Porvoon leikkipuistosurmasta syytetty isä uhosi jo viime kesänä tappavansa lapsensa – veli varoitti äitiä: "Hänen silmissään oli kauhua, jollaista en ollut koskaan nähnyt"

EI HERKILLE: Porvoon leikkikenttäsurman järkyttävät kuvat julki 0:28

Porvoon leikkipuistosurmasta syytetty ranskalaismies uhosi ystävänsä mukaan kahteen otteeseen, että tappaisi 3-vuotiaan tyttärensä sekä lapsen äidin, mikäli häviäisi huoltajuuskiistan naista vastaan.

Oikeudenkäynti jatkuu tänään Porvoossa kello 13 isän kuulemisella. MTV Uutiset on paikalla ja seuraa tapahtumia hetki hetkeltä. 

Mies teki uhkaukset viime kesänä samoihin aikoihin, kun huoltajuusasiaa puitiin oikeudessa. Oikeus päätyi lopulta antamaan yksinhuoltajuuden lapsen äidille.

Miehen epäillään puukottaneen 3-vuotiaan lapsensa hengiltä Porvoon lyseon leikkipuistossa joitain kuukausia myöhemmin. Uhkaukset käyvät ilmi tapauksen esitutkintamateriaalista.

Viranomaisten tietoon ne tulivat, sillä uhkaukset todistanut ystävä kertoi asiasta ranskalaismiehen veljelle, ja tämä edelleen lapsen äidille. Ranskalaismies teki uhkaukset Playstation-pelikonsolin äänichatissa, missä hänellä oli tapana pitää yhteyttä ystäväänsä.

Chatissa ranskalaismies oli alkanut vuonna 2016 kertoa vaikeuksistaan lapsen äidin kanssa. Ystävä kertoi, että hänen käsityksensä mukaan erimielisyydet liittyivät lapsen kasvatukseen. Myöhemmin, pari viikkoa ennen huoltajuusoikeudenkäyntiä loppukesästä 2017, ranskalaismies kertoi ystävän mukaan, että jos hän ei saisi huoltajuutta, hän tappaisi äidin, tytön ja itsensä.

Ystävän mukaan mies vaikutti olevan tosissaan.

"Tajusin, että hän oli tosissaan"

Muutamaa päivää myöhemmin, oikeudenkäynnin lähestyessä, mies tuli ystävän mukaan yhä huolestuneemmaksi ja toisti uhkauksensa. Ystävän mukaan mies oli sanonut, että voisi tulla hulluksi ja tappaa kaikki, jos ei saisi huoltajuutta.

– Silloin tajusin, että hän oli tosissaan. Hänen äänensävynsäkin oli vakava, ja tajusin, että hän kykeni toteuttamaan teon, ystävä kertoi kuulusteluissa.

Ystävä ei tuntenut lapsen äitiä henkilökohtaisesti, mutta ei kuitenkaan jättänyt asiaa sikseen. Hän päätti kertoa uhkauksesta ranskalaismiehen veljelle, sillä oli huolissaan.

Veli puolestaan lähetti naiselle WhatsApp-viestin ja kehotti tätä pysymään varuillaan:

– Hei **** (naisen nimi), anteeksi että häiritsen näin myöhään, minulla on tärkeää asiaa. Sain tietää oikeusjutustanne **** (tyttärenne) huoltajuuteen liittyen, ja näyttäisi siltä, että sinun kannattaa olla varuillasi veljeni suhteen. Kehotan sinua vaihtamaan kaikki asuntosi lukot, sillä hänellä näyttäisi olevan vara-avaimet. Olkaa erityisen varovaisia, sillä hän saattaa hyvin pystyä tekemään jotain tyhmää. Pidäthän minut ajan tasalla, terveisiä tytölle.

Lapsen äiti kauhistui

Kuulusteluissa veli kertoi, että viestin jälkeen nainen oli soittanut hänelle videopuhelun. Puhelun aikana veli kertoi naiselle uhkauksesta. Nainen oli kauhuissaan.

– Hänen silmissään oli kauhua, en ollut koskaan nähnyt sellaista, se oli häkellyttävää. Hän alkoi itkeä. Järkytyin siitä todella paljon. Hän otti sen todella vakavasti, eli hän epäili, että **** (mies) kykeni tekemään jotain hyvin haitallista, veli kertoi poliisille kuulustelupöytäkirjan mukaan.

– Hän kertoi olevansa jatkuvasti ahdistunut, sillä hänen mielestään **** (miehellä) oli edelleen toiset avaimet heidän asuntoonsa, sillä tämä kävi siellä silloin, kun hän ei ollut paikalla. Hän oli kauhuissaan.

Noin kuukautta myöhemmin, syksyllä 2017, mies tunkeutui naisen asuntoon ja piiloutui sängyn alle. Nainen kertoi asiasta poliisikuulusteluissa ja sanoi tapauksen vaikuttaneen hänen turvallisuudentunteeseensa.

Paria kuukautta sänkyepisodin jälkeen, marraskuussa, miehen epäillään puukottaneen kuoliaaksi 3-vuotiaan tyttärensä Porvoon lyseon leikkipuistossa.

Miehen oikeudenkäynti alkoi Porvoossa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa maanantaina. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

Alla syyttäjän kommentit tapaukseen liittyen: 

Syyttäjä Jukka Haavisto Porvoon puukotuksesta:"Erityisen raaka ja julma tekotapa" 2:49

Lue myös:

    Uusimmat