Pienten lasten äitien arkkityypit: Kaikkitietävä, virike, uraohjus, luomu – kuka heistä olet?

Pienten lasten äidit voi jakaa karkeasti noin kymmeneen eri arkkityyppiin – tunnistatko itsesi?

Kun nainen saa ensimmäisen lapsensa, hänelle avautuu aivan uusi maailma – äitiys tuo mukanaan paitsi oman lapsen, myös toiset äidit ja osa heistä on helpompia kestää kuin toiset.

Kuka itse olet seuraavista arkkityypeistä?

1. Jaetaan kokemuksia -äiti

"Hei hauska tavata, olen Terhi! Synnytykseni alkoi lapsivesien tulolla ja repesin ainakin kolmesta kohtaa ja meidän Timon kakka on muuten tosi keltaista, mikä sinun nimesi on?"

Kokemuksia jakava äiti jakaa kaiken kaikkien kanssa, siis ihan kaiken. 

2. Kaikkitietävä äiti

"Eikö vauvasi nuku? Kääri hänet kapaloon ja anna maitoa vain neljän tunnin välein. Vai tuleeko hampaita? Anna hänelle kylmä purulelu imeskeltäväksi. "

Kaikkitietävällä äidillä on vastaus kaikkeen, eikä koskaan mitään ongelmia, mikä saa sinut vihaamaan häntä entistäkin enemmän. 

3. Aina vois mennä paskemmin -äiti

"Jaa vauvasi herätti sinut tunnin välein viime yönä? No kuule meillä lapsi heräsikin viiden minuutin välein ja sen lisäksi, mies kuorsasi, vein 3-vuotiaan vessaan neljästi ja keitin vielä koko porukalle puurot joskus viiden aikaan."

Tämä on kaikista äitien arkkityypeistä kaikkein pelätyin, sillä hän saa kaikkien muiden uniongelmat ja synnytyskivut aivan uuteen valoon. Hän on synnyttämättömän naisen kauhukuva – tuollainenko minustakin vielä joskus tulee?

4. Naistenlehti-äiti

Bugaboot vain heiluvat, kun tämä energinen äiti mennä porskuttaa kahvitilaisuudesta toiseen. Sekä lapsi että äiti on kauniisti puettu, kumpaakaan ei väsytä yhtään (tai he ainakin peittävät sen taitavasti) ja joka välissä napsitaan kauniita kuvia Facebookiin ja Instagramiin. 

Itse olet liikuttanut kättäsi tasan sen verran, että se on osunut ensimmäiseen kankaalta tuntuvaan möhkäleeseen, sen jälkeen olet repinyt sen pääällesi ja raahannut itsesi ja lapsesi äiti-lapsi-tapaamiseen. Väsyttää. 

5. Google-äiti

"Ei Irmelillä ole vaippaihottumaa, vaan punasarveistuma. Googlasin."

Google-äiti googlaa kaiken elämäänsä liittyvän, törmää vain niihin hirveimpiin tauteihin ja karmeimpiin kokemuksiin, eikä pahemmin nosta katsettaan älypuhelimestaan.

6. Virike-äiti

Tämä äiti tykkää harrastaa: värikylpyjä, vauvasirkusta, muskaria, äiti-lapsi-kerhoja ja milloin mitäkin. Osallistuva äiti kokee, että lapsi jää jostain paitsi, jos hän ei osallistu miljooniin eri harrastuksiin ja altistu äidin keksimille virikkeille harva se hetki. 

Sinä tyydyt pyörittelemään silmiäsi ja pohtimaan, mistä lähtien tavallinen maailma on tarjonnut liian vähän virikkeitä kolmen kuukauden ikäiselle. 

7. Uraohjus-äiti

Tämä äiti ei laita äitiysvapaan ajaksi uraa katkolle, mitä vielä! Työasiat hoituvat kätevästi läppärillä imetyksen lomassa ja äitiyslomalla on loistavasti aikaa osallistua kiinnostavan puhujan luennolle tai opiskella uusi ammatti. Aina on hyvä hetki verkostoitua ja hankkia uusia työmahdollisuuksia, puhelin soi ja lapsi on tyrkätty television eteen odottamaan vuoroaan. 

8. Pullantuoksu-äiti

Tämä äiti on aina hyvällä tuulella, koti on aina siisti ja vasta leivottu pulla tuoksuu kilometrien päähän. Lapset ovat pitkään kotihoidossa ja heille on järjestetty mukavaa puuhaa viikon jokaiselle päivälle. 

Pullantuoksu-äiti saa sinut kokemaan hieman huonoa omaatuntoa sotkuisesta kodistasi ja liiallisesta kännykän näpyttämisestäsi, mutta onneksi pullantuoksu-äiti antaa sinullekin pullaa ja sympatiaa. 

9. Luomu-äiti

Ei muovileluja lapsen lähelle, niissä voi olla myrkkyjä! Tämä äiti tarjoaa lapselleen vain ja ainoastaan itse tehtyjä soseita, jotka on valmistettu auringon lämmöllä itse kasvatetuista juureksista ja hedelmistä. Kun napsautat kaupan sosepurkin auki ja lämmität sen mikrossa, luomu-äiti katsoo sinua kuin aikoisit tarjota lapsellesi kossubatteryn. 

Jos eksyt luomu-äidin synttäreille, siellä ei taatusti ole tarjolla keksiä ja kakkua, vaan porkkanoita, ituja ja jotain, minkä nimeä et osaa ääntää saati kirjoittaa. 

10. Meidän Pertti osaa kaiken -äiti

"Ai teillä ryhdyttiin vasta nyt kävelemään? Meidän Pertti on tanssinut trapetsilla jo monta kuukautta ja lisäksi hän on opiskellut ranskan alkeita, ettei aika käy tylsäksi. On se vaan jännä miten lapset on niin erilaisia", päälle mairea hymy ja säälivä katse omaan jälkikasvuusi. 

Jep, voisit nirhata tämän äidin, mutta hän on maailmassa syystä – jostakinhan se äitien loputon kärsivällisyys kumpuaa?

Lue myös:

    Uusimmat