Parantaako liikunta vastustuskykyä? Tiedä tämä urheilusta korona-aikana – nyt on väärä hetki ryhtyä himotreenaajaksi

Nämä asiat jokainen kuntosalilla käymiseen hurahtanut tunnistaa 0:45
Nämä asiat jokainen kuntosalilla käymiseen hurahtanut tunnistaa!

Kohtuullinen ja säännöllinen liikunta vähentää infektioalttiutta, kun taas liian vähäinen ja liiallinen urheilu lisäävät sitä. Koronaepidemian aikana urheillessa on muistettava pitää turvaväli muihin liikkujiin ja huolehtia käsihygieniasta ulkoilun jälkeen.

Koronapandemian aiheuttamat poikkeusolot kiinni menneine kuntosaleineen ja kotieristyksineen ovat tyhjentäneet urheilukauppojen hyllyt kotitreeniin tarkoitetuista välineistä ja ruuhkauttaneet lenkkipolut. Liikunta onkin yleisesti ottaen hyväksi terveydelle, myös vastustuskyvylle.

Ensinnäkin kohtuullinen liikunta auttaa hillitsemään vastustuskykyä nakertavaa stressiä. Vuonna 2019 ilmestyneessä tutkimuskatselmuksessa havaittiin, että liikunta edistää elimistön vastustuskykyä ja aineenvaihduntaa sekä vähentää puolustuskykyä nakertavaa tulehdusta. Kohtuullisen liikunnan huomattiin olevan yhteydessä pienentyneeseen sairastumisriskiin.

Tutkimusta tehnyt terveys- ja liikuntatieteiden professori David Nieman kertoo Health-sivustolle, että supistuvat lihakset pistävät veren liikkeelle. Samalla liikkeelle lähtevät immuunipuolustuksesta vastaavat solut, jotka taudinaiheuttajiin törmätessään ryhtyvät puolustamaan elimistöä. Tutkimuksessaan Nieman havaitsi, että 45 minuutin reipas kävely lisäsi hieman immuunisolujen määrää ympäri kehoa jopa kolmen tunnin ajaksi liikuntasuorituksesta.

Jos ihminen urheilee säännöllisesti immuunisolujen määrä nousee vähitellen ja ihmisen vastustuskyky paranee. Vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa Nieman havaitsi, että viitenä päivänä viikossa kestävyyskuntoaan harjoittavilla oli pienentynyt riski sairastua ylähengitystieinfektioon.

Säännöllinen fyysinen aktiivisuus on yhdistetty tutkimuksissa pienentyneen infektioriskin lisäksi immuunijärjestelmän ikääntymisen viivyttämiseen sekä stressihormonitasojen pienenemiseen. On myös esitetty teoria, että liikunnan aiheuttama kehon lämpeneminen estäisi bakteereita kasvamasta.

Liiallinen liikunta altistaa infektioille

Monissa tutkimuksista liikunta on ollut aerobista, kuten kävelyä, juoksua tai pyöräilyä. Todennäköisesti myös voimaharjoittelu, kuten salitreeni, parantaa vastustuskykyä. Professori Nieman suosittelee liikkumaan reippaalla tahdilla, jotta immuunisolut lähtevät liikkeelle verenkierron mukana. 

Liika on kuitenkin liikaa. Yletön kovatehoinen urheilu lisää stressiä ja loukkaantumisriskiä, altistaa ylähengitystieinfektioille sekä vaarantaa mielenterveyden. Pitkät ja kovatehoiset urheilurupeamat aiheuttavat elimistölle stressiä, mikä voi johtaa heikentyneeseen vastustuskykyyn. Se, mikä on kullekin liian pitkä treenituokio, riippuu paljolti kuntotasosta. 

Koronaepidemian aikaan kannattaa keskittyä joka tapauksessa enemmän aktiivisuuden ylläpitämiseen ja kohtuulliseen liikuntaan kuin intensiiviseen itsensä haastamiseen veren maku suussa.

Lenkkipoluilla ja kuntosaleilla on myös syytä pitää turvaväli muihin treenaajiin oman ja muiden turvallisuuden nimissä. Muista myös pestä kädet ennen ja jälkeen treenin sekä puhdistaa kuntosalin painot ennen ja jälkeen käytön.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat