Tutkimuksissa on saatu vihiä siitä, että suuret C-vitamiiniannokset voisivat auttaa covid-19-taudista kärsiviä potilaita, kun taas matalat D-vitamiinitasot on yhdistetty kohonneeseen riskiin kuolla koronavirukseen. Voiko siis itsensä suojata taudilta vitamiinilisiä syömällä?
Terve vastustuskyky auttaa elimistöä taistelemaan taudinaiheuttajia, myös koronavirusta, vastaan. Vastustuskykyyn eli immuniteettiin vaikuttavat perinnölliset tekijät, lapsuusajan mikrobialtistus, antibioottien käyttö, liikunta sekä ravitsemus. Lisätehoa vastustuskykyyn haetaan toisinaan erilaisista ravintolisistä. Eniten on tutkittu C- ja D-vitamiinien sekä sinkin vaikutusta infektioherkkyyteen.
C-vitamiinin ei olla havaittu ehkäisevän flunssaan sairastumista, mutta sen on huomattu voivan lyhentää hieman taudin kestoa. Myös sinkkilisän on huomattu voivan lyhentää flunssan kestoa. D-vitamiinin tiedetään osallistuvan aktiivisesti ihmisen immuunijärjestelmän toimintaan ja säätelevän esimerkiksi tulehdukseen liittyviä sytokiineja.
