Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

koko_suomi_leipoo_s10_eps11_beautyshots2_johanna_006
Julkaistu 10.06.2025 13:35

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman finaalijaksossa taidonnäytteessä leivotaan kolmen tuotteen lajitelma kesäisiin juhliin.

Brownietaikina

  • 170 g voita
  • 250 g sokeria
  • 120 g fariinisokeria
  • 100 g tummaa kaakaojauhetta
  • 110 g vehnäjauhoja
  • 4 kpl kananmunia
  • ½ tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl + 1 dl vettä pikakahvijauhetta

Juustokakkukierros

  • 400 g maustamaton tuorejuusto
  • 60 g sokeria
  • 2 kpl kananmunia
  • 1 kpl keltuainen
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1 rkl maissitärkkelystä

Cookietaikina

  • 100 g voita (hieman pehmeää)
  • 90 g fariinisokeria
  • 45 g sokeria
  • 1 kpl kananmuna
  • 1 kpl keltuainen
  • 1 rkl maizenaa
  • 125 g vehnäjauhoja
  • 100g valkosuklaata
  • 350g tuoreita vadelmia

Koristeluun

  • 4 dl vispikermaa
  • ½ dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 150 g vadelmia
  • 20 g tuoretta sitruunamelissaa

Lohimoussekakku: Pohja

  • 3 dl korppujauhoja
  • 3 dl ruiskorppujauhoja
  • 150-200g maustamaton tuorejuusto
  • 50 g voita (huoneenlämpöisenä)
  • mustapippuria
  • suolaa

Lohimoussetäyte

  • 4 dl kuohukermaa
  • 4 kpl liivatelehtiä
  • ½ dl sitruunamehua
  • 200 g ranskankermaa
  • 500g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 kpl punasipulia
  • 350 g lämminsavulohta (kylmänä)
  • 150 g lohenmätiä
  • 30 g tuoretta tilliä
  • 30 g tuoretta ruohosipulia
  • suolaa
  • mustapippuria

Kakun kokoaminen ja koristelu

  • 100 g graavilohisiivuja
  • 1 nippu herneenversoja
  • ½ kpl kurkku
  • 50 g lohenmätiä
  • syötäviä kukkia

Keskikesän juhlakakku

  • 165 g vehnäjauhoja
  • 75 g perunatärkkelystä
  • 2 tl leivinjauhe
  • 315 g kananmunan valkuaisia
  • ripaus viinikiveä
  • 300 g erikoishienoa sokeria
  • 210 g kananmunan keltuaisia
  • 2 tl vaniljauutetta
  • 75 g (lämmitä hetki mikrossa) kuohukermaa
  • Voiteluun noin 30g voita ja 50g korppujauhoja

Lime curd

  • 150 g sokeria
  • 5 kpl limen kuori raastettuna
  • 4 kpl kananmunia
  • 170 g tuoretta limen mehua
  • 80 g kylmää voita paloiteltuna
  • 1 ½ rkl + 2 – 3 rkl vettä maizenaa
  • tippa vihreää elintarvikeväriä

Mansikka-mascarponetäyte

  • 4 kpl liivatetta
  • 4 dl vispikermaa
  • 400 g mascarponejuustoa
  • 200 g valkosuklaata
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 800 g mansikoita
  • 1 tl perunajauhoa

Sveitsiläinen marenki

  • (kakun kuorruttaminen)
  • 6 kpl kananmunan valkuaisia
  • 4 dl siro sokeria

Sokerimassasta valmistetut juhannusruusut

  • 250g sokerimassaa
  • (valmistettu etukäteen)
  • 350 g tomusokeri
  • 1 rkl glukoosisiirappi
  • 1 kpl kananmunan valkuainen
  • keltaista ja vihreää elintarvikeväriä
  • vaaleanpunaista ja keltaista tomuväriä
  • elintarvikeliimaa ja siveltimiä

Kakun kokoaminen

  • 2 dl maitoa + 1 tl vaniljasokeria Kostuttamiseen
  • 500 g mansikoita koristeluun

Valmistusohje

BROWNIETAIKINA: Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Sulata voi kattilassa ja anna sen sitten hieman jäähtyä. Lisää voisulan joukkoon sokerit ja tumma kaakaojauhe, sekoita vispilällä. Lisää joukkoon kerralla kaikki munat ja sekoita taas vispilällä hyvin. Kaada seos kulhoon ja sekoita vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään ja kippaa sekaan, sekoita nuolijalla sekaisin, älä sekoita liikaa! Lisää lopuksi kahvi ja suola ja sekoita. Kaada taikina suorakaiteen muotoiseen vuokaan joka on vuorattu leivinpaperilla. Jätä odottamaan 

JUUSTOKAKKUKERROS: Notkista tuorejuusto kulhossa sähkövatkaimella, lisää sitten sokeri sekä munat+keltuainen ja vatkaa hyvin. Lisää lopuksi vaniljauute ja maissitärkkelys ja sekoita tasaiseksi. Nostele juustokakkutaikinaa browniepohjan päälle ja “marmoroi” sitä lusikan avulla hieman. Älä sekoita ihan pohjasta saakka!

COOKIETAIKINA: Vatkaa pehmeä voi ja sokerit sähkövatkaimella kulhossa. Lisää sitten munat ja sekoita jälleen. Sekoita vehnäjauhot ja maizena keskenään ja lisää taikinaan, sekoita. Rouhi valkosuklaa veitsellä karkeiksi paloiksi ja lisää taikinaan, sekoita nuolijalla.  Nostele lusikalla cookietaikinaa brownie-juustokakkukerroksen päälle. Asettele tuoreita vadelmia sinne tänne pohjan päälle. 

Paista 175 asteessa noin 30-35 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin. 

KORISTELUUN: Vatkaa vispikerma kulhossa sähkövatkaimella. Mausta tomusokerilla ja vaniljajauheella. Nostele vatkattu kerma pursotinpussiin jossa haluamasi tylla. Leikkaa jäähtyneestä leivoksesta 20 siistiä palaa ja pursota kaunis ruusuke kermasta, koristele tuoreilla vadelmilla ja sitruunamelissalla.

LOHIMOUSSEKAKKU: POHJA: Sekoita kaikki pohjan ainekset kulhossa. Käytä käsiä, niin saat parhaimman tuloksen. Vuoraa 26 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla (vain pohja) ja aseta reunoille reunakalvo. Paina valmis pohjataikina tiiviisti vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin odottamaan täytettä. 

LOHIMOUSSETÄYTE: Liota liivatelehdet kylmässä vedessä lautasella, noin 10 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä.  Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon ranskankerma. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto ja lisää sitten kerma-ranskankermavaahdon joukkoon.

Kuutioi lämminsavulohi ja sipuli. Sekoita kala ja sipuli vaahtoon. Lisää joukkoon maun mukaan hienonnettua tilliä ja ruohosipulia. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Kuumenna kattilassa sitruunanmehu ja purista kevyesti liivatelehdistä vesi pois. Sekoita ne höyryävään sitruunamehuun. Kaada seos vaahtoon samalla sekoittaen. Kaada mousse vuokaan pohjan päälle. Tasoita kevyesti nuolijaa/palettiveistä apuna käyttäen. Anna hyytyä jääkaapissa noin 2 tuntia. 

KAKUN KOKOAMINEN JA KORISTELU: Nosta lohimoussekakku jääkaapista ja irrota vuoasta, sekä poista reunakalvo. Siirrä varovasti tarjoilualustalle. Koristele moussekakun pinta asettelemalla kauniisti herneenversoja, tee graavilohesta pyörittelemällä ruusukkeita, leikkaa erilaisilla muoteilla kurkusta kauniita koristeita sekä käytä sitruunaa koristelussa. Voit käyttää myös ylijäänyttä pohja-ainesta koristelussa. 

KESKIKESÄN JUHLAKAKKU: PUMPULISET SOKERIKAKKUPOHJAT: Voitele ja jauhota korppujauhoilla 2 kpl 20cm vuokia, sekä 15cm vuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa ne ainakin kerran.  Vatkaa valkuaisia ja ripaus viinikiveä yleiskoneessa, kunnes seos on kiiltävää ja saat pehmeitä “marenkihuippuja”. Lisää sokeria ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa vielä noin 3 min. Lisää sitten yhdellä kerralla kaikki keltuaiset ja vatkaa vain nopeasti sekaisin, noin 10 sekanttia. 

Nosta kulho pois yleiskoneesta ja lisää jauhoseos 3 erässä, hieman aina nostellen ja sekoitellen käsipallovispilällä, tee tämä varovasti! Tarkista nuolijalla, että reunoille ja kulhon pohjaan ei jää sekoittamatonta taikinaa. Lämmitä kermaa hieman mikrossa (noin 50 asteiseksi) ja lisää siihen vaniljauute. Kaada kerma taikinaan ja sekoita varovasti nuolijalla. 

Jaa taikina vuokiin ja paista noin 20 minuuttia. Nosta vuoat uunista ja  kierrä heti palettiveitsellä kakun reunat, anna jäähtyä muutama minuutti ja sitten kumoa ritilän päälle jäähtymään.

LIME CURD:  Mittaa sokeri kattilaan. Lisää joukkoon raastettu limen kuori ja hiero käsillä murumaiseksi. Lisää munat ja suola, sekoita vispilällä. Kaada sekaan limen mehu, siirrä kattila liedelle ja laita lämpiämään keskilämmölle, sekoittele samalla. Kun seos alkaa paksuuntumaan nosta kattila liedeltä ja siivilöi seos kulhoon, anna jäähtyä pari minuuttia. Lisää pilkottu kylmä voi ja sekoita kunnes seos on tasaista. Voit halutessasi lisätä hieman vihreää elintarvikeväriä, jos haluat valmiista lime curdista vihreää, tämä ei kuitenkaan ole pakollista. Laita kylmään jäähtymään. 

MANSIKKA-MASCARPONE TÄYTE: Laita liivatteet likoamaan ­kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Vaahdota kerma yleiskoneella. Lisää mascarpone sekaan ja sekoita. Paloittele suklaa ja laita kulhoon, sulata varovasti mikrossa ja anna jäähtyä pienen hetken. Lisää suklaa kerma seokseen. Lisää vaniljasokeri. Soseuta 300g mansikoita soseeksi. Lisää 2 dl mansikkasosetta. Jätä 1/2 dl mansikkasosetta ­sivuun. 

Laita jäljelle jäänyt mansikkasose kattilaan lämpiämään. Sulata hyvin puristetut liivatteet kuumennetun mansikkasoseen sekaan. Anna jäähtyä hetki. Kaada liivateseos ohuena nauhana mascarponeseoksen joukkoon koko ajan vatkaten.

Kääntele seuraavaksi vanilja-suklaa-kerma nuolijalla mascarponetäytteeseen. Pilko tuoreita mansikoita valmiin täytteen joukkoon ja sekoita. 

SVEITSILÄINEN MARENKI: Erottele keltuaiset valkuaisista. Ole tarkka, ettei valkuaisten joukkoon joudu yhtään keltuaista, sillä tällöin valkuaiset eivät vatkaannu. Laita valkuaiset metalliseen kulhoon. Nosta kulho vettä sisältävän kattilan päälle ja nosta kattila hellalle. Tarkista, ettei vesi yletä metallikulhon pohjaan. Mittaa valkuaisten joukkoon sokeri ja laita levy päälle. Vatkaa valkuaisia+sokeria samalla kun kattilassa oleva vesi kiehuu. Vatkaa niin kauan, että sokeri on kokonaan sulanut ja marenki tullut paksuksi ja hieman sitkeäksi.

Nosta kulho pois kattilan päältä ja jäähdytä vatkaamalla seosta vielä muutama minuutti. Kylmä vesihaude nopeuttaa jäähtymistä. Kun marenki on jäähtynyt, on marenki käyttövalmis.

SOKERIMASSASTA VALMISTETUT JUHANNUSRUUSUT:  Vaivaa kaikki raaka-aineet huolellisesti sekaisin. Kääri kelmuun. Jätä huoneenlämpöön. 

Värjää osa massasta vihreäksi, kauli ja leikkaa muotilla lehtiä, laita kuivumaan. 

Kauli valkoisesta sokerimassasta ohuehko levy. Leikkaa kukkamuotilla juhannusruusun osia, työstä reunoja hieman ohuemmiksi ja laita päällekkäin kuivumaan, laita kukkien väliin hieman liimaa. Käytä kuivumisen ja asettelun apuna, vaikka kananmunakennoa, talouspaperia yms. Koristele ja maalaa kuivahtaneet valmiit kukat aidomman näköisiksi. 

KAKUN KOKOAMINEN: Leikkaa jäähtyneet kakkupohjat kahteen osaan. Vuoraa elmukelmulla 20cm korkea vuoka sekä 15 cm korkea vuoka (tai käytä reunakalvoa vuokien sisällä), tämä helpottaa kakkujen irrottamista. 20cm vuokaan tulee 4 pohjaa, eli 3 täytekerrosta ja 15cm vuokaan 2 pohjaa ja 1 täyte väli. Laita vuokien pohjalle kakkupohja ja kostuta. Laita seuraavaksi lime curdia, ja sitten mansikkamascarpone täytettä, jatka näin kunnes päällimmäiseksi jää kakkupohja, kostuta se vielä kevyesti. 

Ravistele vuokia hellästi ja kopauta vuokaa ­pöytään varovasti, ­jotta täytteet asettuvat ­kunnolla ja ilmakuplat häviävät. Laita ­kakku pakastimeen noin 1 h jähmettymään. Kumoa jähmettynyt 20cm vuoassa oleva kakku tarjoilualustalle ja aseta siihen 2-3 ohutta tukikeppiä. Kumoa 15cm kakku ensin kakkupahvin päälle ja sitten asettele toisen kakun päälle. 

Valmista nyt sveitsiläinen marenki. Levitä jäähtynyt marenkimassa kakun päälle joko paletteveitsellä rennosti tasoittaen tai vaikka pursottamalla se kauniisti ruusukkeiksi kakun pinnalle. Kakkuun tulee vielä kauniimpi pinta, jos näytät sille vähän tohotinta. 

Koristele kakku mansikoilla ja sokerimassasta valmistetuilla juhannusruusuilla sekä lehdillä, lisää myös syötäviä aitoja kukkia. 

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo