Tällaisia oireita voi olla 24 tuntia ennen sydämenpysähdystä – tutkimus selvitti ennakoivat merkit

25-vuotias tuupertui vain minuutteja tämän videon kuvaamisen jälkeen – tuntematon nainen pelasti hengen 1:51
KATSO MYÖS: 25-vuotias tuupertui vain minuutteja tämän videon kuvaamisen jälkeen – tuntematon nainen pelasti hengen

Yllättävä sydänpysähdys saattaa oireilla edellisenä päivänä, kertoo tutkimus.

Tutkimuksen mukaan jopa puolella ihmisistä on erilaisia oireita päivää ennen "varoittamatta" iskevää sydämenpysähdystä. Oireisto vaihtelee sukupuolen perusteella.

Tutkimus julkaistiin Lancet Digital Health -lehdessä, kertoo Futurism.

Näin sydänpysähdys ennakko-oireili

Naisten yleisin oire oli hengenahdistus, miesten rintakipu. Molemmat saattoivat kokea muitakin oireita, kuten tykytyksiä, kohtauksenomaisia oireita sekä flunssantyylisiä oireita, 24 tuntia ennen kuin sydän pysähtyi.

Tutkimusta varten analysoitiin kahta jo olemassa olevaa ja edelleen jatkuvaa, äkkikuolemiin liittyvää tutkimusta, joita tehdään Ventura Countyssa Kaliforniassa ja Portlandissa, Oregonissa.

Venturan tutkimuksesta selvisi, että jopa 50 prosentilla ihmisistä, jotka kokivat sydämenpysähdyksen sivullisen tai pelastushenkilöstön läsnä ollessa, oli ollut ainakin yksi oire 24 tuntia ennen kohtausta. Oregonin tulokset olivat samantapaisia, kertoo tiedote.

Tutkijoiden mukaan sukupuoleen liittyvät ennusmerkit voisivat auttaa potilaita ja lääkäreitä tunnistamaan yllättäen tapahtuvia sydänpysäyksiä. 

Aihetta tulee tutkia lisää. Sen avulla sydämenpysähdysten ennustamista ja siten hoitoa voisi parantaa. 

Suomessa sydänperäisen, odottamattoman äkkikuoleman kohtaa vuosittain 5 000–10 000 henkilöä. On mahdollista, ettei sydänsairaus oireile ennen tätä. Äkkikuoleman syy on yleensä sydämenpysähdys eli vaikea rytmihäiriö, kertoo Terveyskirjasto. Yleisin sydänpysähdyksen aiheuttava sairaus on sepelvaltimotauti.

Hengenvaarallisia rytmihäiriöitä seuraa yleensä tajuttomuus. Pulssia ei löydy tunnusteltaessa. Elvyttäminen voi kuitenkin pelastaa hengen.

Katso myös: Helsinkiläinen liikunnanopettaja sai sydänkohtauksen kesken tunnin – kaksi yläasteikäistä pelasti hengen

Helsinkiläinen liikunnanopettaja Vlad, 64, sai sydänkohtauksen kesken tunnin – Kaksi yläasteikäistä pelasti miehen hengen 4:53
Vlad, 64, sai sydänkohtauksen liikuntatunnilla.

Lue myös:

    Uusimmat