Reppuun mahtuva autopesula rientää paikalle nappia painamalla – Suomeen laajentanut UpSteam ei vettä tuhlaile

Monet perinteisistä palveluista raivaavat tietään ihmisten älypuhelimiin. Taksin, ruoan tai pyörähuollon voi kutsua luokseen kännykkäsovelluksella nappia painamalla, ja nyt myös autolleen voi tilata käsinpesun vaikka työpäivän aikana.

Helmikuussa 2017 toimintansa aloittanut UpSteam on virolainen startup, joka tarjoaa liikkuvaa autonpesupalvelua sekä yritys- että yksityisasiakkaille.

UpSteamin taustalla ovat Tallinnan teknillisessä yliopistossa opiskelleet Martin Kristerson, Valjo Kütt ja Aleksis Anijärv. Vuonna 2018 yritys sijoittui Viron suurimmassa liikeideakilpailussa kolmanneksi, ja tänä vuonna se on lanseerannut mobiilisovelluksen sekä laajentanut toimintaansa Helsinkiin, Vantaalle ja Espooseen.

– Työskenneltyäni suuryrityksissä kaipasin uutta haastetta. Ihastuin Martinin, Valjon ja Aleksin visioon, arvoihin ja UpSteamin tulevaisuudensuunnitelmiin, kertoo yrityksen Suomen-toiminnoista vastaava toimitusjohtaja Jarno Lehtimäki, joka siirtyi kasvuyritykseen Lidlin aluepäällikön tehtävistä.

2:55
VIDEO: Suomalainen Varjo auttaa Volvoa kehittämään parempia autoja.

Reppuun mahtuva autopesula

UpSteamin idea on simppeli: Palvelun käyttäjä voi mobiilisovelluksella tilata autolleen pesun esimerkiksi työpäivän aikana. "Pesumestariksi" kutsuttu työntekijä saapuu paikalle esimerkiksi polkupyörällä ja hoitaa auton pesun siellä, mihin ajoneuvo on pysäköity. Aikaa operaatioon kuluu 30–40 minuuttia.

– Pyrimme olemaan mahdollisimman vihreä vaihtoehto myös asiakkaan luokse liikkumisen suhteen, Lehtimäki kertoo MTV Uutisille.

Tallinnassa on käytössä myös kuusi pesupakettiautoa, mutta Helsingissä niitä ei vielä toistaiseksi ole nähty.

Lehtimäki kertoo, että ensi vuonna yrityksen on tarkoitus laajentua Suomen suurimpiin kaupunkeihin. Tampereella järjestetään vielä tänä vuonna kolme kuukautta kestävän popup-jakso.

Pesumestari ei tittelistään huolimatta ole välttämättä alan ammattilainen, sillä UpSteamin riveihin voi liittyä kuka tahansa lisäansioita kaipaava.

Yritys tarjoaa kaikki tarvittavat välineet, ja ne mahtuvat suurikokoiseen pesureppuun. UpSteamin toiminnan keskiössä on ympäristöystävällisyys, ja se kertookin todistaneensa kahden toimintavuotensa aikana, ettei pesuun tarvitse kuluttaa 200 litraa vettä, vaan yksikin litra riittää. Likainen vesi kerätään talteen, ja myös käytetyt pesuaineet ovat biohajoavia.

Hinnat lähtevät 39 eurosta

UpSteam keräsi viime vuoden lopussa sijoittajilta yli 500 000 euroa, mikä käytettiin muun muassa mobiilisovelluksen ja aiempaa ympäristöystävällisempien pesuratkaisujen kehittämiseen.

UpSteamin tuotteistama pesuaine kapsuloi lian muodostamalla sen ympärille suojaavan kerroksen, joka pyyhkäistään pois mikrokuituliinalla.

– On tärkeää, että liinaa käytetään siten, ettei hiekka hankaa auton maalipintaa. Samalla kun autoa puhdistetaan liasta kapsulointimenetelmällä, auto saa kauniisti hohtavan vahapinnan, joka kestää puolestatoista viikosta kahteen, Lehtimäki kertoo.

Tällä hetkellä UpSteam veloittaa auton ulkopuolisesta pesusta halvimmillaan 39 euroa, mutta mikäli kyseessä on yhtään pikkuautoa tai tavallista sedania suurempi auto, kuten farmari tai tila-auto, nousee pesun hinta vastaavasti. Esimerkiksi ison pakettiauton kohdalla hinta lähtee 59 eurosta. UpSteam suorittaa myös sisäpesuja, ja veloitus tapahtuu mobiilisovellukseen liitetyltä pankki- tai luottokortilta.

UpSteamin mobiilisovellus on ladattavissa iOS- ja Android-laitteille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja