HS: Vitamiinien liikasaanti voi jopa lisätä syöpäriskiä

Moni ajattelee pitävänsä itsestään erityisen hyvää huolta syömällä lisäravinteita purkista. Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, että jotkin vitamiinit ja hivenaineet saattavat kuitenkin jopa suurentaa syöpäriskiä.

Yhteys joidenkin syöpien sekä vitamiinien ja hivenaineiden liikasaannin välillä on todettu useissa 2000-luvulla tehdyissä tutkimuksissa. HS:n haastattelemat asiantuntijat, syöpälääkäri ja dosentti Timo Joensuu sekä laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen, vahvistavat asian.

On esimerkiksi osoitettu, että A-vitamiinin liikasaanti nostaa syöpäriskiä 16 prosentilla, E-vitamiinin liikasaanti eturauhassyövän riskiä 17 prosentilla ja beetakaroteenin liikasaanti tupakoivien miesten keuhkosyövän riskiä 19 prosentilla. Lisäksi B6- ja B12-vitamiinien runsas saanti on linkitetty miesten kohonneeseen keuhkosyöpäriskiin ja runsas A- ja E-vitamiinien sekä seleenin saanti kuoleman riskin suurenemiseen syöpää jo sairastavilla.

Maltillisten lisäravinteiden syöjien ei kannata kauhistua tuloksia, sillä syöpäriskin kohoaminen on todettu 5–20 kertaa suositusta isommilla annoksilla.

Toisaalta asiantuntijat ihmettelevät, miksi potentiaalisesti haitallisia aineita kannattaisi popsia ollenkaan, kun niistä ei perusterveille ja normaalia ruokavaliota noudattaville ihmisille ole osoitettu olevan juuri hyötyäkään.

Syöpiä ehkäisevääkään vaikutusta ei ole todettu yhdelläkään tähän mennessä kunnolla tutkituista vitamiineista tai hivenaineista, jos ravitsemus on ollut muuten kohdallaan.

Lähde: Hs.fi

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla

Huomenta Suomen juontaja Nina Rahkola kävi ohjelmaa varten verikokeissa, jonka tuloksia selviteltiin lähetyksessä maaliskuussa 2017 yhdessä lääketieteen tohtori Matti Kiurun kanssa.

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla 15:18

Lue myös:

    Uusimmat