Mainos

"Onko minulla tarpeeksi iso, olenko haluttava?" – nämä ovat pahimmat seksintappajat

Suomalaisten seksielämä on kokenut notkahduksen: yhdyntöjä harrastetaan vähenevissä määrin eikä omaan seksielämään olla tyytyväisiä.  Mikä oikein vie suomalaisten himot?

Ei, älä vain syytä heti ensitöiksesi heikkoa libidoa, tylsistymistä tai pihtaavaa kumppania.

Syy, miksi seksiä harrastetaan tätä nykyä huomattavasti vähemmän, liittyy vahvasti kommunikoinnin puutteeseen.

– Pariskunnat eivät puhu tarpeeksi, eivätkä anna tarpeeksi toisilleen myönteistä palautetta – ei mitään, mikä virittäisi henkisesti. Puhetta on aivan liian vähän, tutkimusprofessori Osmo Kontula kuvailee.

Kommunikoinnin lisäksi toinen oleellinen ”K” on jäänyt pois: nimittäin koskettelu.

– Koskettelua ei ole koskaan liikaa tai tarpeeksi. On aivan liikaa sellaisia pariskuntia, jotka välttelevät koskettelua, mikä kuitenkin toisi hyvän olon. Koskettamisesta tulee tunne, että toinen on edelleen kiinnostunut minusta ja minun kehostani, asiantuntija painottaa.

Kommunikoinnin ja koskettelun lisäksi tarvittaisiin kehuja. Kumppanin kehuminen esimerkiksi kauniiksi tai komeaksi ei koskaan ole pahitteeksi.

Mutta mitkä asiat ovat sitten ne pahimmat ”seksintappajat”, jotka vievät halut mennessään?

– Monilla naisilla ”turn off” on se, etteivät he oikein usko, että he ovat viehättäviä – eivät edes oman kumppanin silmissä. Tunne juontaa juurensa heikosta itsetunnosta, Kontula kuvailee.

Naisille tämä voi olla suurikin syy siihen, miksei seksiä tee mieli.

– Esimerkiksi jos keho muuttuu ajan saatossa tai kehoon jää vaikkapa raskausarpia, nainen ajattelee ”enhän minä voi olla tämän jälkeen viehättävä tai haluttava edes oman kumppanini silmissä!” Silloin naisesta tuntuu, ettei ikään kuin kelpaa. Ja siinä tarvittaisiin kumppanin hyvää palautetta, Kontula painottaa.

Joskus kumppanin vakuuttelut menevät kuitenkin kuuroille korville. Kehujen kylvämisestä voi syntyä jopa riitoja.

– Kehuja voidaan alkaa kyseenalaistaa, se on myös hyvin yleisestä. Sitä kuvittelee, että toinen kehuu ainoastaan siksi, koska hän haluaa seksiä, Kontula kuvailee.

– Kommunikaatio on taitolaji. Parisuhteessa sitä harjoitellaan vuodesta tai vuosikymmenestä toiseen. Kyllä ne kehut voivat mennä lopulta perille ja kommunikointi toimia, aina kannattaa yrittää: luovuttaa ei missään nimessä kannata.

Nuoret ovat huolissaan ulkonäöstä, aikuisilla elämänmuutos tuo kriisejä

Vaikka elämäntilanteet muuttuvat ja ikä tuo tunnetusti kokemusta, kärsimme yllättävän samanlaisista itsetunto-ongelmista vällyjen välissä, iästä riippumatta.

– Esimerkiksi sekä nuoret naiset että miehetkin miettivät, että kelpaanko minä.  Miehillä yleisenä huolenaiheena on, että ”onko minulla tarpeeksi iso?”, Kontula kertoo.

FINSEX-tutkimushankkeen mukaan suhteellisesti eniten yhdyntämäärät ovat vähentyneet 30–40-vuotiailla suomalaisilla nuorilla aikuisilla. Tätä elinvaihetta kutsutaan lapsiperheiden ruuhkavuosiksi.

Kontulan mukaan lapsiperhevaihe onkin monella tapaa kaikkein haasteellisin, koska tuolloin kahden välinen suhde muuttuukin kolmen tai neljän väliseksi suhteeksi.

– Se on psykologisesti aivan toinen tilanne, kun ei ollakaan enää fyysisesti kahdestaan. Siihen tulee velvollisuudet, kiireet sekä erilaiset paineet suoriutua lasten hoidosta, harrastuksista ja koulusta.

– Aikaa on entistä vähemmän kumppanille sekä parisuhteelle – ja se on iso haaste. Siihen aika moni suhde kaatuu, kun ei kestetä tätä uutta tilannetta, joka on syntynyt, asiantuntija kuvaa.

Ikääntyessä kuvioihin tulevat puolestaan keholliset muutokset, jotka vaikuttavat myös itsetuntoon. Kelpaanko minä? Olenko edelleen viehättävä ja haluttava? Myös erilaiset sairaudet, vammat, leikkaukset ja lääkitykset vaikuttavat seksielämään.

– Monet lääkkeet vievät seksuaalista halua ja hidastavat reaktioita, Kontula muistuttaa.

Miten toimia, jos kumppani haluaa enemmän seksiä? Asiantuntijat antavat vinkkinsä:

25:51

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.