Ruotsissa ärähdettiin Jelena Välbelle ja Venäjälle – "Kaiken sellaisen tulee kadota"

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe saatetaan valita tällä viikolla hiihtopiirien vaikutusvaltaisten henkilöiden joukkoon. Ruotsalaishiihtäjät latasivat Expressenille kovaa tekstiä vallitsevasta tilanteesta.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS järjestää 25-26. toukokuuta kongressin Italian Milanossa. Ensimmäisenä päivänä vahvistetaan vuoden 2027 MM-kisojen järjestäjä, ja se tulee olemaan Ruotsin Falun, koska se on ainoa hakija. Suurempi huomio kiinnittyy kuitenkin FISin korkeimman johdon valintaan, joka tehdään seuraavana päivänä. Yksi 23:sta ehdokkaasta on Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Välbe.

Venäläisurheilijat on suljettu pois FISin kansainvälisistä kilpailusta. Venäläisten sulkeminen ei koske johtokunnan valintaa, koska Välbe saa olla ehdokkaana. Tästä on tullut runsaasti kritiikkiä läpi Pohjoismaiden. Myös sprintterinä kunnostautuva Marcus Grate avasi sanaisen arkkunsa.

– Ei ole mitään mahdollisuutta, että Välbe saa paikan johtokunnassa. Se on jo huonoa, että hän on ehdokkaana. Kaiken sellaisen tulee kadota. Venäjä ei saa olla tällä tavalla osa urheilua, Grate sanoi.

Johanna Hagström kuvaili tilannetta oudoksi. Hän on samoilla linjoilla Graten kanssa, että venäläisten ei pitäisi olla mukana FISin johtokunnassa.

– Niinhän sen tulee olla. Sille on syy, miksi venäläiset eivät saa olla mukana ja kilpailla, Hagström totesi.

Välbe on itse ottanut kritiikin maltillisesti vastaan.

– En aio vetäytyä vaaleista vapaaehtoisesti. Se ei ole mielestäni tarpeellista sekoittaa asioita. Se on väärin, Välbe sanoi venäläiselle Rsportille.

Lue myös:

    Uusimmat