Shannon värjäsi hiuksiaan kahden kuukauden välein – sitten alkoivat oudot oireet: "Tuntui kuin päänahkani olisi ollut tulessa"

Brittinainen sai teininä hiusväristä vakavan allergisen reaktion ja muistuttaa nyt muita, kuinka tärkeää on testata aineet ennen kuin värjää hiuksensa. Aiheesta uutisoi muun muassa Daily Mail -sivusto.

Shannon Thurston oli värjännyt tukkaansa vuodesta 2007 lähtien. Hän oli käyttänyt kaikenlaisia värejä vaaleanruskeasta vaaleanpunaiseen. Hänellä oli tapana värjätä hiuksensa kahden kuukauden välein.

– Minusta on ihanaa muutella tyyliäni, Shannon kertoi Mirror-lehdelle.

Shannon täti Sharon oli kampaaja, ja hän värjäsi sukulaistyttönsä tukan.

Ensin päänahka alkoi kutista

Helmikuussa 2012 tuolloin 16-vuotias Shannon päätti, että oli jälleen aika muuttaa tyyliä. Hän halusi värjätä hiuksensa suklaan ruskeiksi ja hankki aiemminkin käyttämänsä Nice ’n’ Easy Perfect 10 -nimisen hiusvärin.

– Olin käyttänyt sitä ennenkin, joten sanoin Sharonille, ettei väriä tarvitsisi testata allergisen reaktion varalta.

Kun täti värjäsi hänen tukkaansa, Shannonin pää kutisi, mutta hän ei välittänyt siitä sen kummemmin.

– Rakastin uutta tumman ruskeaa tukkaani, mutta seuraavana päivänä kaulassani oli punaisia kuhmuroita. En taaskaan huolestunut, koska ajattelin, että se oli vain ärsytystä.

Vasen silmä turposi ja hengitys vaikeutui

Sitä seuraavana päivänä Sharon heräsi ja huomasi, että hänen vasen silmänsä oli pahasti turvonnut. Päivän myötä turvotus paheni, ja niinpä Sharon ja hänen äitinsä Kay lähtivät sairaalaan.

Kun he saapuivat perille, Shannon silmä oli täysin kiinni, eikä hän saanut kunnolla henkeä. Myös hänen otsansa oli turvonnut niin, että hän näytti mielestään alienilta.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Tuntui siltä kuin päänahkani olisi ollut tulessa, Shannon muistelee.

Syynä parafenyleenidiamiini (PPD)

Lääkärit totesivat, että hän oli saanut allergisen reaktion. Sen aiheutti hiusvärissä käytetty kemikaali nimeltä parafenyleenidiamiini (PPD). Kosmetiikka-allergia.fi-sivuston mukaan parafenyleenidiamiinia tai sen johdannaisia käytetään kaikissa hapetettavissa kestohiusväreissä.

– Minulla on niin tyhmä olo, kun en tajunnut, että keho voi kehittää allergisen reaktion jollekin aineelle, vaikka sille olisi altistunut aiemminkin.

– Olen onnekas, kun sain hoitoa ajoissa. Tuo melkein tappoi minut.

Neljä päivää sairaalassa

Hänen hengityksensä saatiin kulkemaan nebulisaattorilla. Lisäksi hän sai steroideja ja antihistamiinia turvotukseen.

Shannon oli sairaalassa neljä päivää. Oli haasteellista saada turvotus laskemaan. Hoitajat yrittävät pestä väriaineen pois hänen päänahastaan. He ehdottivat, että hän voisi ajaa hiuksensa pois, jotta reaktio saataisiin loppumaan.

– Pyysin, etteivät he tekisi sitä. En olisi kestänyt sitä, että olisin kalju.

Kasvot turvoksissa kuukauden

Lopulta Shannon pääsi pois sairaalasta. Hänen kasvonsa olivat kuitenkin turvoksissa vielä neljä viikkoa. Hän söi steroideja myös kolme kuukautta sairaalasta pääsyn jälkeen.

– Luokkakaverit osoittelivat naamaani ja pilkkasivat minua. He jopa ottivat kuvia naamastani, ja se oli nöyryyttävää. Olin kuitenkin iloinen siitä, että olin selvinnyt.

Vähensi värjäystä

Tämän koettelemuksen jälkeen Shannon ei ole värjännyt tukkaansa pientä värin korostusta lukuunottamatta. Hän myös testaa värit allergisen reaktion varalta joka kerta.

– Tätini tunsi olonsa niin syylliseksi, mutta vakuutin hänelle, ettei se ollut hänen vikansa.

Testaa väri ennen käyttöä

Mirror-lehti pyysi kommenttia väriainetta valmistavalta firmalta.

”Tuotteitamme käyttävien ihmisten turvallisuus on meille kaikkein tärkeintä, joten neiti Thurstonin kokemus tuotteen kanssa huolestuttaa meitä suuresti”, edustaja kertoi.

Edustaja muistuttaa, että olisi tärkeää tehdä väriaineen lappukoe allergian toteamiseksi 48 tuntia ennen itse värjäystä.

”Allergiset reaktiot ovat hyvin harvinaisia ja hiusvärit tutkitaan aina hyvin tarkkaan, jotta voidaan varmistaa, että ne ovat turvallisia”.

Myös Shannon muistuttaa, että allergiatesti kannattaa aina tehdä ennen kuin ryhtyy värjäyspuuhiin.

– Se voi pelastaa henkesi.

Lue myös:

    Uusimmat