D-vitamiinin vaikutuksesta koronavirukseen on puhuttu paljon. Tuore tutkimus puhuu sen puolesta, että D-vitamiinista voisi todella olla hyötyä koronavirusta vastaan, uutisoi muun muassa New York Post.
Matalasta D-vitamiinitasosta kärsivät saattavat todennäköisemmin kuolla koronavirukseen, kertoo alustava tutkimus.
Englantilaisten Queen Elizabeth Hospital Foundation Trustin ja Itä-Anglian yliopiston tutkijat vertasivat keskimääräisiä D-vitamiinitasoja 20:ssä Euroopan maassa covid-19-taudin kuolleisuuteen. Tutkijat kertovat löytäneensä "merkittäviä yhteyksiä" D-vitamiinitasojen ja covid-19-tautitapausten sekä erityisesti koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrän välillä. Tutkimusta ei kuitenkaan ole vielä vertaisarvioitu.
– Uskomme, että voimme neuvoa syömään D-vitamiinilisää suojaamaan SARS-CoV2-tartunnalta, tutkijat kirjoittavat.
Tutkimuksen mukaan vanhemmat ihmiset Sveitsissä, Italiassa ja Espanjassa kärsivät todennköisemmin D-vitamiinin puutteesta.
– Väestön haavoittuvaisin ryhmä covid-19-tautia ajatellen on myös se, jolla on eniten D-vitamiinin puutosta, tutkijat summaavat.
Aiemmat tutkimukset samoilla linjoilla
Tutkimus on samoilla linjoilla aiempien tutkimusten kanssa. -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan terveet D-vitamiinitasot voivat vähentää hengitystieinfektioiden riskiä. Myös huhtikuinen puhui D-vitamiinin puolesta. Irlantilaiset tutkijat kirjoittivat raportissaan, että D-vitamiinilla on tärkeä rooli hengitystieinfektioiden ehkäisemisessä ja elimistön kyvyssä taistella infektioita vastaan.