Tiesitkö? Nämä oireet voivat johtua suolisto-ongelmista

Ärtynyt suolisto ei vaivaa pelkästään vatsan seudulla, vaan oireita voi esiintyä ympäri kehoa. Ravitsemuskouluttaja Paula Heinonen kertoo, mitkä oireet voivat kieliä suolisto-ongelmista.

Suolisto-ongelmat ovat hyvin yleisiä ja ne alkavat jo siitä, kun ihminen laittaa ruokaa suuhunsa. Hektisen elämänmenon takia ihminen syö usein kiireellä, eikä ehdi pureskelemaan ruokaa kunnolla.

– Ruokatorvesta ruoka siirtyy mahalaukkuun, joka on ensimmäinen uhri. Tässä vaiheessa ihminen tuntee närästystä, poltetta ja turvotusta, Paula Heinonen kuvailee.

Vaivaan otetaan yleensä närästyslääkettä. Lääkettä voi käyttää Heinosen mukaan joitakin viikkoja, jos sillä hoidetaan helikobakteeria, maha- tai pohjukkaissuolihaavaumia tai kroonisia kiputiloja. Närästyslääkkeiden pitkäaikainen, säännöllinen käyttö voi johtaa moniin eri terveydellisiin ongelmiin.

Oireita ympäri kehoa

Selkeimmät vatsaan liittyvät oireet ovat mahanpurut, närästys, happamat röyhtäisyt, turvotus, ilmavaivat ja ummetus. Näiden lisäksi suoliston tyytymättömyydestä voivat kieliä krooniset nivelvaivat, allergiat, atopia, immuniteetin heikkeneminen ja jopa neurologiset sairaudet.

– Suoliston vaikutus ulottuu kaikkialle, jopa aivoihin, Heinonen vahvistaa.

Suolisto reagoi siihenkin, kun ihminen jännittää matkantekoa tai työhaastattelua. Toisilla suoli tyhjentyy välittömästi kun taas toisilla vatsa ei toimi moneen päivään.

– Se on ihan normaalia, kun se on hetkellistä. Toiset reagoivat jännitykseen esimerkiksi päänsäryllä, Heinonen rauhoittaa.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Lue myös:

    Uusimmat