Ruotsalaistähden dopingtuomio julki – paljastui hätäisiä selityksiä ja suoraa valehtelua

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin julkaisi Mikael Ymerin dopingtuomion kaikkien nähtäväksi. Siitä selviää, että Ymer yritti kiemmurrella tuomiosta irti suorastaan valehtelemalla.

Ruotsin tennisässä Mikael Ymer tuomittiin heinäkuun puolivälissä 18 vuoden kilpailukieltoon antidopingsääntöjen rikkomisesta. Syy rikkeeseen oli, että dopingtestaajat eivät tavoittaneet häntä kolmeen otteeseen vuoden sisään.

Ymer yritti selitellä jälkeenpäin, miksi ei ollut ilmoittamassaan paikassa dopingtestaajien yrittäessä tavoitella häntä. Tarinoista paljastui suoranaisia valheita.

Ensimmäinen tapaus näki päivänvalon huhtikuussa 2021. Ymer oli ilmoittanut, että oli jäänyt katsomaan tenniskilpailuja Barcelonaan, mutta tosiasiassa hän oli matkustanut Etiopiaan.

Toisella kerralla testaajat olivat etsineet Ymeriä kotoaan elokuussa 2021 tuloksetta. Ymerin selitys oli, että hän oli mennyt hoitamaan pikkuveljeään, joka oli sairastunut. Kävi kuitenkin ilmi, että hänen pikkuveljensä oli ollut kyseisenä päivänä Suomessa kilpailuissa. Kun valhe tuli ilmi, Ymer veti valituksensa pois.

Kolmas tapaus sattui vuoden 2021 marraskuussa. Ymerin mukaan hän joutui vaihtamaan hotellia ja dopingtestaajat eivät siksi löytäneet häntä tiedoissa olleesta hotellista. Ymer vieritti syyn managerinsa Marijn Balin niskoille, koska hän ei ollut päivittänyt Ymerin olinpaikkatietoja dopingvalvojien käyttämään järjestelmään. Bal vuorostaan selitteli toimiaan sillä, ettei ollut saanut tietoa hotellinvaihdoksesta ennen kuin dopingtestaajat olivat olleet alkuperäisellä hotellilla. Cas-tuomioistuimen julkaisemasta raportista käy kuitenkin ilmi, että Balille lähetettiin hyvissä ajoin useita sähköposteja, jossa hotellinvaihdosta ilmoitettiin.

Tuomioistuin ei katso 24-vuotiaan ruotsalaisen käyttäneen kiellettyjä aineita, mutta perustelee puolentoista vuoden tuomiota sillä, että Ymer on itse vastuussa olinpaikkansa ilmoittamisesta.

Häntä oli varoitettu, ja hän tiesi hyvin, että jos kolmas kerta jää väliin, sillä on seurauksia. Olosuhteet huomioon ottaen pelaajan olisi pitänyt olla erityisen valppaana, Casin raportissa sanotaan.

Ymer ja hänen tiiminsä yritti tehdä kaikkensa, jotta ratkaisu dopingasiassa olisi hänelle edullinen. He yrittivät saada vaihdettua tuomariston puheenjohtaja Romano Subiotton pois päätöselimestä siinä kuitenkaan onnistumatta. Subiotto oli hoitanut kansainvälisen tennisliiton (ITF) asioita aikaisemmin.

– Tässä tapauksessa ITF oli Mikaelin vastapuoli. Emme pitäneet sopivana, että hän toimii puheenjohtajana. Käytimme tätä argumenttia, mutta valitettavasti se ei saanut kannatusta, totesi Manfred Löfvenhaft Ymerin lakitiimistä Aftonbladetin mukaan.

Ymer ilmoitti tuomionsa julkaisun jälkeen lopettavansa ammattilaisuransa. Hän oli lopettamishetkellään maailmanlistan sijalla 51. Parhaimmillaan hän on ollut maailmanlistan sijalla 50. 

Lue myös:

    Uusimmat