Paavo Arhinmäki kertoo huolensa nuorisorikollisuudesta – "Jos tämä olisi maahanmuutto-ongelma, tätä ei olisi voinut tapahtua 60-80-luvuilla"

9:18
Paavo Arhinmäki perustelee kuntavaaleihin liittyvää kritiikkiään – kertoo myös huolestaan nuorisorikollisuudesta: "Jos tämä olisi maahanmuutto-ongelma, silloinhan tätä ei olisi voinut tapahtua 60—80-luvulla"

Vasemmistoliiton pormestariehdokas Paavo Arhinmäen mukaan puolueen on oltava mukana pormestarikilvassa pysyäkseen mukana keskustelussa. 

Ilmoituksen jälkeen spekulaatiot Helsingin seuraavasta pormestarista ovat käyneet kuumina. 

– Kun on ollut 20 vuotta valtuustossa ja aika intohimoisesti tehnyt Helsingin ja helsinkiläisten puolesta työtä, oli syy, miksi puolueosastot esittävät aika laajasti minua, Arhinmäki pohtii mahdollista valintaa. 

Arhinmäki ei ole vielä virallisesti Vasemmistoliiton ehdokas. Lopullinen valinta tehdään piirikokouksessa joulukuun 5. päivä. 

Kiinnostaako pormestarin tehtävä Arhinmäkeä aidosti? Katso Arhinmäen haastattelu yllä olevalta videolta!

Kritiikkiä henkilövaaleista – miksi Vasemmistoliitto on kuitenkin vaaleissa mukana?

Helsingin pormestari valitaan ensi kevään kuntavaalien jälkeen. Arhinmäki on kritisoinut, että kuntavaaleista on muodostumassa Helsingin pormestari- ja henkilövaalit.

Vasemmistoliitossa pohdittiin Arhinmäen mukaan aidosti sitä, olisiko liiton pitänyt jättäytyä pormestarikilvasta pois kokonaan. 

Arhinmäki kuitenkin kokee, että vaaleista poisjättäytyminen olisi voinut tarkoittaa sitä, että Vasemmistoliitto olisi jäänyt poliittisen keskustelun ulkopuolelle. 

– Jos kieltäytyisi asettamasta ehdokasta, kieltäytyisi tuomasta puolueen näkökulmia esille esimerkiksi asuntopolitiikasta. 

Arhinmäen mukaan kuntapolitiikalla on merkitystä jokaisen suomalaisen arkeen, ja siksi hänen mukaansa on tärkeää, keitä valtuustossa istuu ja millaiset voimasuhteet ovat. 

– Helposti käy niin, että puhutaan vain henkilöistä ja käydään henkilövaaleja, nämä todella tärkeät ihmiset ja asiat jäävät vähemmälle huomiolle, Arhinmäki perustelee.

Paavo Arhinmäki listasi Helsingin olennaisiksi ongelmiksi muun muassa asuntojen kohtuuttomat hinnat ja lähiöiden heikot palvelut. Katso videolta, millaisina Arhinmäki nämä ongelmat näkee!

Nuorten jengiytyminen huolestuttaa

Viime aikoina on puhuttu julkisuudessa paljon nuorten jengiytymisestä ja alaikäisten tekemistä, rajuistakin rikoksista. Myös Arhinmäki näkee ilmiön huolestuttavana sekä asiana, johon tulee puuttua. 

– Aina pitää olla huolestunut, kun nuoret voivat pahoin, jengiytyvät ja syyllistyvät rikoksiin ja väkivaltaan. Valitettavasti näitä ongelmia on ollut vuosikymmenestä toiseen, Arhinmäki sanoo.

Arhinmäki muistelee Uutisaamussa omaa nuoruuttaan 1980-luvulla, jolloin päärautatieasema ja ostoskeskukset olivat paikkoja, joihin nuoret kerääntyivät.

– Ne olivat todella pelottavia ja hurjia paikkoja. 

– Oikein karvat nousevat pystyyn. En edes muistanut, miten pelottavia paikkoja ne olivat, Arhinmäki sanoo muistellessaan vuosikymmenten takaista aikaa.

Toisin kuin Jussi Halla-aho, Arhinmäki ei näe nuorten jengiytymistä ja väkivaltaa maahanmuutto-ongelmana. 

– Jos tämä olisi maahanmuutto-ongelma, silloinhan tätä ei olisi voinut tapahtua 60—80-luvuilla. Enemmänkin se liittyy siihen, että nuorilla ei ole tekemistä, he ovat syrjäytettyjä ja heillä on ongelmia. 

Mitä Arhinmäki tarkoittaa sillä, että nuoret ovat syrjäytettyjä? Katso yllä olevalta videolta! 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja