Äidit varoittavat pelottavasta viruksesta – aikuiselle harmiton flunssa uhkaa vauvan henkeä: "On aina luotettava vaistoonsa"

1:16
Katso videolta, miten vauvaa elvytetään.

Kaksi yhdysvaltalaista äitiä kertoo Good Morning America -sivustolle, miten heidän lapsensa joutuivat sairaalahoitoon RS-viruksen vuoksi.

Virginiassa asuva perheenäiti Leann Tate kertoo Good Morning American haastattelussa, miten yleinen RS-virus pelästytti hänet pahanpäiväisesti. RS-virus tarttui Leannin kolmiviikkoiseen vauvaan. Ensioireina oli nenän vuotamista ja limaista yskää. Seuraavana yönä pikkuvauva ei reagoinut mihinkään.

Sairaalassa vauvan todettiin kärsivän vakavasta nestehukasta. Nopean hoidon ansiosta pikkulapsi saatiin elvytettyä, mutta vauva joutui viettämään kuusi päivää hengityslaitteessa.

– Haluaisin muiden vanhempien tietävän, että RS-viruksen kanssa on aina luotettava vaistoonsa, Leann sanoo.

Leann Tate ei ole ainut vanhempi, jonka lapsi on joutunut sairaalahoitoon viruksen vuoksi. Newjerseyläinen Ariana DiGrigorio kertoo Facebookissa kahdeksan kuukauden ikäisestä pojastaan, joka sai RS-viruksen ja joutui teho-osastolle. Ariana muistuttaa, että ihmisten ei tule tulla lähelle vauvoja kipeänä.

– Jos olet kipeänä, ole hyvä ja pysy kotona. Se mikä voi olla sinulle "poskiontelontulehdus" tai "allergia" voi olla vauvalle henkeä uhkaava tauti, Ariana kirjoittaa.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

RS-virus leviää tehokkaasti pisaratartuntana

RS-virus aiheuttaa infektioita yleensä talvikuukausina, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos verkkosivuillaan. Virus leviää pisaratartuntana hyvin tehokkaasti. Tämän vuoksi oikeaoppinen aivastaminen ja yskiminen sekä käsien pesu ovat tärkeitä tapoja RS-viruksen tarttumisen ehkäisemiseksi.

RSV voi aiheuttaa hengitystieinfektion minkä ikäiselle henkilölle tahansa, mutta erityisen merkittävä virus on imeväisten ja pienten lasten alempien hengitystieinfektioiden aiheuttajana. Pienillä lapsilla RSV voi aiheuttaa vakavan alempien hengitysteiden tulehduksen, keuhkokuumeen tai ilmatiehyiden tulehduksen, jotka puolestaan voivat johtaa hengitysvaikeuksiin. Samat riskit koskevat vanhuksia.

Aikuisilla ja vanhemmilla lapsilla RSV aiheuttaa tavallisesti lievän ylempien hengitysteiden infektion, johon liittyy nuhaa, kurkkukipua ja lämpöilyä.

Lieväoireisessa RSV-infektiossa tärkein hoito on lepo. Vauvoilla ja vanhuksilla hengitysvaikeudet voivat olla niin vaikeita, että he tarvitsevat sairaalahoitoa. Jos lapsella on yli 38 asteen kuume, tiukka tai vinkuva yskä tai hengitys on työlästä, kannattaa lapsen kanssa lähteä käymään lääkärissä.

Suomessa RS-virus aiheuttaa infektioita enemmän parittomina vuosina. RS-virusta vastaan on kehitteillä rokotteita.

10:19
Kuka jää kotiin sairaan lapsen kanssa? Vai voisiko ventovieras hoitaa lasta? Katso keskustelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja