Mikä on akuutti sepelvaltimotautikohtaus? Tunnista tyypillinen oire

Tuore tutkimus kertoo uutta tietoa sydänkohtausten riskeistä 10:00
KATSO MYÖS: Hälyttäviä lukuja uusiutuvista infarkteista: "Suomalaiset valtimotautipotilaat ovat vakavassa vaarassa"

Kun kansankielellä puhutaan "sydänkohtauksesta", tarkoitetaan luultavasti sydäninfarktia. Akuutti sepelvaltimotautikohtaus on kattotermi sekä sydäninfarktille että vaikeutuneelle sepelvaltimo-oireistolle.

Akuutti sepelvaltimotautikohtaus saattaa terminä kuulostaa vieraalta. Se on kuitenkin monille täysin tuttu asia.

– Kansankielellä ihmiset puhuvat sydänkohtauksesta. Akuutin sepelvaltimotautikohtauksen määritelmä on, että sepelvaltimoiden äkillinen ahtautuminen tai tukkeutuminen aiheuttaa potilaalle oireita, sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Henna Qian kuvailee.

"Sydänkohtaus" eli akuutti sepelvaltimotautikohtaus

Akuutti sepelvaltimotautikohtaus on kattotermi sekä sydäninfarktille että vaikeutuneelle sepelvaltimo-oireistolle.

Akuuttia sepelvaltimotautikohtausta on kolmea tyyppiä. Epävakaassa sepelvaltimotautioireistossa oirekuva hankaloituu äkisti, mutta sydänlihasvaurioita ei kehity. Potilas päätyy sairaalaan, koska hänellä ilmenee oireita, mutta varsinaista infarktia ei tule.

– Tulee ohimenevä ahtauma tai tukkeutuminen, joka liukenee eikä siitä synny sydänlihasvaurioita. Kaksi muuta tyyppiä ovat niin sanotusti sellaisia "kunnon sydäninfarkteja", joissa sydänentsyymit nousevat. Sydäninfarktissa sepelvaltimo voi olla osittain tai kokonaan tukossa, Qian sanoo.

– Kansankielellä sydänkohtaus-sanaa käytetään varmastikin ennen kaikkea sydäninfarktista.

Pelkän oireen perusteella ei voi sanoa, meneekö kohtaus ohi

Epävakaassa sepelvaltimotautioireistossa oireet ovat samanlaisia kuin sydäninfarktissakin.

– Kun sepelvaltimo ahtautuu tai tukkeutuu, veri ei kulkeudu sydänlihakseen. Hapenpuute sydänlihaksessa aiheuttaa rintakipua. Tyypillinen oire on puristava rintakipu, joka säteilee kaulalle, käsiin tai lapojen väliin, Qian sanoo.

Pelkän oireen perusteella ei voikaan sanoa, meneekö kohtaus ohi. Siksi hoitoon on tärkeää hakeutua.

– Jos suoni on vain osittain tai ohimenevästi ahtautunut, potilaan oireet ovat yleensä ohimeneviä, mutta voivat toistua. Tällaisessa epävakaassa sepelvaltimo-oireistossa ei synny pysyvää sydänlihasvauriota, mutta sydänfilmissä voi näkyä hapenpuutteen merkkejä, Qian sanoo.

– Klassisessa infarktissa, josta ihmiset puhuvat sydänkohtauksena, sepelvaltimo on niin tiukasti ahtautunut tai kokonaan tukossa, että se aiheuttaa sydänlihasvaurion. Silloin sydänfilmimuutosten lisäksi verikokeessakin nähdään sydänentsyymin nousu. 

Katso myös: Helsinkiläinen liikunnanopettaja Vlad, 64, sai sydänkohtauksen kesken tunnin – kaksi yläasteikäistä pelasti hengen

Helsinkiläinen liikunnanopettaja Vlad, 64, sai sydänkohtauksen kesken tunnin – Kaksi yläasteikäistä pelasti miehen hengen 4:53
Oppilaat osasivat toimia hätätilanteessa.

Lue myös:

    Uusimmat