Omituiset oireet piinasivat Alexia lapsena – 14-vuotiaana hän sai tietää kärsivänsä harvinaisesta allergiasta: "Äiti, sain suihkusta ihottuman"

0:40
Videolla kerrotaan, mitä on dermografismi.

Jostain syystä vesiallergia on helpottanut aina, kun Alex on tullut raskaaksi.

Australian Brisbanessa asuva 22-vuotias Alex Mackay on allerginen vedelle. Jo yhdestä vesipisarasta hän saa kovan ihottuman. Alex kertoo elämästään sairauden kanssa 7 News -sivustolle.

Vesi aiheuttaa kutisevan ihottuman

Kerran 11-vuotiaana Alex huomasi, että hänen vatsansa alueelle tuli pieniä punaisia kyhmyjä suihkun jälkeen. Ne kutisivat niin kovasti, että hän ei pystynyt lopettamaan niiden raapimista. Hän huusi äitiä apuun.

– Äiti, sain suihkusta ihottuman, hän sanoi.

– Onpa erikoista. Ehkä se tuli saippuasta, äiti pohti.

Alex sai neuvon kokeilla jotain muuta saippuaa seuraavalla kerralla.

Syy vuosien ajan hämärän peitossa

Ihottumaa tuli uudelleen monia kertoja.

– Seuraavien vuosien aikana kävin monen lääkärin vastaanotolla. Yritin selvittää, mistä oli kyse. Sitä näytti ilmestyvän aina, kun kävin suihkussa.

Perheen kesken pohdittiin, että syynä saattaisi olla hanavesi.

– Tämä vaihtoehto suljettiin pois, kun olin sateessa ja ihottuma palasi. Ihottumaa tuli myös silloin, kun kävin uimassa meressä.

14-vuotiaana diagnoosi

Verikokeissa ilmeni, että Alexin valkosolujen määrä oli korkea. Se viittasi allergiaan. 14-vuotiaana Alexilla todettiin aquagenic urticaria, vesiallergia. Syytä vesiallergiaan ei tiedetä.

Alex kysyi lääkäriltä, miten hän voisi käydä pesulla. Lääkäri määräsi hänelle antihistamiinia helpottamaan ihottumaa, mutta se ei auttanut.

Ihottumaa tuli myös kuumina kesäpäivinä. Yleensä meni noin tunti, että se lähti. Vesiallergiakutina häviääkin yleensä 30–60 minuutin kuluttua siitä, kun iho lakkaa olemasta kosketuksissa veden kanssa.

Ihottuma oli aina kirkkaan punaista ja kutisi sietämättömästi. Alex kokeili kaikenlaisia hoitokeinoja, kuten voiteita, mutta mikään ei auttanut.

Vettä hän pystyi juomaan, mutta yksikin iholle tullut vesipisara sai ihottuman puhkeamaan.

Allergia nolotti teini-iässä

Alex häpesi allergiaa koko teini-ikänsä, mutta 17-vuotiaana hän päätti, että nolostelu saa riittää.

– Lakkasin miettimästä, mitä muut ihmiset ajattelevat. Oli aika alkaa nauttia elämästä.

Jostain syystä allergia lakkasi vaivaamasta Alexia, kun hän täytti 18 vuotta.

– Kasvoin näköjään ulos siitä, hän sanoi äidilleen.

Allergia hävisi raskauden myötä

Kuusi viikkoa myöhemmin 18-vuotias Alex tajusi olevansa raskaana. Hän ja hänen poikaystävänsä eivät olleet suunnitelleet perheenlisäystä, mutta päättivät pitää lapsen. Noah syntyi heinäkuussa 2016.

Synnytyksen jälkeisenä päivänä ihottuma oli jälleen palannut. Iho alkoi reagoida veteen tavallistakin herkemmin. Se oli rankkaa, sillä Alex joutui kylvettämään lastaan.

Tässä välissä Alex oli eronnut Noahin isästä. Hän tapasi myöhemmin Billyn, ja heinäkuussa 2018 hän oli jälleen raskaana.

Samaan tapaan kuin edellisenkin raskauden kohdalla, myös nyt vesiallergia lakkasi vaivaamasta. Alex arveli, että allergia loppui aina raskauden takia.

Ihottuma palasi synnytyksen jälkeen

Jaxon-vauva syntyi eräänä heinäkuisena päivänä. Seuraavana päivänä Alexin ihottuma oli jälleen palannut. Sama todettiin lääkärissä.

Alexin mukaan kukaan ei tiedä, miksi allergia aina katoaa, kun hän on raskaana.

– Olen niin järkyttynyt. Miksi tämän pitää aina tulla takaisin? hän pohti tuolloin.

Toisella lapsella sama vaiva

Alex on viime kuukausien aikana huomannut Jaxonin ihon reagoivan veteen samalla tavalla.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Hän raaputtaa kutinan pois kuten minäkin. On kamalaa nähdä, että poikani joutuu käymään läpi saman kivun kuin minä. Voin vain toivoa, että se menee iän myötä ohi.

Alex on päättänyt olla antamatta sairaudelle henkisesti periksi. Hän ei aio antaa sen kontrolloida elämäänsä vaan jatkaa lasten kylvettämistä ja meressä uimista kuten ennenkin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja