Suklaa raakana vai sokeripommeina? Lue Anne Kukkohovin jouluvinkit!

Koko Suomi leipoo -ohjelmasta tuttu Anne Kukkohovi paljastaa joulunajan suosikkireseptinsä.

Anne Kukkohovi on luotsannut leipureita syksyn ajan Koko Suomi leipoo -ohjelmassa ja nähnyt toinen toistaan upeampia cup cakeja, whoopieita ja macaroneja. Joulun lähestyessä leivonnaiset muuttuvat hieman perinteisemmiksi ja makumaailma mausteisemmaksi. Myös suklaa kuuluu perinteisesti jouluun, mutta vyötärölle kerääntyville konvehtikaloreille on olemassa terveellisempiä vaihtoehtoja.

– Raakasuklaaherkut hemmottelevat kielen lisäksi koko kehoa. Tässä muutama resepti, joita itse aion kokeilla tänä jouluna, hymyilee Kukkohovi.

Jouluinen raakasuklaa

4 dl kaakaovoita raastettuna

reilu ruokalusikallinen kylmäpuristettua kookosöljyä reilu ruokalusikallinen juoksevaa kotimaista luomuhunajaa

1 dl kaakaojauhetta (tai murskattuja kaakaonibsejä/kokonaisia kaakaopapuja) reilu teelusikallinen maca-jauhetta

1 dl lucuma-jauhetta

1 dl gojimarjoja murskattuna

ripaus kanelia, neilikkaa ja inkivääriä jauheena sekä Kalaharin suolaa

Aseta kulho lämpimään vesihauteeseen lavuaariin tai hellalla olevaan kattilaan. Laita kulhoon kaakaovoi ja kookosöljy ja anna niiden sulaa nestemäisiksi. Sekoita joukkoon hunaja. Lisää kulhoon kaakaojauhe, maca-jauhe ja lucuma-jauhe ja sekoita, kunnes seos on tasaista ja juoksevaa. Lisää joukkoon muut ainekset ja mausteet ja sekoita. Kaada juokseva massa muotteihin. Jäähdytä suklaata pakastimessa noin 20-30 minuuttia, kunnes se on kovettunut. Säilytä suklaa jääkaapissa.

Suklaa-pähkinäcookiet

(10 isoa tai 16 pientä cookieta)

3 kananmunan valkuaista

225 g kookossokeria tai muuta tummaa sokeria

175 g hasselpähkinä- tai mantelijauhoa (joko valmista jauhoa tai itse kokonaisista pähkinöistä/manteleista jauhettua jauhetta)

Gojimarja-raakasuklaalevy

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Jos sokeri on rakenteeltaan karkeaa, jauha se tehosekoittimella tai sauvasekoittajalla hienommaksi. Kääntele sokeri ja pähkinä-/mantelijauhe valkuaisten joukkoon.

Muotoile leivinpaperilla päällystetylle pellille lusikalla pitkulaisia cookieita. Jätä reilut välit sillä leivonnaiset leviävät paiston aikana. Paista 175–180 -asteisessa uunissa 20–30 minuuttia cookieiden koosta riippuen. Cookieiden pitäisi paistua reunoilta rapeiksi, mutta jäädä keskeltä sitkeiksi. Ota uunista ja jäähdytä.

Paloittele suklaa kulhoon, jonka nostat kuumaa vettä sisältävän kattilan päälle. Sulata suklaa vesihauteessa. Valuta sulanutta suklaata pikkulusikan avulla raidoiksi jäähtyneiden cookieiden päälle. Anna suklaan jähmettyä viileässä. Säilytä cookiet kannellisessa purkissa.

Resepti: Outi Rinne

Suklaamuffinit (gluteeniton)

0,5 dl hyvää öljyä

1 pieni levy (60g) raakasuklaata

3 luomumunaa

1 dl kookossokeria

2,5 dl mantelijauhetta

0,5 dl raakakaakaojauhetta

2 tl vaniljaa

ripaus suolaa

Lämmitä öljyä hieman ja paloittele raakasuklaa joukkoon sulamaan. Vatkaa tällä välin kookossokeri ja huoneenlämpöiset munat paksuksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet erissä vaahdon joukkoon lastalla käännellen. Lisää viimeisenä jäähtynyt öljy-suklaa seos ja sekoita taikina tasaiseksi. Voit halutessasi maustaa taikinan jouluisilla mausteilla tai pähkinärouheella.

Annostele taikina vuokiin ja paista 175-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Minimuffinien paistoaika on lyhyempi. Kuorruta valmiit leivonnaiset halutessasi sulatetulla raakasuklaalla.

Resepti: Sari Reivo


(MTV LIFESTYLE – DESKI)

Lue myös:

    Uusimmat