Neljä kysymystä raskausajan ihosta – näin selätät yleisimmät odotusajan iho-ongelmat

Atooppinen ihottuma vaikuttaa pahimmillaan koko elämään 0:41
Atooppinen ihottuma vaikuttaa pahimmillaan koko elämään. Moni nainen saa oireita vasta raskauden myötä.

Näistä dermatologien vinkeistä voi olla hyötyä, jos kärsit ongelmaihon oireista raskauden aikana.

Moni tuntee sanonnan, jonka mukaan nainen on raskaana kauneimmillaan. Valitettavasti aina odotus ei kuitenkaan ole pelkkää sisäistä hohdetta ja onnellisen tervettä punaa poskilla.

Raskaus on vartalolle varsinaista hormonien vuoristorataa, joten ei ole ihmekään, että monen raskaana olevan naisen ihokin alkaa oireilla ja käyttäytyä oudosti. Jo olemassa olevat ongelmat saattavat kuin ihmeen kaupalla kadota raskauden myötä, mutta ihon oireilu voi myös yllättäen pahentua, ja uudenlaisiakin ongelmia saattaa ilmetä. Muutokset voivat myös vaihdella rajusti raskauden edetessä.

Yleisimpiä iho-ongelmia raskauden aikana ovat kuiva iho, hormonaalinen akne, raskauden aikainen ihon läikikäs tummavärisyys ja epätietoisuus siitä, mitä hoitoja ja aineita raskausaikana voi ylipäätään turvallisesti käyttää.

Huffington Post keskusteli ihotauteihin ja ihon terveyteen erikoistuneiden dermatologien kanssa näistä teemoista.

– Jotkin raskaudet saavat esiin esimerkiksi psoriasiksen kaltaisia ihotauteja, joita raskaana olevat naiset eivät edes tienneet sairastavansa, dermatologi Harold Lancer kertoo Huffington Postille.

Selluliitti, raskausarvet ja suonikohjut yleensä lisääntyvät raskauden aikana.

Miten kosteutan kuivunutta ihoa raskauden aikana?

Veden tärkeä rooli kehon toiminnassa korostuu raskaudessa. Ajatus tuntuukin ihan luonnolliselta, kun miettii, että juot raskauden aikana kahden ihmisen edestä. Iho on ihmisen suurin elin, ja se kuivuu herkästi odotusaikana.

– Paras aika kosteuttaa iho on heti suihkun tai kylvyn jälkeen, kun iho on vielä nihkeä. Se estää veden haihtumista iholta tehokkaammin, dermatologi Sandra Lee muistuttaa.

Voit myös harkita vaihtavasi kosteusvoiteet rasvaisempiin versioihin.

Erityisesti kasvavan vatsan iho voi raskauden aikana kuivua. Kuivunut iho kutiaa myös herkästi. Investoi laadukkaaseen voiteeseen, joka toimii myös raskausarpien ja atooppisen ihon hoitoon. Herkän ihon omaavien tulisi etsiä kauppojen hyllyiltä mahdollisimman puhtaita tuotteita.

Jos haluat perusvoiteita intensiivisempää hoitoa, kokeile valohoitoja. Punainen valohoito auttaa hapenpuutteesta kärsivää ihoa. Se lisää kollageenia ja elastisuutta.

Miten estän ihon pigmenttimuutoksia muodostumasta raskauden aikana?

Raskauden aikana ihoon saattaa ilmaantua läikikkäitä tummempia kohtia. Raskauden aikaiseen ihon tummumiseen ei valitettavasti ole olemassa hoitokeinoa, ja yleensä paikalliset muutokset ihossa paranevat raskauden jälkeen. Kaupassa on myynnissä tällaisia ihomuutoksia vaalentavia tuotteita, mutta ne sisältävät hydrokinonia, joka ei ole turvallista odottaville äideille.

Ennaltaehkäisy on varmin tapa välttää ihon tummumista raskauden aikana. Aurinkorasva on ennaltaehkäisyssä aseista paras. Suosi aurinkovoidetta, joka sisältää luontaisesti auringon haitallisia säteilyjä suodattavia aineita, kuten sinkkiä ja titaanidioksidia.

Kemiallisesti auringolta suojelevat voiteet, jotka sisältävät oksibentsonia, suojaavat mutta muuttavat säteet lämmöksi iholla, mikä voi vain pahentaa ongelmaa.

Mitä voin tehdä hormonaaliselle aknelle raskauden aikana? 

Muutokset estrogeeni- ja keltarauhashormonin tasoissa ovat väistämättömiä raskauden aikana. Onnekkaille hormonitasojen muutokset merkkaavat finnitöntä ihoa, kun taas toisille se voi tarkoittaa kukkivaa naamaa.

Valitettavaa on se, että kauppojen hyllyltä on vaikea löytää tuotetta, joka olisi täysin turvallinen käytettäväksi raskauden aikana.

Monet aineet, joilla normaalisti hoidetaan akneen taipuvaista ihoa, eivät sovi käytettäväksi raskauden aikana. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi salisyylihappo, bentsoyyliperoksidi ja retinoli. Moni ei välttämättä edes tajua, kuinka monet aineet lukeutuvat kielletylle listalle.

Luonnonmukaisia vaihtoehtoja on kuitenkin olemassa, ja kauneushoitoloista löytyy odottaville äideillekin sopivia vaihtoehtoja. Sininen valo valoterapiassa auttaa esimerkiksi tappamaan joitakin aknea aiheuttavia bakteereja ihon pinnalla.

Mitkä hoidot ovat turvallisia raskauden aikana?

Turvallisinta on aina etukäteen konsultoida lääkäriä.

Vaikka raskaus ei aiheuttaisikaan dramaattisia muutoksia ja iho-ongelmia, on olemassa monia arkipäiväistyneitä hoitoja, joita ei suositella raskauden aikana. Esimerkiksi botox-hoidot ovat kielletyllä listalla, samoin useat laserhoidot ja kemialliset kuorinnat.

– Moni asia ei ole sallittu raskauden aikana. Se ei johdu siitä, että niiden tiedettäisiin olevan vaarallisia, vaan koska vielä ei tiedetä voivatko ne olla haitallisia kehittyvälle sikiölle, Lee kertoo.

Yllättävää monien mielestä voi olla se, että vaikka botox ja muut kauneudenhoidossa käytetyt hermomyrkyt ovat kiellettyjä raskauden aikana, fillerit eli täyteainehoidot eivät kuitenkaan ole.

Johdonmukaisuus on avainasemassa ihonhoidossa raskauden aikana. Päivittäinen ihonhoitorutiini estää ihovaurioilta todennäköisemmin ja on paljon mutkattomampaa, kuin jo sattuneiden vaurioiden korjaaminen.

Lähde: Huffpost

Lue myös:

    Uusimmat