Pelottaako autopesuun ajaminen? Paina nämä vinkit mieleesi, niin pärjäät hienosti

Vaikka auto onkin talvikaudella lähes heti pesun jälkeen uudelleen kurainen tai ainakin pölyinen, on säännöllinen peseminen suositeltavaa.

Auton pesemiseen talvella on paljon vaihtoehtoja. Tarjolla on niin huoltoasemien pesukoneita, miehitettyjä pesukatuja, itsepesuhalleja kuin käsinpesua tarjoavia yrittäjiäkin.

– Itsepesun hintaero käsinpesufirmaan tai miehitettyyn pesukatuun verrattuna on niin pieni, etten ainakaan itse viitsi nähdä pesemisen vaivaa, toteaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kun autoaan pesettää riittävän usein, saavuttaa sillä lukuisia etuja niin käyttömukavuuteen, auton kuntoon ja liikenneturvallisuuteen liittyen. Esimerkiksi autoon meno ja ulostulo sekä sen kuormaaminen onnistuvat vaatteita likaamatta, peseminen helpottuu ja auton maalipinta säilyy paremmassa kunnossa.

Katso alla olevalta videolta, millainen auto sopii ikäihmiselle.

7:34

Vesalainen listasi MTV Uutisten pyynnöstä vinkit pesuautomaattiin ja -kadulle ajamista varten. Lue vinkit alta.

1. Sulata lumet ja jäät auton katolta ennen pesuun ajoa, jotta pesuaineet pääsevät vaikuttamaan suoraan maalipinnassa olevaan likaan. Sulattelu onnistuu esimerkiksi lämpimässä pysäköintihallissa.

2. Poista antennipiiskat ja käännä peilit.

3. Öljyä näkyvillä olevat lukot ase- tai lukkoöljyllä ennen pesua. Vaikka autossa itsessään ei olisi näkyvillä olevia lukkopesiä, esimerkiksi suksiboksissa sellaiset usein on.

4. Muista ostaa ”suksiboksipesu”, jos autosi katolla sellainen on. Väärä pesuohjelma saattaa vaurioittaa sekä suksiboksia että autoa. Yleensä ”suksiboksipesuissakin” on määritelty maksimikorkeus, joka saattaa ylittyä tila-auton, katumaasturin tms. korkeamman auton kohdalla. Varmista vielä pesukuitista tai henkilökunnalta, että sait varmasti suksiboksipesun.

5. Tarkasta, että kaikki ovet ja ikkunat ovat varmasti kiinni ennen pesuun ajoa.

6. Mikäli autossasi on sähkötoiminen takaluukku tai sähkötoiminen takaluukun avauskahva, lukitse ovet pesun ajaksi auton sisäpuolella olevasta lukitusnapista. Näin pesukoneen harja ei osuessaan takaluukun sähköiseen avauspainikkeeseen saa luukkua nousemaan ylös.

7. Aja auto suorassa ja huolellisesti pesuautomaattiin tai -kadulle. Automaatissa auto tulisi saada mahdollisimman keskelle – pesukadulla usein vasen rengas ajetaan kuljetinhihnalle. Seuraa henkilökunnan antamia ohjeita ja mahdollisia valo-opasteita.

8. Pesuautomaatissa kytke seisontajarru ja siirrä vaihteenvalitsin asentoon P (manuaalivaihteisessa autossa jätä vaihde ykköselle). Pesukadulla seisontajarrua ei saa kytkeä ja myös vaihteenvalitsin jätetään asentoon N (manuaalivaihteistovaihteisto vapaalle).

Huom! Mikäli autossasi on sähköinen seisontajarru, on syytä perehtyä sen toimintaan käyttöohjekirjan avulla jo ennen pesuun ajoa. Jos seisontajarru kytkeytyy automaattisesti sammutettaessa auto, estää se kuljetinta kuljettamasta autoa pesulinjan läpi.

Merkistä riippuen sähköisen seisontajarrun toimintaperiaate saattaa vaihdella hyvinkin paljon. Sen automaattikytkeytyminen on usein säädettävissä auton asetuksista tai sitten se on riippuvainen muista toiminnoista, kuten ns. "Auto hold" -ominaisuuden päällä olosta. Joissakin autoissa auton sammuttaminen ei vielä kytke sähköistä seisontajarrua vaan vasta kuljettajan oven avaaminen.

Mikäli siis on mahdollista, tulisi auto pesukadulle ajettaessa sammuttaa ja jättää seisontajarru sellaiseen tilaan, ettei se ole kytkettynä. Jos huolellisen käyttöohjekirjaan tutustumisen jälkeenkin vaikuttaa siltä, ettei tämä ole mahdollista, on auton annettava käydä kuljettimen viedessä sitä läpi pesulinjaston. Viime kädessä on aina noudatettava pesukadun henkilökunnan ohjeita.

9. Älä jarruta äläkä ohjaa kuljettimen liikuttaessa autoa pesukadulla.

10. Aja automaatista pois vasta, kun valo-ohjaus tms. antaa siihen luvan. Pesukadulla kuljettimessa oleva kapula työntää autoa etupyörästä, kunnes kapula kääntyy kuljettimen alle. Tämän jälkeen auto on paikoillaan hetken, kunnes takapyörän taakse tuleva kapula alkaa työntää sitä loppumetrit. Pesuohjelma ei siis ole vielä loppu, vaikka auto pysähtyykin hetkeksi.

11. Pesun jälkeen kuivaa tiivisteet huolellisesti. Avaa myös suksiboksi ja kuivaa kannen ja pohjan liitoskohta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja