Mainos

"Rautainen harkintakyky" ikäautoilijoiden vahvuus – miten kuljettaja voi varautua vanhenemiseen?

Miten iän karttumiseen voi varautua liikenteessä? Vinkkejä tarjolla Hyvä ikä -messuilla Tampereella.

Iäkkäiden kuljettajien vahvuuksia liikenteessä ovat Liikenneturvan mukaan vuosien kokemus ja rautainen harkintakyky. Toisaalta iän kertyessä huomiokyky heikkenee ja reagointi hidastuu.

Ikäihmisen keho ei myöskään kestä niin hyvin esimerkiksi liukastumisesta johtuvan kaatumisen seurauksia. Iän myötä yleistyvät sairaudet ja lääkkeet voivat tuoda myös omat haasteensa, jotka vaikuttavat myös liikenteessä liikkumiseen.

– Esimerkiksi iän myötä monelle tulee tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä käsi- ja jalkavoimien heikkoutta. Moni voi liikkua pyörätuolin tai rollaattorin avustuksella, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara kertoo.

Jos sairaus ei vaikuta ajokykyyn, voi autoilua jatkaa vanhanakin. Oman kunnon tarkkailu, sairauden huolellinen hoitaminen ja harkinta auttavat.

– Liikkumisen ongelmia omaavat voivat kuitenkin ajaa autoa siinä missä muutkin, jos autossa on tarvittavat apuvälineet ja muu terveys riittää turvalliseen autoiluun, Elovaara toteaa.

Tampereella järjestettävillä Hyvä ikä -messuilla yhtenä puheenaiheena ovat kuljettajan tueksi tarkoitetut apuvälineet, kuten kääntyvä kuljettajan tai matkustajan istuin tai kääntölevy, jotka molemmat helpottavat autoon menemistä ja ulos tulemista. Autosta ylös nousemista helpottaa myös apukahva ja turvavyön käyttämistä auttaa turvavyön jatke.

Ajoergonomian merkitys korostuukin iän myötä. Auton penkille istumisen ja autosta poistumisen tulisi olla helppoa ja istuma-asennon mukava pitkilläkin automatkoilla.

Hyvä ikä -tapahtuma järjestetään 20.–21. päivä lokakuuta Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Lähde: Liikenneturva

3:31

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.