Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Pippuriset mansikkatartaletit, Ilonan resepti

koko_suomi_leipoo_s10_eps10_beautyshots2_ilona_004
Julkaistu 05.06.2025 12:00

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman kymmennessä jaksossa taidonnäytteessä leipurit tekevät versioita trendileivonnaisista.

Muromassa

  • 225 g vehnäjauhoja
  • 75 g tomusokeria
  • 45 g maissitärkkelystä
  • 25 g mantelijauhetta
  • 0,25 tl suolaa
  • 133 g margariini, Eleplant
  • 60 g vesi, jääkaapista

Vuokien voiteluun

  • vuokaspray

Taikinan työstämiseen

  • 3 dl vehnäjauhoja

Mansikkakreemi

  • 50 g margariini, Eleplant
  • 110 g sokeria
  • 200 g mansikka, tuore
  • 1,5 tl agar agaria
  • 125 g kasvivispi, (Oddlygood Easywhipping)

Frangipane

  • 15 g tomusokeria
  • 25 g margariini, Eleplant, huoneenlämpöinen
  • 25 g mantelijauhetta
  • 20 g kikherneiden suolalientä
  • 0,5 tl maissitärkkelystä
  • 0,5 tl mustapippurijauhetta
  • ripaus suolaa

Mansikkahilloke

  • 240 g mansikoita, tuore
  • 45 g vettä
  • 100 g hillosokeria
  • useita kierroksia vaniljamyllyä
  • 1 tl mustapippurijauhetta
  • ripaus suolaa
  • Pippurinen creme chantilly
  • 160 g kasvivispiä
  • 30 g tomusokeria
  • useita kierroksia vaniljamyllystä
  • n. 0,5 tl mustapippuria myllystä

Leivosten kokoaminen

  • muutamia kierroksia mustapippuri myllystä
  • 50 g mansikoita, tuore

Valmistusohje

MUROMASSA: Sekoita kuivat aineet yleiskoneen kulhossa lapavatkaimella. Lisää kylmä margariini pieneksi kuutioituna. Sekoita murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita, kunnes massa on tasainen ja kiinteä. Laita pakastimeen 10 minuutiksi. Tee sillä aikaa mansikkakreemin osa 1. 

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele briossimuottien nurja puoli vuokaspraylla. Kaulitse massa 2 mm paksuiseksi levyksi. Ota 11 cm stanssilla pyöreitä pohjia, pistele niihin reikiä ja paina ne muffinivuokien syvennyksien nurjille puolille. Vie pakastimeen jähmettymään n. 5 minuutiksi. Tee sillä aikaa mansikkakreemin osa 2. Esipaista n. 20 minuuttia. Tee sillä aikaa frangipane-massa valmiiksi. Anna jäähtyä 5 minuuttia ja irrota sitten vuoista.

MANSIKKAKREEMI: Osa 1: Soseuta mansikat ja paseeraa siivilän läpi. Laita 50 g mansikkasosetta kattilaan. Lisää kattilaan margariini ja sokeri. Kuumenna seosta käsivispilällä sekoittaen, kunnes se paksuuntuu. Jäähdytä huoneenlämmössä. 

Osa 2: Kuumenna 50 g mansikkasosetta agar agarin kanssa ja anna kiehua enintään 3 minuuttia samalla sekoittaen.  Kaada agar-seos jäähtyneen mansikkatahnan (Osa 1) joukkoon ja vatkaa samalla voimakkaasti. Jäähdytä. Vaahdota kauravispi (vaahdota samalla kertaa myös creme chantillyn vispi) ja vatkaa se jäähtyneeseen mansikkakreemiin. Laita pursotuspussiin ja jääkaappiin odottamaan.

FRANGIPANE: Pehmitä rasva ja vaahdota sen kanssa tomusokeri. Lisää muut ainekset ja sekoita. Pursota ohut kerros esipaistettuihin tartalettipohjiin ja paista 175 asteessa n. 10-15 minuuttia. Jäähdytä ja tee sillä aikaa mansikkahilloke, pippurinen creme chantilly ja viipaloi koristemansikat. Kun pohja on jäähtynyt, siisti tarvittaessa reunat varovasti raastamalla.

MANSIKKAHILLOKE: Pilko mansikat pieniksi kuutioiksi. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Jäähdytä. Laita astiaan, kelmu hillon pintaan kiinni ja jääkaappiin odottamaan.

PIPPURINEN CREME CHANTILY: Vaahdota vispi ja mausta tomusokerilla, vaniljasokerilla ja mustapippurilla vaahdotuksen loppuvaiheessa. Laita pursotuspussiin pyöreä tulla ja lisää kermaseos sitten pussiin. Laita jääkaappiin odottamaan.

LEIVOSTEN KOKOAMINEN: Lusikoi frangipanen päälle mansikkahilloketta ja pursota sen päälle mansikkakreemiä leivoksen yläreunaan saakka. Tasoita pinta pienellä palettiveitsellä. Pursota creme chantillystä runsaasti pyöreitä kuplia leivoksen päälle. Rouhi hienojakoista mustapippuria päälle. Leikkaa mansikat ohuiksi lohkoiksi ja laita jokaisen leivoksen päälle kaksi mansikkalohkoa

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo