Suomalaistutkimus: Näin huomattavasti univaje vaurioittaa terveyttäsi!

Hanna Ollilan tekemän väitöstutkimuksen mukaan univaje vaurioittaa terveyttä huomattavasti.

Perjantaina 1.2. tarkastettu väitöstutkimus osoittaa, että mikäli mielit pysyä terveenä, on unen saantiin kiinnitettävä riittävästi huomiota. Oikea määrä unta aikuiselle on 7–8 tuntia yössä, vaikka määrä vaihtelee hieman yksilöstä riippuen.

Näin hurjasti elimistösi kärsii univajeesta – olisikohan vihdoinkin aika opetella nukkumaan riittävästi?

Sydän on kovilla!

Vähäinen uni on rankkaa sydämelle, ja nukkumalla liian vähän sydän- ja verisuonitautien riskitekijät nousevat huomattavasti.

Sydänkohtauksen riski kasvaa

Erityisesti kellojen kesä- ja talviaikaan siirtäminen on haitallista sydämelle ja nämä fysiologiset haitat voivat aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia. Erään ruotsalaistutkimuksen mukaan viikko kesäaikaan siirtymisen jälkeen infarktien määrä kasvoi 4–5 prosenttia normaalista.

Mieli kärsii

Mielenterveysongelmat ovat yleisiä ihmisillä, jotka eivät saa riittävästi unta. Jos henkilö sairastaa tai hänellä on taipumusta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, voi unen puute laukaista manian tai masennuksen.

Vastustuskyky heikkenee

Vastustuskyvyn avulla taistelet pöpöjä vastaan ja riittävä uni pitää huolta vastustuskyvystäsi.

Vyötärö levenee

Useiden eri tutkimusten mukaan univaje lihottaa. Sen lisäksi että ruokavalio on epäterveellisempi väsyneenä, myös univaje itsessään lihottaa.

Diabetes-riski kasvaa

Liian lyhyet yöunet vaikuttavat aineenvaihduntaan ja unessa energiaa kuluu vähemmän kuin valveilla. Tämä vaikuttaa myös sokeriaineenvaihduntaan, joka ei välttämättä toimi hyvin, jos unta ei saada riittävästi.

Verenpaine kohoaa

On huomattu, että liian vähän nukkuvilla kolesteroli- ja triglyseridiarvot ovat korkeampia kuin riittävästi unta saavilla ihmisillä. Univajeella on myös yhteys kohonneeseen verenpaineeseen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat