Vuotaako nenä ympäri vuoden? Lääkäriltä lohduton tuomio: "Se on elämää"

Eroon sitkeästä flunssasta – virukset rellestävät juuri nyt 5:26
Joskus pitkittyneen flunssan syy löytyy yksinkertaisesti jatkuvista tartunnoista. Videolla lääkäri kertoo, miten sitkeästä flunssasta pääsee eroon.

Jatkuvan nuhaisuuden syytä ei välttämättä löydy koskaan. Ei-allergisen yliherkkyysnuhan hoito voikin olla turhauttavaa.

Kaikilla ihmisillä nuha ei ole vain väliaikainen piina, joka talttuu päivissä tai viikoissa. Nenän vuotaminen ja kurkun limaisuus vaivaavat osaa ihmisistä ympäri vuoden. Jos allergiatestit ovat puhtaat eikä ihmisellä ole flunssaa, kyseessä on todennäköisesti ei-allerginen yliherkkyysnuha.

– Tosi monilla on jatkuvaa nuhaa tai nielun limaisuutta, mutta aina sille ei löydy syytä ja se on elämää. Limakalvot ärtyvät ja tuottavat limaa muistakin syistä kuin allergioista, lastentautien erikoislääkäri, lastenallergologi Péter Csonka toteaa.

Jopa aamun lehti voi ärsyttää herkkää nenää

Ei-allerginen yliherkkyysnuha oireilee eniten ulkoilmassa, kertoo Terveyskirjasto. Muita tavallisia ärsyttäjiä ovat esimerkiksi veto, lämpötilan vaihtelu, tupakansavu, tuoksut ja mausteinen ruoka. Aamulla jopa tuore sanomalehti saattaa ärsyttää nenää.

Lisäksi ilman kosteuspitoisuus sekä mekaaninen ärsytys, kuten pölyt ja muut pienhiukkaset, voivat ärsyttää limakalvoja ilman allergiaa.

Nenäsumutteiden jatkuva käyttö voi pahentaa ongelmaa

Ei-allergisen yliherkkyysnuhan hoito voi olla turhauttavaa. Allergioiden hoitoon käytetyt antihistamiinitabletit eivät monestikaan auta oireisiin. Jos ne auttavat, niitä voi käyttää yhtämittaisesti kuukausia tai jopa vuosia.

Yksi hoitovaihtoehto on nenään sumutettava kortisoni, joka hillitsee nenän limakalvon tulehdusta. Tällaisia lääkkeitä ei pitäisi kuitenkaan käyttää yhtä mittaan kuukausi kaupalla, koska limakalvot voivat ärtyä tai ohentua. Liiallinen nenäsumutteiden käyttö voikin jopa pahentaa ongelmaa.

Osittaislähde: Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat