Jetlag, flunssa, laihdutus – näistä syistä ihmiset menevät suolihuuhteluun

Suolihuuhteluun mennään ilman vatsavaivojakin. Suurimmalla osalla yrittäjä Maarit Lipsasen asiakkaista ei ole terveysongelmia.

Vatsavaivat ovat tunnetuin syy mennä suolihuuhteluun.

– Monilla suolihuuhteluun tulevilla on ollut mahavaivoja jo vuosia. He valittavat ilmavaivoja, turvotusta ja suolen huonoa toimintaa. Niitä on tutkittu ja saatettu epäillä keliakiaa ja laktoosi-intoleranssia, mutta syytä ei ole löytynyt. Usein lääkärit leimaavat tällaiset toiminnallisiksi vatsavaivoiksi, colonic-terapeutti Maarit Lipsanen kertoo.

Naisilla suolen toiminta saattaa heikentyä hormonaalisten muutosten ja vaihdevuosien takia, mutta usein keskeisenä syynä ovat huonot ruokailutottumukset.

– Syödään liian harvoin, juodaan liian vähän ja napsitaan huonolaatuisia välipaloja, Lipsanen luettelee.

– Osa tulee suolihuuhteluun puhdistaakseen kehonsa ja saadakseen uuden alun. Sitä ennen on voitu jättää alkoholi ja tupakka pois ja muuttaa ravintoa.

Potilaita lääkärin lähetteellä

Suolihuuhtelussa käy hyvin erilaisia ihmisiä.

– Minulla on asiakkaita parikymppisistä 80-vuotiaisiin. Nuorin on ollut 16-vuotias, mutta sen ikäisiltä vaadin lähetteen ja puhelinsoiton lääkäriltä, colonic-terapeutti Maarit Lipsanen kertoo.

Lääkärin lähetteellä asiakkaita tulee hoitoon enemmänkin.

– Yleensä näin tehdään ennen leikkausta tai tähystystä. Tai sitten paksusuolessa on ollut isoja ongelmia jo pitkään: suoli on laiska, mutkainen tai läpimitaltaan suurentunut

Vastaanotolla käy myös reuma-, MS- ja syöpäpotilaita.

– Suolihuuhtelu on helpottanut iho-ongelmia, nivelkipuja, migreeniä ja unettomuutta, Lipsanen sanoo.

Jetlagista toipumiseen

Lipsanen kertoo, että paksusuoli reagoi herkästi mielialoihin.

– Säännöllinen ruokailu, lepo ja liikunta pitävät sen kunnossa. Työelämän kiire ja hektisyys vahingoittavat. Vastaanotollani käyvät liikemiehet ovat kertoneet, että suolihuuhtelu antaa virkeyttä ja keskittymiskykyä pitkiin ja vaativiin neuvotteluihin.

Hoitoon tullaan myös matkailun rasittamina.

– Ulkomaalaisia käy suolihuuhtelussa mannerten välisten lentojen jälkeen. Aikaerosta toipuu silloin huomattavasti paremmin. Omat Intiassa ja Kiinassa työn vuoksi matkustelevat asiakkaani eivät ole koskaan sairastuneet näillä matkoilla vatsatautiin, vaikka suuresta ryhmästä kaikki muut olisivat olleet kipeinä, Lipsanen sanoo.

Väsymykseen ja hiivaongelmaan

Lipsanen väittää, että suolihuuhtelu tepsii myös flunssaan.

– Itse aloin käydä suolihuuhteluissa yli kymmenen vuotta sitten, enkä ole sen jälkeen sairastunut flunssaan kuin kerran. Kun alan tuntea taudin ensimmäisiä oireita, teen heti itselleni huuhtelun. Merkit saattavat hävitä saman illan aikana aivan hetkessä.

Lipsanen suosittelee suolihuuhtelua myös väsymykseen ja mielialan vaihteluihin. Silti ravintoa, vettä, lepoa ja liikuntaa ei tule unohtaa.

– Nykyään syödään paljon nopeita hiilihydraatteja ja juodaan makeutettuja juomia, minkä vuoksi hiivaongelma tuntuu olevan yleinen. Suolihuuhtelulla, yhdessä lääkärin määräämän hoidon kanssa, tilanne saadaan nopeammin siedettävään kuntoon.

– Jotkut käyvät suolihuuhtelussa myös yrittäessään paastota tai pudottaa painoa. Suurimmalla osalla asiakkaistani ei ole terveydellisiä ongelmia, Lipsanen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja