Porvoon perhetragedia on synkkä lisä kaupungin rikoshistoriaan: Nämä teot eivät unohdu

7:36
Porvoossa on tarjolla kriisiapua torstaisen perhetragedian jälkeen

Porvoon torstainen perhetragedia järkytti paikkakuntalaisia, mutta myös laajemmin ihmisiä koko Suomessa. Erityisesti sosiaalisessa mediassa heräsi keskustelua siitä, miten taas juuri Porvoossa tapahtuu vakava rikos. Epäilty kaksoismurha on yksi synkkä lisä kaupungin rikoshistoriaan.

Poliisi löysi varhain torstaiaamuna poliisitehtävän yhteydessä 30-vuotiaan äidin ja 2-vuotiaan pojan kuolleina heidän kotoaan Porvoossa. Poliisi epäilee heidän joutuneen henkirikoksen uhreiksi.

Perheen 28-vuotias isä kuoli samana aamuna ennen kello kahdeksaa kolarissa, missä hän törmäsi henkilöautollaan parkkeerattuun rekka-autoon.

Poliisi tutkii tapahtunutta kahtena murhana ja isän osalta kuolemansyyn selvittämisenä. Toistaiseksi poliisi ei ole kommentoinut sitä, onko kyse perhemurhasta.

Porvoon leikkipuistomurha järkytti

Perhetragedia ei suinkaan ole ensimmäinen vakava henkirikos, joka tapahtuu Porvoossa.

Koko Suomi järkyttyi marraskuussa 2017, kun 39-vuotias Nicolas Cherchel murhasi kolmevuotiaan tyttärensä Porvoossa leikkipuistossa.

Tytön isä sieppasi lapsen marraskuisena aamuna, kun äiti oli laittamassa lasta autoon viedäkseen hänet päiväkotiin.

Isä meni lapsi sylissään Porvoon Lyseon leikkipuistoon lähistölle ja puukotti siellä lasta. Äiti seurasi perässä ja todisti ex-miehensä tekoa lyhyen matkan päästä.

Paikalle nopeasti tulleet poliisit ottivat miehen kiinni tekopaikalta. Lapsi vietiin helikopterilla sairaalaan, mutta hän kuoli vammoihinsa.

Cherchel tuomittiin oikeudessa elinkautiseen vankeuteen muun muassa lapsensa murhasta ja lapsikaappauksesta.

Äiti ampui koko perheen

Porvoon Anttilassa tapahtui kesäkuussa 2004 julma perhemurha, kun perheen äiti ampui koko nelihenkisen perheensä. Perheenjäsenet oli surmattu vuoteisiin heidän nukkuessaan. Itsensä äiti ampui omaan sänkyynsä.

Poliisitutkimuksissa selvisi, että äiti vastasi kaikista perheen raha-asioista. Perheessä oli vakavia talousvaikeuksia ja perheen omistama koti olisi pitänyt pakkohuutokaupata.

Äiti ei ilmeisesti halunnut taloudellisten vaikeuksien paljastuvan, joten hän teki oman synkän ratkaisunsa.

Poliisi löysi perheen omakotitalosta neljän ihmisen ruumiit. Kyseessä oli nelihenkinen perhe, kaksi lasta ja vanhemmat. Viimeisen laukauksen talossa ampui äiti surmatessaan itsensä.

Poliisi osasi mennä paikalle saatuaan ulosottovirastosta viestin, jonka perheen äiti oli lähettänyt surmaa edeltäneenä päivänä. Viestissään äiti pohti perheen rahavaikeuksia, ja näki siinä synkimmän tien ainoaksi keinoksi selvittää syntynyt tilanne.

Bulevardin perhesurma muistuttaa tuoreesta tragediasta

Niin sanottu Bulevardin perhesurma keväällä 2012 on noussut monelle mieleen nyt Porvoon perhetragedian jälkeen. Se tapahtui Helsingin keskustassa, mutta sillä on myös kytköksensä Porvooseen.

Huhtikuussa 2012 tapahtunut järkyttävä perhetragedia paljastui poliisille, kun perheen isä ajoi itsensä hengiltä törmäämällä kuorma-autoon kovalla ylinopeudella Porvoossa. Poliisi oli tulossa tuomaan perheelle suruviestiä isän kuolemasta, kun muu perhe löytyi kuolleena.

Tutkinnassa selvisi, että 40-vuotias isä oli surmannut 38-vuotiaan vaimonsa ja 1- ja 3-vuotiaat tyttärensä perheen kotona, ennen kuin hän ajoi itsensä hengiltä. Äiti oli surmattu teräaseella ja lapset hukuttamalla.

Poliisitutkinnassa selvisi, että isä oli päättänyt itsemurhasta jo lähes viikkoa ennen tekoaan. Syynä oli se, että mies oli omasta mielestään epäonnistunut hänelle tärkeässä asiassa. Tämän enempää motiivista ei kerrottu ja varsinaisten murhien motiivi jäi epäselväksi.

Murhaaja ampui autokaistalla

Porvoon McDonald’sin autokaistalla heinäkuisena yönä 2010 tapahtuneet kylmäveriset ampumiset johtivat kolmen miehen kuolemaan.

Ampuja Esa Åkerlund oli vapautunut elinkautisesta vankeudesta puoli vuotta aiemmin. Hänet oli tuomittu muun muassa vaimonsa murhasta.

Kolmoismurha sai alkunsa, kun Åkerlund meni autokaistalla jonottaneen uhrien avo-Buickin viereen ja haastoi riitaa moottorin tehosta sekä tulen pummaamisesta tupakkaan. Suunsoiton ja lievän käsirysyn jälkeen Åkerlund haki takana jonottaneen seurueensa autosta käsiaseen ja pian tämän jälkeen ampui uhrit.

Åkerlund ampui kolme laukausta, joilla hän murhasi kolme uhria.

Mies pakeni seurueensa kanssa paikalta Land Cruiserilla, mutta poliisipartio onnistui pysäyttämään auton noin vartin kuluttua Porvoon moottoritiellä ja Åkerlund jäi kiinni.

Ampuja määrättiin 15 vuodeksi vankeuteen kolmesta taposta ja ampuma-aserikoksesta. Oikeus määräsi hänet suorittamaan koko rangaistuksensa vankilassa.

Ruotsalaisveljekset ampuivat poliisia

Ruotsalaisveljekset saivat kauhua aikaan Porvoossa kesällä 2019 ampumalla poliiseja kohti. Veljekset houkuttelivat poliisipartion Porvoon Koneistajantielle aamuyöllä 25. elokuuta 2019 soittamalla hätäkeskukseen tekaistun syyn varjolla. Kun partio saapui, veljekset ottivat kiinni toisesta poliisista ja osoittivat tätä aseella päähän.

Toinen poliiseista haki suojaa läheisistä puskista ja komensi veljeksiä useaan kertaan luopumaan aseistaan. Miehet uhkasivat tappaa poliisin. Samassa tilanteessa toinen veljeksistä myös ampui kolme kertaa toista poliisia kohti. Yksi laukauksista osui poliisia käteen.

Molemmat veljekset ampuivat poliisia kohti ja osuivat häntä selkään ja kylkeen. Laukaukset pysähtyivät luotiliiviin.

2:21
Kuuntele hätäkeskuspuhelu: Porvoon poliisiampujat soittivat hätäkeskukseen ja pyysivät poliisit paikalle.

Porvoosta veljekset pakenivat autolla Tampereelle, mistä poliisi paikansi heidät seuraavana iltana. Heitä yritettiin pysäyttää Tampereen Rantatunnelin läheisyydessä. Tunnelissa he ampuivat poliisia kohti viisi laukausta, joista kolme osui partioauton keulaan.

Seuraavan kerran veljekset tavattiin Hämeenkyrössä. Poliisi levitti tielle piikkimaton, mutta veljekset onnistuivat kiertämään sen. Hämeenkyrössä he ampuivat taas poliiseja kohti.

Veljekset saatiin kiinni vasta Ikaalisissa. He ajoivat poliisin piikkimattoon osuen samalla partioautoon. He jatkoivat vielä matkaa, mutta pysähtyivät muutaman sadan metrin jälkeen ja tulivat ulos autosta.

26-vuotias Raymond Anthony Granholm ja 31-vuotias Richard Nicholas Granholm tuomittiin molemmat 15 vuoden vankeustuomioon muun muassa lukuisista murhien yrityksistä.

Oikeus piti veljesten toimintaa varsin suunnitelmallisena, haitallisena ja vaarallisena. Rikoksia kohdistettiin virassa olevia poliiseja vastaan ja heitä ammuttiin lähietäisyydeltä. Lisäksi teko aiheutti vaaraa useille sivullisille.

Kirkkopalo pysäytti

Porvoon tuomiokirkon tulipalo oli valtava järkytys porvoolaisille. Kirkko sytytettiin tahallaan tuleen 29. päivä toukokuuta vuonna 2006. Kyseessä on yksi tunnetuimmista tällä vuosituhannella sattuneista kirkkopaloista.

Pelastuslaitos sai hälytyksen tulipalosta yöllä kello 2.09 ohi ajaneelta taksiautoilijalta. Kirkon oma palohälytysjärjestelmä ilmoitti tulipalosta hetkeä myöhemmin.

Poliisi piti alusta alkaen tulipaloa tuhopolttona. Jos paloa seuranneena päivänä selvisi, että palon oli sytyttänyt Askolassa asunut 18-vuotias mies. Hän tunnusti tekonsa.

Tuhopolttaja oli kiivennyt ulkokautta kirkon katon rajaan ja laittanut palavan paperitollon kirkon ränniin.

Keskiaikainen kivikirkko kärsi mittavia vahinkoja tuhotyön seurauksena. Tuomiokirkon katto tuhoutui palossa täysin ja katossa roikkuneet kattokruunut putosivat lattialle. Lisäksi rakennus kärsi mittavista vesi- ja savuvahingoista.

Välikattona toiminut tiilinen holvikaari säilyi palossa ehjänä, eikä tuli sen vuoksi päässyt leviämään laajemmalle kirkon sisäosiin.

Tuomiokirkkopalon sytyttänyt mies tuomittiin 6,5 vuoden vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan yli neljän miljoonan euron vahingonkorvaukset.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja