Pettämismyyttien TOP 8: Seksologi kertoo totuuden uskottomuudesta

Seksologi Osmo Kontula torppaa pettämiseen liittyviä käsityksiä.

Pettävätkö miehet enemmän kuin naiset? Pettäääkö uskoton myös jatkossa? Onko parisuhde lopullisesti ohi salasuhteen paljastuttua? Väestöliiton tutkijaprofessori ja seksologi Osmo Kontula vastaa mitkä parisuhteeseen ja pettämiseen liittyvät uskomukset ja myytit pitävät paikkansa.

1. Parisuhde päättyy pettämiseen

Päättyykö avioliitto tai parisuhde aina pettämisen paljastuttua? Voiko tilannetta enää pelastaa?

– Omien tutkimustietojeni mukaan kaksi kolmasosaa pettämisistä ei koskaan tule kumppanin tietoon. Suhde jatkuu normaalisti, koska toinen osapuoli ei tiedä tulleensa petetyksi. Salasuhteen paljastuessa reaktiot vaihtelevat, mutta ero ei ole itsestäänselvyys, sanoo Väestöliiton tutkijaprofessori ja seksologi Osmo Kontula.

Pettäminen ei siis automaattisesti johda eroon, ellei uskottomuutta ole käytetty juuri tarkoituksellisesti keinona irtaantua suhteesta. Joskus pettäminen jopa herättää näkemään oman suhteen uudessa valossa, jossa kumppania taas arvostetaan enemmän.

2. Uskoton pettää kauniimman ja nuoremman kanssa

Vaihtaako uskoton kumppani aina nuorempaan? Salasuhteisiin erikoistuneen AshleyMadison -sivuston keräämän aineiston mukaan näin ei yleensä ole.

– Kokemuksemme mukaan jäsenemme kiinnittävät vähemmän huomiota rakastajan ikään ja fysiikkaan. Todellisuudessa he etsivät samanmielisiä ihmisiä, joiden kanssa tyydyttää seksuaalisia haluja ja täyttää fantasioita, pohtii sivuston toimitusjohtaja Noel Biderman.

3. Kerran pettäjä, aina pettäjä

Voiko kerran uskoton ihminen pysyä jatkossa uskollisena vai tuleeko pettämisestä elämäntapa?

– Ihmisiä joille seksi on hyvin tärkeää, se motivoi heitä. Sellaisten ihmisten voi olla vaikeampaa vastustaa tilanteen luomaa kiusausta. Ne, joilla on ollut aiemmin useampia kumppaneita todennäköisesti solmivat uusia suhteita myös jatkossa, Osmo Kontula sanoo.

Hänen mukaansa pettämiseen päädytään, kun ihminen ei koe tarpeidensa täyttyvän. Tämä liittyy usein johonkin tiettyyn elämänvaiheeseen.

4. Miehet pettävät naisia useammin

Pettävätkö miehet enemmän kuin naiset? Kontula torppaa tämän käsityksen.

– Matemaattisesti ei ole uskottavaa, että miehet pettäisivät naisia enemmän. Miehet ehkä kertovat pettämisestä avoimemmin ja myöntävät asian helpommin jäätyään kiinni, mutta kyllä pettäjiä on tasaisesti sekä miehissä että naisissa, seksologi summaa.

5. Parisuhdeongelmat ovat pettämisen syy

AshleyMadison-sivutolla suoritetun kyselyn mukaan suurin osa pettäjistä ei halua erota varsinaisesta suhteestaan.

– 83 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista ei harkinnut avioeroa. 78 prosenttia ilmoitti hakevansa sivustolta pääasiassa seksiä. 63 prosenttia sanoi jakavansa puolisonsa kanssa upean tunnesiteen ja lähes puolet kertoi nauttivansa kumppaninsa kanssa vietetystä ajasta. Tässä valossa pettämisen syyt ovat usein muualla kuin tyytymättömyydessä ja ongelmissa. Joissakin tapauksissa salasuhde aloitetaan tylsyyden lievittämiseksi, Biderman kertoo.

6. Suhde ei palaa ennalleen pettämisen jälkeen

Jos kumppani jää pettämisestä kiinni, voiko menneeseen palata? Saako parisuhdetta enää koskaan raiteilleen uskottomuuden jälkeen?

– Suurin ongelma on luottamuksen menetys, Kontula muistuttaa. Mikäli luottamuksen saa takaisin ja kumppani antaa pettämisen anteeksi, voi suhde jatkua.

Vaikka menneeseen ei liene paluuta, voi salassa pysyvästä suhteesta olla myös hyötyä. Deittisivuston kyselyn mukaan 41 prosenttia naisista ilmoitti suhteen parantaneen seksielämää kotona ja jopa 69 prosenttia ilmoitti sen vähentäneen stressiä avioliitossa.

7. Salasuhteet perustuvat seksiin

Seksi on vain osa salasuhdetta. Nettiuskottomuuden aikakaudella suhteita on monenlaisia. Ne voivat olla tunnepohjaisia tai seksuaalisia – tai molempia.

– Jos omassa suhteessa ei ole pitkään aikaan saanut minkäänlaista positiivista palautetta, voi syttyä halu saada sitä muualta. Pettämisellä paikataan usein kolhiintunutta itsetuntoa, Kontula sanoo.

8. Vain seksi on pettämistä

Jokainen määrittelee itse pettämisen rajat. 86 prosenttia AshleyMadison.comin kyselyyn vastanneista määritteli myös tunnetason kontaktit pettämiseksi.

– Parisuhde on nykyään entistä enemmän tunteen varassa ja suhteen toimivuutta ja laatua mitataan sitä kautta, Kontula sanoo.

– Kannattaa siis muistaa Facebookissa vanhalle heilalle viestitellessä, että kumppanisi voi hyvin todennäköisesti pitää sitä pettämisenä, seksiviestien lähettelystä puhumattakaan, Biderman neuvoo.


(MTV LIFESTYLE - Deski)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja