Personal trainer: Näin paljon liikuntaa jokaisen pitäisi todella harrastaa

Tänä päivänä liikuntalajeja on moneen lähtöön ja erilaiset dieetit ovat arkipäivää. Tarjonnan paljous on kuitenkin johtanut siihen, että riittävien viikoittaisten treenien todellinen määrä tuntuu jääneen pimentoon. Kuinka monta kertaa liikuntaa tulisi viikossa todella harrastaa, jotta keho voisi hyvin ja kunto kohenisi?

Personal trainer Marianne Kiukkonen muistuttaa siitä, että kymmenen minuutin tehotreenit eivät saa ihmeitä aikaan kenenkään kehossa tai kunnossa. Kiukkonen toivookin, että haaveet hyvän kunnon saavuttamisesta vain muutaman minuutin mittaisella treenillä kuopattaisiin. Riittävä liikunta on säännöllistä ja suoritus kestää kerralla vähintään 20 minuuttia.

– Jos asia olisi niin, että kymmenessä minuutissa olisi mahdollista päästä kuntoon, niin olisimme kaikki melkoisen hyvännäköisiä ja timmejä, hän toteaa.

Kiukkonen puhuu myös monipuolisten liikuntatottumusten puolesta. Liikuntaharrastusten olisi tärkeä tukea sekä lihaskunnon että aerobisen kunnon kehittymistä.

– Punttisalilta saa voimaa ja lenkkipolulta sitä aerobista kuntoa. On tärkeää treenata monipuolisesti. Ei riitä, että käy vain lenkillä eikä riitä, että käy vain punttisalilla, sillä molemmat osa-alueet ovat tärkeitä, Kiukkonen muistuttaa.

Yksi kerta viikossa kuntosaliharjoittelua ei riitä

Liikunnan harrastaminen edesauttaa kokonaisvaltaisen terveyden vaalimista, mutta Kiukkosen mukaan kuntosaliharjoittelu kerran viikossa ei kuitenkaan ole riittävä määrä liikuntaa terveelle ihmiselle. Etenkin istumatyötä tekevän olisi tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että liikuntaa tulisi harrastaa viikoittain useammin kuin kerran.

– Jos on toimistotyössä, niin yksi kerta viikossa salilla ei riitä. Se ei millään tavalla kehitä kuntoa ja se on vain raakaa faktaa. Se kehittää ennemminkin usein sosiaalista puolta, Kiukkonen toteaa.

Kun liikuntaa ei harrasteta, kunto heikkenee vähitellen. Jos saliharjoituksia tehdään säännöllisesti kahdesti viikossa, säilyy kuntotaso ennallaan. Kun kuntosaliohjelma käydään läpi kolmesti viikossa, on jo mahdollista savuttaa tuloksia ja kohottaa lihaskuntoa.

– Jos haluaa kohentaa kuntoa, niin kolme kertaa viikossa pitäisi jaksaa käydä kuntosalilla. Sen lisäksi pari kertaa viikossa olisi hyvä juosta vaikkapa lenkki. Siinä on viisi treeniä viikossa ja se on määrä, joka voi jo auttaa pääsemään parempaan kuntoon, Kiukkonen toteaa.

Lyhyt aamulenkki on hyvän kunnon peruspilari

Kiukkonen suosittelee kaikkiaan ottamaan osaksi rutiinejaan aamulenkin. Lenkkiä ei kuitenkaan tarvitse juosta aamutuimaan joka päivä, sillä jo kahtena päivänä juostu aamulenkki voi auttaa saavuttamaan terveyshyötyjä.

– Kun aamulla käy juoksemassa tai kävelemässä reippaasti 20 minuutin lenkin, niin kehon termogeeninen lämpö nousee ja rasvaa palaa tehokkaammin, Kiukkonen kertoo.

Personal trainerina vuosia toiminut Kiukkonen muistuttaa, että aamulenkillä on paljon muitakin positiivisia vaikutuksia hyvinvoinnin kannalta.

– Kun aamulla käy 20 minuutin lenkillä, päivä lähtee hyvin käyntiin ja myös aineenvaihdunta vilkastuu. Lenkin voi vaikka kävellä: tärkeintä on, että hiki nousee pintaan, Kiukkonen kertoo.

Vinkki: Testaa kuntosi kahdessa minuutissa

Aina oman kuntotason selvittäminen ei ole aivan yksinkertaista. Kiukkonen kehottaakin jokaista testaamaan oman kuntonsa yksinkertaisella testillä: soutamalla kuntosalin soutulaitteella 500 metriä. Kiukkonen kertoo, että jos matka taittuu alle kahdessa minuutissa, ei kunto ole retuperällä. Jos 500 metrin taittamiseen kuluu yli kaksi minuuttia, pitäisi omaa kuntoa pyrkiä jatkossa kohentamaan.

Marianne Kiukkonen luennoi I Love Me -messuilla syksyllä 2013 aiheenaan Mun bodi on mun koti.

Lue myös:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat