Porvoon leikkipuistosurman käsittely jatkuu: Murhasta syytetty mies oli uhkaillut 3-vuotiaan tyttärensä äitiä jo aiemmin

Porvoon murhasta syytetty uhkaillut aiemminkin 0:20

Porvoon leikkipuistosurman käsittely jatkuu tänään Porvoon oikeustalossa. Miehen epäillään puukottaneen 3-vuotiasta lastaan veitsellä päähän. 

Video: Syytetyn uskotaan poliisin esitutkintamateriaalin perusteella lähetelleen entiselle vaimolleen uhkaavia viestejä jo aiemmin.

Hänen puhelimeltaan löydettiin muun muassa vuoden 2017 alusta viesti, joissa hän vaati päästä keskustelemaan tyttärensä kanssa. Viestiä oli ryyditetty kahdella veitsen kuvalla.

Mies on piinannut lapsensa äitiä jo pidempään. Parin ero oli riitaista, ja erityistä kiistaa aiheuttivat huoltajuusriidat. Mies on syyttäjän mukaan uhkaillut naista, ja hänen tiedetään kaapanneen tytön Karibian saarille luvatta.

Surmatun tytön äiti pelkäsi turvallisuuden puolesta

Poliisin esitutkintamateriaalista löytyy muun muassa miehen lähettämä tekstiviesti, jossa hän vaatii päästä keskustelemaan tyttärensä kanssa. Viestiä oli ryyditetty kahdella veitsen kuvalla.

Nainen oli kertonut poliisikuulustelussa myös, kuinka mies oli syksyllä tunkeutunut hänen asuntoonsa piiloutuen tämän sängyn alle.

Tapaus vaikutti naisen turvallisuudentunteeseen, ja hän alkoi tarkistaa asuntoaan tavanomaisesti miehen varalta, lähetellen myös viestejä vanhemmilleen kertoakseen olevansa kunnossa.

Mies oli syyttäjän mukaan uhannut naista väkivallalla myös ottaessaan surmapäivänä tyttärensä tämän hallusta. Syyttäjän mukaan hän oli myös aiemmin uhannut tyttärensä hengen olevan vaarassa, jos ei saisi tämän huoltajuutta.

Tapahtumat alkoivat lapsen viemisellä

Tragediaan johtaneet tapahtumat saivat alkunsa hetkiä aiemmin, kun mies ilmestyi paikalle lapsen äidin valmistellessa tyttären viemistä päiväkotiin. Mies kaappasi lapsen mukaansa.

Kuulusteluissa mies kertoi halunneensa viettää aikaa lapsen kanssa. Lapsen äiti ei tähän ollut lupaa myöntänyt, mutta mies otti tytön mukaansa siitä huolimatta ja lähti kulkemaan kohti Porvoon Lyseon leikkipuistoa.

Ensimmäisessä poliisikuulustelussa mies kertoi, ettei muista hyvin, mitä sen jälkeen tapahtui.

– Kun tulin puiston portin eteen, olin tyttöni kanssa ja näin poliisin tulevan, niin romahdin, mies kertoi kuulustelupöytäkirjan mukaan.

"Te tiedätte mitä tein"

Mies kertoo "räjähtäneensä sisäisesti" poliisin nähdessään. Tarkennusta pyydettäessä hän kertoi räjähtäneensä, sillä hän ei ollut tavannut tytärtään pitkään aikaan, ja kun hän pyysi saada tavata häntä, paikalle kutsuttiin poliisi.

Hän ei kuitenkaan suostunut kertomaan omaa näkemystään leikkipuiston tapahtumista, vaan totesi poliisille, että "te tiedätte mitä tein".

Miehen itsensä mukaan hän ei ollut halunnut tehdä tekoa.

Tekovälineenä keittiöveitsi

Syytteen mukaan mies murhasi leikkipuistossa 3-vuotiaan tyttärensä veitsellä päähän lyömällä. Tekovälineenä oli keittiöveitsi.

Ensimmäisessä kuulustelussa mies kertoi ensin, että hänellä oli tapanaan pitää veistä laukussaan mukana aina. Syytä tälle hän ei osannut sanoa.

Jonkin ajan kuluttua mies kertoi kysyttäessä, että hän oli ottanut veitsen laukkuunsa vasta tapahtuma-aamuna. Tämän jälkeen mies korjasi lausuntoaan siten, ettei hänellä ole yleensä veitsi mukana.

Syyttäjä Jukka Haavisto Porvoon puukotuksesta:"Erityisen raaka ja julma tekotapa" 2:49

"Erittäin synkkiä ajatuksia"

Syyttäjän näkemyksen mukaan mies oli jo aiemmin ennen viime marraskuun tapahtumia uhannut tappaa lapsen.

Mieheltä tiedusteltiin asiasta myös kuulustelussa. Ensimmäisellä kerralla hän vastasi kysymykseen uhkauksesta kertomalla olleensa "sinä päivänä vihainen". Hän ei kuitenkaan muistanut, minä päivänä uhkaus oli tehty.

Veitsikertomuksen tapaan mies kuitenkin korjasi myöhemmin lausuntoaan ja kielsi koskaan uhanneensa tappaa tytärtään.

Kertomuksensa mukaan mies oli ollut viime elokuussa puhelimessa ystävänsä kanssa ja sanonut tuolloin "paljon typeriä asioita". Miehen mukaan hänellä oli tuolloin "erittäin synkkiä ajatuksia".

Miehen kertomuksen mukaan joku oli kuullut puhelun ja kertonut siitä eteenpäin.

– Ajattelin, että me kuolemme kaikki. Halusin purkaa vihaani, mutta en kuitenkaan halunnut mitään sellaista tehdä, mies kertoi kuulustelupöytäkirjan mukaan.

Allaolevan videon kuvamateriaali ei sovi herkille. Kuvat ovat peräisin poliisin esitutkintamateriaalista, ja kuvastavat teon raakuutta.

EI HERKILLE: Porvoon leikkikenttäsurman järkyttävät kuvat julki 0:28

Viimeinen muistikuva Batman-lelusta

Myös jatkokuulustelussa mies vaikeni Porvoon lyseon leikkipuiston tapahtumiin liittyen. Hän kertoi saaneensa "sellaisen hulluuden kohtauksen" nähdessään poliisin saapuvan paikalle.

Syytetty kertoi, että viimeinen asia ennen kohtausta, jonka hän muistaa, oli se, että hänellä oli kädessään Batman-lelu.

Kertomuksensa mukaan miehen seuraava muistikuva on, että hän oli maassa kahlittuna.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta oikeudenkäynnissä, joka alkoi tänään aamulla Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Porvoossa.

Mies on kiistänyt syyllistyneensä murhaan. Hän on kuitenkin myöntänyt aiheuttaneensa tyttärensä kuoleman teoillaan ja syyllistyneensä tappoon.

Lue myös:

    Uusimmat