Tutkijat löysivät "merkittäviä yhteyksiä" D-vitamiinin puutteen ja koronakuolemien välillä

Onko D-vitamiinpillereiden popsimisesta hyötyä? 8:53
Onko D-vitamiinipillereiden popsimisesta hyötyä? Haastattelussa ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

D-vitamiinin vaikutuksesta koronavirukseen on puhuttu paljon. Tuore tutkimus puhuu sen puolesta, että D-vitamiinista voisi todella olla hyötyä koronavirusta vastaan, uutisoi muun muassa New York Post.

Matalasta D-vitamiinitasosta kärsivät saattavat todennäköisemmin kuolla koronavirukseen, kertoo alustava tutkimus

Englantilaisten Queen Elizabeth Hospital Foundation Trustin ja Itä-Anglian yliopiston tutkijat vertasivat keskimääräisiä D-vitamiinitasoja 20:ssä Euroopan maassa covid-19-taudin kuolleisuuteen. Tutkijat kertovat löytäneensä "merkittäviä yhteyksiä" D-vitamiinitasojen ja covid-19-tautitapausten sekä erityisesti koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrän välillä. Tutkimusta ei kuitenkaan ole vielä vertaisarvioitu.

– Uskomme, että voimme neuvoa syömään D-vitamiinilisää suojaamaan SARS-CoV2-tartunnalta, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksen mukaan vanhemmat ihmiset Sveitsissä, Italiassa ja Espanjassa kärsivät todennköisemmin D-vitamiinin puutteesta.

– Väestön haavoittuvaisin ryhmä covid-19-tautia ajatellen on myös se, jolla on eniten D-vitamiinin puutosta, tutkijat summaavat.

Aiemmat tutkimukset samoilla linjoilla

Tutkimus on samoilla linjoilla aiempien tutkimusten kanssa. BMJ-julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan terveet D-vitamiinitasot voivat vähentää hengitystieinfektioiden riskiä. Myös huhtikuinen Trinity Collegen tutkimus puhui D-vitamiinin puolesta. Irlantilaiset tutkijat kirjoittivat raportissaan, että D-vitamiinilla on tärkeä rooli hengitystieinfektioiden ehkäisemisessä ja elimistön kyvyssä taistella infektioita vastaan.

D-vitamiinin riittävästä saannista huolehtiminen voisikin tutkijoiden mukaan auttaa erityisesti koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvia huolehtimaan terveydestään kriisin aikana. Riskiryhmäläiset voisivat mahdollisesti hyötyä D-vitamiiniravintolisistä, kun ihmisiä on suositeltu pysymään kodeissaan, mikä vähentää altistusta auringolle ja vähentää ihon tuottamaa D-vitamiinia.

D-vitamiinia syntyy kesällä runsaasti ihossa auringon säteilyn vaikutuksesta. Lisäksi D-vitamiinia saa tietyistä ruoista, kuten kalasta sekä vitaminoiduista maitotuotteista ja rasvalevitteistä. Suomalaiset tarvitsevat D-vitamiinilisää erityisesti pimeinä talvikuukausina. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat