Päivän paras uutinen: Kevät laihduttaa!

Keräsikö kroppasi vararavintoa talven aikaan? THL:n tutkimusprofessori Timo Partosella on iloisia uutisia laihduttajalle: luontoäiti auttaa kiloja karisemaan keväällä.

Tutkimusprofessori Timo Partonen vahvistaa sen kavalan tosiseikan, jota moni painonsa kanssa kamppaillut on osannutkin jo epäillä. Talvi saattaa hyvinkin näkyä vyötäröllä ja kaamosoireet kasvattavat ruokahalua. Onneksi keväällä auringonpaiste voi saada kilot sulamaan kuin itsestään.
 
– Silmien kautta elimistöön tuleva valo saa aivot tuottamaan enemmän serotoniinia, aivoissa olevaa hermovälittäjäainetta. Kun serotoniinin määrä lisääntyy, ruokahalu hieman vähenee, Partonen selventää. Päivän piteneminen ja auringon valo kohentavat myös mielialaa ja jopa unenlaatua.
 
Normaalipainoon palautumista helpottaa myös se, että valo saa ihmiset liikkumaan entistä enemmän. Hyvässä säässä on ilo ulkoilla, mutta valon virkistävä vaikutus lisää toimintatarmoa muutenkin, Partonen kertoo.
 
– Valon määrän lisääntyminen nostaa vireystasoa, valon väheneminen puolestaan voimistaa väsymystä. Valolla on välitön virkistävä vaikutus. Valon aiheuttama hermoärsytys kulkee silmänpohjasta näköhermoja pitkin talamus -nimiselle aivoalueelle, joka on keskeinen vireystilan säätelyssä, Partonen kuvailee.

Valo saa myös sisäisen kellomme tahdistumaan tarkemmin, mikä niin ikään virkistää ja lisää intoa toimia – ja samalla kenties myös intoa treenata!
 

Lue myös:

    Uusimmat