Ravitsemuskouluttaja: Näin moni kuolee Suomessa tulehduskipulääkkeisiin

Liiallinen lääkkeiden käyttö vahingoittaa suoliston limakalvoja ja alentaa vastustuskykyä. Pahimmassa tapauksessa ihminen voi kuolla lääkkeiden aiheuttamiin ongelmiin.

Kun päänsärky yllättää, kannattaa miettiä, voisiko siitä päästä eroon muuten kuin lääkkeillä. Tulehduskipulääkkeet nimittäin aiheuttavat suolistossa limakalvovaurioita.

– Suomessa kuolee vuodessa lentokoneellinen ihmisiä tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin ongelmiin, Paula Heinonen kertoo.

Toinen tuhoava lääke on antibiootit. Antibiootteja tarvitaan, ja maltillisesti käytettynä ne ajavat asiansa. Ongelma on, että samalla kun antibiootit tuhoavat haitallisia bakteereja, ne tappavat myös ruuansulatuskanavan hyviä bakteereja.

– Jos henkilö ei osaa tasapainottaa mikrobikantaa antibioottikuurin jälkeen, hänelle voi koitua vakavia ongelmia, Heinonen varoittaa.

Jos esimerkiksi nainen syö antibioottikuurin otsaontelon tulehdukseen, hänellä on viisinkertainen riski sairastua virtsatietulehdukseen. Antibiootit nimittäin tappavat hyvät bakteerit myös genitaalialueella.

Liiallisen antibioottikuurin seurauksena haitalliset mikrobit pääsevät lisääntymään. Vastustuskyky laskee, eivätkä suoliston bakteerit pysty tuottamaan vitamiineja. Lisäksi antibiootit vaikuttavat haitallisesti hormoniperäisiltä syöviltä suojaavien yhdisteiden syntymiseen suolistossa.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja