"Paljon näkee ihmisiä, jotka eivät kiinnitä tähän mitään huomiota" – millaiset asiat lisäävät akuutin sepelvaltimotautikohtauksen riskiä?

Tuore tutkimus kertoo uutta tietoa sydänkohtausten riskeistä 10:00
KATSO MYÖS: Hälyttäviä lukuja uusiutuvista infarkteista: "Suomalaiset valtimotautipotilaat ovat vakavassa vaarassa"

Jo 40–50-vuotiaana kannattaisi kiinnittää huomiota sepelvaltimotaudin riskeihin, vinkkaa sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri.

Akuutti sepelvaltimotautikohtaus on kattotermi sekä sydäninfarktille että vaikeutuneelle sepelvaltimo-oireistolle. Sillä tarkoitetaan siis sekä sydänkohtauksena tunnettua sydäninfarktia että oireita, jotka eivät johda sydänlihasvaurioon.

Esimerkiksi tupakointi on merkittävä sepelvaltimotaudin synnyn riskitekijä, samoin korkea verenpaine tai korkeat kolesterolit. Myös diabetes moninkertaistaa valtimotaudin riskin. Suvun historiastakin voi löytyä riskiä lisääviä asioita.

– Jos omilla vanhemmilla tai sisaruksilla on ollut nuorella iällä sepelvaltimotautia, se on selkeä riskitekijä. Nuori ikä tässä olisi alle 55-vuotiaana miehillä ja alle 65-vuotiaana naisilla, sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Henna Qian sanoo.

"Paljon näkee ihmisiä, jotka eivät kiinnitä tähän mitään huomiota"

Myös ihmisen oma ikä nostaa riskiä: mitä vanhempi, sitä suurempi riski saada valtimotautikohtaus. Riskitekijöillä on paljon merkitystä ja niille voisi myös itse tehdä jotakin, mutta silti monet eivät kiinnitä asiaan lainkaan huomiota.

– Jos alkaa olemaan ikää ja on vaikkapa sukuriskiä, kannattaisi alkaa kiinnittää huomiota omiin riskitekijöihinsä. Onko verenpaine koholla, millä tasolla kolesterolit ovat? Tupakointiakaan ei kannattaisi harrastaa, Qian sanoo.

– Paljon näkee ihmisiä, jotka eivät kiinnitä tähän mitään huomiota, ja päätyvät sitten sairaalaan saatuaan sydäninfarktin. Jo 40–50-vuotiaana kannattaisi kiinnittää huomiota oman sydämen riskitekijöihin.

Hoito on pitkälti riskitekijöiden hoitoa

Kun tauti todetaan, hoito on pitkälti edellä mainittujen riskitekijöiden hoitoa – esimerkiksi verenpaineen laskemista lääkkein.

– Tupakoinnin lopettaminen, normaalipainoon pyrkiminen, liikunnan lisääminen. Nämä kaikki ovat sydänterveyden kannalta merkittäviä asioita. Perusjuttuja, joita moni ei mieti, jos ei ole ollut mitään sairauksia aikaisemmin.

Katso myös: 25-vuotias tuupertui vain minuutteja tämän videon kuvaamisen jälkeen – tuntematon pelasti hengen

25-vuotias tuupertui vain minuutteja tämän videon kuvaamisen jälkeen – tuntematon nainen pelasti hengen 1:51
Amerikkalaismies sai täysin yllättäen sydänkohtauksen ollessaan trampoliinipuistossa.

Lue myös:

    Uusimmat