikunnan hyötyjä etenkin huonokuntoisilla

Tutkimuksessa tarkasteltiin, miten saunominen ja liikunta vaikuttavat keski-ikäisten, vähän liikkuvien aikuisten sydänterveyteen, kestävyyskuntoon sekä kehon koostumukseen. 

Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään. Liikunta- ja saunomisosiossa osallistujat liikkuivat kolmesti viikossa 50 minuuttia ja saunoivat vartin treenin jälkeen. Osa tutkittavista osallistui vain liikuntaosioon. Kontrolliryhmä jatkoi tavallista arkeaan.

Jo pelkkä liikunta paransi osallistujien kuntoa ja vähensi rasvamassaa kontrolliryhmään verrattuna. Treenin yhdistäminen saunomiseen paransi kestävyyskuntoa sekä madalsi systolista verenpainetta ja kokonaiskolesterolitasoja puolestaan enemmän kuin liikunta yksinään.

– Tutkimuksen tulosten perusteella saunominen voi tehostaa liikunnan positiivisia vaikutuksia valtimoterveydelle varsinkin vähän liikkuvilla ja huonokuntoisilla aikuisilla, väitöskirjatutkija Earric Lee sanoo tiedotteessa.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä American Journal of Physiology -lehdessä.

Haluatko kiinteytyä ja laihtua ilman apuvälineitä? Testaa 7 helpon liikkeen kehonpainotreeni – ohjeet löydät videolta! Juttu jatkuu videon alla.

Kiinteydy nopealla ja tehokkaalla kehonpainotreenillä 4:17
KATSO VIDEO: Helppo ja kokonaisvaltainen kehonpainotreeni.

Saunominen käy liikunnasta ja auttaa palautumiseen

Saunomista voi pitää eräänlaisena liikuntasuorituksena, sillä korkea lämpötila saa hien virtaamaan ja sykkeen kohoamaan. Sopivin annoksina se tekee elimistölle hyvää, kuten nyt ilmestynyt tutkimus osoittaa.

Lauteille kannattaa suunnata treenin jälkeen siksikin, että löylyt rentouttavat lihaksia rasituksen jälkeen. Saunominen voi ehkäistä lihasten kipeytymistä, mutta myös ennaltaehkäistä liikunnasta johtuvia kehon jumeja. 

Vuonna 2015 ilmestyneen tutkimuksen mukaan saunominen ennen raskasta urheilusuoritusta ehkäisee lihasten kipeytymistä ja lisää niiden liikkuvuutta.

Alla olevalla videolla kerrotaan, mistä tiedät käyneesi supisuomalaisessa julkisessa saunassa!

Nämä merkit paljastavat, että olet käynyt supisuomalaisessa julkisessa saunassa! 1:00
KATSO VIDEO: Nämä merkit paljastavat, että olet käynyt supisuomalaisessa julkisessa saunassa!

Lue myös:

    Uusimmat