Auttaako C-vitamiini koronavirukseen? Tämä ”luonnonlääkkeestä” tällä hetkellä tiedetään

0:27
Kokeile tätä terveellistä smoothieta flunssan hoitoon.

Ihmisen immuunijärjestelmä tarvitsee C-vitamiinia toimiakseen, mutta annoksen suurentaminen ei suojaa tartuntataudeilta, kuten koronavirukselta. Edelleen paras tapa pienentää omaa riskiään COVID-19-tautiin sairastumiseen on huolehtia käsihygieniasta sekä fyysisestä etäisyydestä muihin ihmisiin.

Uuden koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin ei ole tällä hetkellä täsmälääkitystä. Se on saanut niin tutkijat, lääkärit kuin somen terveysgurutkin etsimään kilpaa toimivaa keinoa hoitaa pelätty virustauti. Yhdeksi luonnon lääkkeeksi on ehdotettu C-vitamiinia.

C-vitamiinin liian pieni saanti aiheuttaa infektioherkkyyttä. Tutkimuksissa on havaittu, että elimistön puolustussolut tarvitsevat C-vitamiinia tuottaakseen immuunijärjestelmän aktivoivia proteiineja. Väite, että C-vitamiini parantaa ihmisen vastustuskykyä, ei olekaan tuulesta temmattu.

Asiantuntijat kuitenkin toppuuttelevat C-vitamiinista innostuneita. C-vitamiinista ei todennäköisesti ole dramaattista hyötyä COVID-19-taudin hoitamisessa, muistuttaa esimerkiksi biokemian professori Peter McCaffery Aberdeen yliopistosta The Conversationissa julkaistussa kirjoituksessaan.

Tutkimusnäyttö puuttuu

Alustavassa tutkimuksessa koronapotilaille on annettu suonensisäisesti hyvin suuria C-vitamiiniannoksia, minkä on uskottu voivan hoitaa koronaviruksen aiheuttamia keuhkokomplikaatioita. Tuloksia ei ole vielä julkaistu. Vielä on siis täysin hypoteettinen olettama, että suonensisäisesti otettu C-vitamiini tai suuret C-vitamiiniannokset ylipäätään voisivat auttaa COVID-19:sta kärsiviä potilaita.

Suonensisäiseen hoitoon liittyy omat riskinsä, kuten mahdollinen infektio, verisuonivaurio, kaasuembolia sekä veritulppa.

Ja vaikka vesiliukoinen C-vitamiini on yleisesti ottaen turvallinen vitamiini, ei sitäkään pidä ottaa liikaa. Suuret annokset C-vitamiinia voivat aiheuttaa vatsavaivoja, kuten ripulia ja ilmavaivoja, sekä virtsakiviä. Ylisuuret annokset voivat pitkään käytettynä myös heikentää C-vitamiinin imeytymistä.

C-vitamiinivalmisteet eivät ehkäise edes flunssaa

Pohdittaessa C-vitamiinin terveyshyötyjä uutta koronavirusta voi verrata yleisempään hengitystieinfektioiden aiheuttajaan eli flunssaan. C-vitamiinia sisältävien valmisteiden syöminen ei ehkäise flunssaan sairastumista. Jonkin verran näyttöä on siitä, että flunssan aikana syöty C-vitamiini voi lyhentää taudin kestoa, sillä C-vitamiini voi vähentää ärsytykseen liittyviä hengitystieoireita.

Käsitykset siitä, että suuret C-vitamiiniannokset ehkäisisivät tai parantaisivat tauteja, perustuvat enimmäkseen puutteelliseen tutkimustietoon.

Koska uusi koronavirus on flunssan tapaan virustauti, on syytä epäillä, että C-vitamiini toimii molempien kohdalla samoilla mekanismeilla. C-vitamiini ei siis todennäköisesti ehkäise COVID-19-tautia tai paranna siitä, mutta suuret annokset vitamiinia voivat nopeuttaa taudista paranemista.

C-vitamiinia 75 milligrammaa päivässä

Riittävästä C-vitamiinin saannistaan kannattaa huolehtia ympäri vuoden koronaviruksesta huolimatta. Suositeltu C-vitamiinin saantisuositus on 75 milligrammaa vuorokaudessa. Hyviä lähteitä ovat kasvikunnan tuotteet, esimerkiksi appelsiinit ja muut sitrushedelmät, paprikat, mustaherukat sekä perunat. Kuumentaminen tuhoaa C-vitamiinia.

Paras tapa suojata itseään koronavirukselta on huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä välttää fyysistä läheisyyttä muihin ihmisiin – erityisesti yskiviin, aivasteleviin tai muuten kipeisiin henkilöihin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.