Tämä on monen suomalaisen ykköstoive uutta asuntoa hankkiessa – "Siitä ei haluta tinkiä"

Miten myydä oma asunto? MTV selvitti, mitä kaikkea myyjän tulee tietää 5:58
KATSO MYÖS: Miten myydä oma asunto? MTV selvitti, mitä kaikkea myyjän tulee tietää.

Kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset kaipaavat saunaa asuntoonsa.

Mitkä ovat suomalaisten tärkeimmät toiveet koskien uutta asuntoa? Rakennusyhtiö JM Suomen toteuttamassa Suomalaiset Asuntokaupoilla 2022 -kyselytutkimuksessa vastaajat saivat eri vaihtoehdoista valita kolme itselleen tärkeintä toivetta uuden asunnon suhteen. Tutkimukseen vastasi yhteensä tuhat 18–75-vuotiasta suomalaista.

Yhtiö toteutti tutkimuksen myös edellisvuonna. Esimerkiksi omaa autopaikkaa toivoi nyt 39 prosenttia vastaajista, kun viime vuonna osuus oli 34 prosenttia.

– Monissa taloyhtiöissä autopaikka on itsestäänselvyys, mitä auton omistajat pitävät luonnollisesti tärkeänä. Kiinnostus sähköautojen latauspaikoille on kasvussa ja suomalaiset arvostavat myös hyviä joukkoliikenneyhteyksiä kodin läheltä, JM Suomen markkinointipäällikkö Anni Sirén kertoo tiedotteessa.

Nopean internetin osuus oli kaksi prosenttiyksikköä suurempi kuin viime vuonna, 22 prosenttia.

Nämä asiat nousivat halutuimmiksi omassa asunnossa asumisessa:

1.       Sauna (54 prosenttia vastaajista)
2.       Monipuoliset palvelut asunnon lähellä (44 prosenttia)
3.       Oma piha (43 prosenttia)
4.       Autopaikka (39 prosenttia)
5.       Hyvät julkisen liikenteen yhteydet (33 prosenttia)

– Koronapandemia asetti uudet vaatimukset kodin internetille ja kasvatti nopeiden yhteyksien tarvetta, kun etätyöt lisääntyivät. Etätyöt ovat jääneet laajasti osaksi työkulttuuria. Monessa kodissa saattaa olla edelleen useampia etätyöläisiä ja on ymmärrettävää, että etätyötilaa tai sen mahdollistavia ratkaisuja pidetään edelleen tärkeänä ominaisuutena kodissa.

Myös oma piha oli monen toiveissa: 43 prosenttia vastaajista haaveili ikiomasta pihamaasta.

Ykköstoiveena sauna

Autopaikka, oma piha tai nopsa netti eivät kuitenkaan olleet suomalaisten ykköstoiveita. Yli puolet vastaajista piti nimittäin saunaa annettujen vaihtoehtojen joukosta tärkeimpänä kriteerinä uudelle kodille. Myös viime vuoden kyselyssä sauna oli suomalaisten ykköstoive.

– Suomalaisille sauna on edelleen tärkeä ja siitä ei haluta tinkiä, Sirén toteaa.

Erityisesti 25–34-vuotiaat nostivat saunan ykköstoiveekseen.

Saunomisella on lukuisia terveyshyötyjä, mutta kovan saunomisen seuraukset voivat näkyä ikävällä tavalla sähkölaskussa. JM Suomen kyselytutkimus toteutettiin joulukuussa 2021, jolloin pörssisähkön raju nousu puhutti jo paljon. Sähkön hinta on puhuttanut edelleen viime aikoina, ja moni on joutunut jo hillitsemään saunomistaan sähkölaskua pienentääkseen. Lue täältä lisää vinkkejä siihen, kuinka voit pienentää saunomisen kustannuksia!

Ikioman saunan sijaan on himosaunojille olemassa tietysti myös muita vaihtoehtoja.

– Myös taloyhtiön yhteiset saunatilat ovat kysyttyjä, ja näiden tilojen kiinnostus voi edelleen kasvaa sähkön hintojen noustessa, Sirén pohtii.

Suomessa sauna vaikuttaa olevan tärkeämpi asumiskriteeri kuin muissa Pohjoismaissa. Tämä selvisi JM konsernin vuonna 2021 teettämästä Pohjoismaisesta asumisbarometristä, jonka mukaan suomalaisista 38 prosenttia on valmiita maksamaan taloyhtiön yhteissaunasta lisää. Ruotsalaisista 28 prosenttia olisi halukas maksamaan taloyhtiösaunasta,  ja norjalaisista ainoastaan 16 prosenttia

Entä, mitä kannattaa ottaa huomioon uutta asuntoa ostaessa? Sinisilmäisyys voi nimittäin kostautua. Kiinteistönvälitysyhtiön toimitusjohtaja muistuttaa, mikä kannattaa ehdottomasti muistaa tehdä.

Takka tehokäyttöön ja valot pois – omakotitalossa asuva Vibha perheineen valmistautuu jo sähkönsäästötalveen 4:00
Takka tehokäyttöön ja valot pois – omakotitalossa asuva Vibha perheineen valmistautuu jo sähkönsäästötalveen.

Lähde: JM Suomi

Lue myös:

    Uusimmat